Къщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов

Новото арт-пространство на столицата е в дома на голямата актриса Адриана Будевска

Къщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов

5294 | 9 септ. 2017 | 10:11

В одещата на най-дълго просъществувалото предаване за култура в радио ефира – д-р Райна Дамяни ще има собствена рубрика зца новини и размишления "Събирачката на кестени"

Къщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов-1504901579.jpgКъщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов-1504901737.jpgКъщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов-1504901717.jpgЛогото на рубриката на д-р Райна Дамяни "Събирачката на кестени"-1504901654.jpgКъщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов-1504901607.jpgКъщата на София отваря врати с градски пейзажи на Иван Додов-1504901554.jpg

Съживяване, духовна реставрация и вдъхване на нов живот на софийската къща на една от най-големите български актриси Адриана Будевска. Това  е целта на Къщата на София,  която на 17 септември отваря врати  на ул. Миджур 12, в кв. Лозенец.

       

Идеята за създаването на ново арт-пространство в София, както и избирането на мястото и на името на проекта са дълго обмисляни. Екипът, който създава този културен център е воден от идеята в нашия град да същестуват повече приятни места, за общуване на интелектуални теми, за представянето на различни видове изкуство и за възможности за оживяване на богатото нематериално културно наследство на България.

 

Мястото не е избрано случайно. То е разпознаваемо, с удобни транспортни връзки, но и в район, в който са родени и са творили именити български творци. Интериорното и екстериорното пространство на Къщата на София предлага база за развиване на дейности за нестандартно общуване с изкуството.

 

Първата изложба в къщата ще е на художника Иван Додов - акварели, вдъхновени от красотата на градската среда,  пейзажи, знакови  места в София.  Изложбата ще бъде част и от събитията, посветени на деня на София и Светите Вяра, Надежда и Любов. Експозицията е част от тридневния изложбен маратон, посветен на Деня на София.

 

Литературният клуб  ще стартира на 27 септември, дни преди световния празник на поезията и музиката - 1 октомври.  Ще бъде учреден от именити наши поети и писатели. Специален гост на вечерта,  на 27 септември ще е младата поетеса и преводачка от Израел - Лиел Александра Адмон, която ще се представи за първи път пред българска публика.

 

Тя ще бъде гост на 1 октомври и на култовия фестивал "Капана" в Пловдив.

 

Докторът по културология Райна Дамяни, водеща на най-дълго просъществувалото предаване за култура в българския ефир „В часа на синята мъгла” по Дарик, ще има собствена рубрика с новини от Къщата на София и философски размишления -  „Събирачката на кестени”.

 

Къщата е изключително подходяща за пленери и камерни скулптурни симпозиуми, особено с разработената иновативна, реалистична и работеща концепция за провеждане на различен тип културни-градски събития. Една от целите на проекта е възобновяване на традиции, обичаи и общувания в градска среда – част от нематериалното културно наследство на София.

           

Арт-пространството още не е официално открито, а календарът със събития вече е запълнен с тематични вечери, концерти, изложби, приеми, творчески работилници, ръкоделия. Предстоят срещи с ценители, посветени на известни артисти, художници и поети живели в района. Ще бъде поставена  и паметна плоча на Адриана Будевска. В ателиетата  по История на изкуството  ще се изучават български, стари майстори.

 

Ще бъдат организирани  и вечери на тема: „Шепот от стари дантели” по книгата на Магдалена Гигова с разкази за любовните истории на известни българи.

 

Във фотографска изложба ще бъдат показани най-красивите къщи на София, нейните църкви и манастири на български и английски език.

В Къщата на София щебъде създадена Театрална студия „Адриана Будевска“, специално за дейността на най-новото арт пространство и културен център в столицата. Тя  ще носи името на една от първите професионални актриси у нас – завършила е висше театрално училище в Русия със стипендия, отпусната й от Иван Вазов и проф. Иван Шишманов като министър на просвещението.  

 

Новата театрална студия се създава с акцент– младата публика, младите хора, деца и студенти да се докосват до историята, настоящето на театъра и бъдещето му в алтернативни пространства за изкуство в градска среда.

 

Студията ще се реализира на принципа на творчески часове и занимания – теоретични и практически, в залите на „Къщата на София“, и ще бъде провеждана от професионални актьори и режисьори, творци с имена, авторитет и опит в педагогическата работа с млади хора и деца. Някои от театралните акценти и образователни програми ще са ориентирани и към чужденци – работещи в София или гости на града, към техните деца и естественото им социализиране и приобщаване чрез средствата на изкуството.

 


От категорията

Размяна на книги, испанска литературна премиера и вино под звездите!

Испанският дипломат Енрике Криадо представя книгата си "Неща, които не се побират в куфар"-1526920060.jpg

Испанският дипломат Енрике Криадо представя книгата си "Неща, които не се ...

21 май 2018 | 19:24

Почина оперната прима Христина Ангелакова

Почина оперната прима Христина Ангелакова-1526847794.jpg

Първите ѝ изяви на голяма сцена са в „Ла Скала”. През 1973 година получава ...

20 май 2018 | 23:22

Кукленият театър чества Слава Рачева на 80

Кукленият театър чества Слава Рачева на 80-1526817342.jpg

Президентът, директорът на БНТ и Христо Мутафчиев изпратиха поздравителни ...

20 май 2018 | 14:51

Министерство на културата връчи престижните отличия „Златен век“

-1484063218.jpg

Министър Боил Банов връчи авторитетните отличия на творци и артисти от различни ...

21 май 2018 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018