Не трябва да има абсолютно никакво разбиране или толерантност към безотговорното им поведение

Kathimerini за отричащите COVID: Това е и моят живот, глупако!

5492 | 2 ян. 2021 | 10:48

"Това е истинска война и ние правим необходимото, за да се спасим и да защитим живота. Само че в този случай животът ни зависи не само от нашето собствено поведение, но и от това на другите", подчертава авторът


Виждайки хора, които се тълпят по улици и обществени площади, и чувайки за хора, които се събират в домовете напук на ограниченията на коронавируса, няма как да не попитате колко глупави могат да бъдат някои хора. Това коментира гръцко-американският журналист Том Елис в електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус".

Дори ако се опитате да разберете хората, които се съмняват в ефективността на ваксината срещу Covid-19 или се страхуват от възможните странични ефекти (опасенията им се отчитат, но ние трябва да следваме инструкциите на учените, преобладаващото мнозинство от които подчертават взискателността на мерките за безопасност и масовата имунизация) не трябва да има абсолютно никакво разбиране или толерантност към безотговорното поведение на отричащите Covid. Те са неоправдани, глупави и опасни, не само за себе си, но, което е по-важно, за други хора, които вземат мерки за безопасност, носят маски и избират да останат у дома.

В края на краищата не е твърде много да помолим хората да останат вкъщи. Представете си, че трябваше да се приютим в приют, защото външният въздух беше замърсен. Ето какъв трябва да бъде отговорът ни на тази безпрецедентна ситуация. Това е война. Предупрежденията на учените са сирените, а домовете ни са бункерите.

Така че това е истинска война и ние правим необходимото, за да се спасим и да защитим живота. Само че в този случай животът ни зависи не само от нашето собствено поведение, но и от това на другите. А безотговорното поведение може да бъде престъпно. Можем да перефразираме известния лозунг на кампанията на Клинтън: „Това е и моят живот, глупако.“

Това явление не е изключително за Гърция, разбира се, и за да бъдем честни, гърците показаха по-голямо ниво на зрялост от много други народи по въпроса.

Само 40 процента от френското население иска да се ваксинира срещу коронавирус, според неотдавнашно проучване, проведено от Ipsos Global Advisor в партньорство със Световния икономически форум. Това поставя Франция зад други също изоставащи страни като Русия (43%) и Южна Африка (53%). Според анкетата най-желаещите да бъдат ваксинирани са китайците (80%), бразилците (78%), британците (77%) и американците (70%).

По-позитивно за изходящата година, трябва да приветстваме отговорното и зряло отношение на гръцките политически лидери при управлението на пандемията, както се вижда от техния консенсус по въпроса за ваксинацията.

Трябва да имаме предвид, че такова сериозно и отговорно отношение към пандемията и нейното управление за съжаление липсва на много правителства и партийни лидери в други страни, включително световната суперсила САЩ, обобщава авторът.

 


Намери своята история

От категорията

В Москва връчиха нота на посланик Кръстин, гонят двама първи секретари на мисията

Посланик Атанас Кръстин Снимка: РИА Новости-1618911606.jpg

Ръководителят на българската дипломатическа мисия е бил поканен да посети ...

20 апр. 2021 | 12:38

Чешкият вицепремиер заплаши да изгони всички руски дипломати от Прага

Ян Хамачек-1618940269.jpg

По-рано във вторник, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш ...

20 апр. 2021 | 20:37

Посланикът на САЩ в Русия се прибира във Вашингтон тази седмица

Посланик Джон Съливан-1570816137.jpg

Държавният департамент не е отговорил на молба на ТАСС за коментар относно ...

20 апр. 2021 | 10:23

Украйна: Скоро на нашата граница ще има над 120 хиляди руски военни

Дмитро Кулеба-1618944125.jpg

Москва трябва да разбере ясно, че новият етап на агресия ще има ужасни ...

20 апр. 2021 | 21:41