Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата, обясни проф. Кожухарова

Кацаров за смъртността в тази COVID вълна: Огромната част от починалите са неваксинирани - над 95%

2599 | 13 окт. 2021 | 14:25

Капацитетът в болниците не е изчерпан, обмисляме допълнителни мерки, каза министърът на здравеопазването

-1633943467.png-1634124624.png

Капацитетът в болниците не е изчерпан, обмисляме допълнителни мерки. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19, предаде Агенция „Фокус“.

„Виждаме, че се злоупотребява с някакви факти, ситуацията е напрегната. Броят на хората се увеличава. Не сме паникьосани или в хаос“, посочи Кацаров.

 

Във връзка с преминаването на онлайн обучение, здравният министър каза, че трябва да се подхожда индивидуално по преценка на директорите, за да може по-малко да се засегне учебният процес. Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата. Директорите на РЗИ имат право да издават заповеди за въвеждането на регионални мерки, уточни той.

 

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова допълни, че има много точни данни за броя на положителни деца в училищата, за карантинираните, в болница, както и за учителите.

 

„Статистиката се ползва основно и активно от МОН. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Това върви успоредно с всички възрастови групи. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към момента това не се отразява на хоспитализациите на децата. Този процент е нищожен в сравнение с броя на възрастните, настанени в болнично заведение към вчерашна дата информацията е за 121 деца, при положение, че има над 5000 хоспитализирани", коментира тя.


„За линейка, отишла на друго място, не настанила болен, това се регионални проблеми, които ще бъдат проверени. Капацитет не е изчерпан в страната за настаняване на болни. Обмислят се допълнителни мерки. Няма сега да ги коментираме, вероятно в петък ще ви поканим, за да обсъдим какви са идеите за прилагане на допълнителни мерки, да не допускаме да се запълни капацитета на здравната система и разпространението“, каза Кацаров.

Относно COVID зоните и информацията, че в някои от тях се искат пари, министърът обясни: „Тези зони са създадени не за заменят здравната система, а да и дадат още една възможност. Всички манипулации, процедури диагностични и терапевтични там са безплатни за здравноосигурените, здравно неосигурените лица заплащат за лекарствата, ако им се изпишат за домашно лечение. Ако имате информация, че някъде са искали пари, сигнализирайте, за да се извърши проверка“.

  

През настоящата трета COVID вълна смъртността не е по-висока от предишните, каза съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.


„Тази епидемична вълна, която наблюдаваме в момента, се развива относително бавно, в последните дни започна да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните. Коронавирусната криза в България - до момента имаше две големи пандемични вълни. Повишаването започна през месец октомври миналата година на 17 октомври. Тогава беше регистрирана заболеваемост 100 на 100 000, което приемаме на гранично ниво за хода на развитие на епидемията. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигането на нива 100 на 100 000“, обясни проф. Кожухарова.

„За да оценим каква е тежестта на епидемията, здравният проблем на вируса, е важно да следим каква е смъртността. Трябва да се направи сравнение между трите COVID вълни. Първата вълна започна на 17 октомври 2020 г. до 21 януари 2021 г. Непосредствено след нея започна втората вълна от 1 февруари 2021 г. и приключи на 22 май 2021 г., когато заболеваемостта падна под 100 на 100 000. Как се отрази разпространи смъртността на тези вълни? При първата епидемична вълна - 7920 души са починали. При втората вълна – 8459 души. По отношение на третата ще докладваме, когато приключи“, обясни тя.

Проф. Мира Кожухарова уточни, че може да се направи сравнение на база първите 9 седмици на всяка една от вълните. „По време на първата вълна с циркулиране на първоначалния щам броят на починалите е 4735 души, през втората вълна, която беше доминирана от алфа варианта – 4479, при настоящата вълна – 3364. Това е доказателство, че този нов вариант, макар и по-бързо разпространяващ се, не е по-тежък или по-смъртоносен. Тези данни са за хората, която са починали с диагноза COVID. Не става дума за смъртността и смъртните случаи. Истината е че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи надвишава обичайното си ниво“, коментира още тя.

 

„Огромната част от починалите хора са неваксинирани (над 95%)“, отчете министър Кацаров.


„Данните, които представяме за 14-дневен период от време. Докато в България имаме около 4000 в Сърбия са 14 000. С другите съседни страни сме със сравнително сходни показатели“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

 

На 100% в момента от секвенирането излиза Делта вариантът, той е залял света, защото всеки заразява много повече хора, коментира проф.  Христова.

 

„За 14-дневен период на 1 000 000 души Сърбия има 13 000 – 14 000, докато в България имаме около 4000 за две седмици за 1 млн. души. За предишната вълна при нас са били около 7000, а в Сърбия около 10 000. Имаме много по-голям размах на вълната в Сърбия. С други страни сме с доста сходни показатели. В момента заболяемостта у нас е малко по-малка отколкото в Турция. Предишната вълна там започва по-късно, но е с много по-високи нива.

 

За Албания в момента имат малко по-малко заболяемост отколкото при нас, но в предишната вълна Албания има малко по-висок пик. Гърция сега има малко по-ниска заболяемост от нас, но през целия период те са поддържали по-ниска заболяемост. Между третата и четвъртата вълна в България са достигнати и по-дълго са задържани по-ниски стойности.

 

В Румъния в момента имаме в пъти по-висока заболяемост в сравнение с предишната вълна, когато при нас са били по-високи стойности. В Сърбия и Румъния положението е много по-тежко, отколкото при нас“, посочи Христова.

„На 100% в момента от секвенирането излиза Делта вариантът, но вече следим както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, от които 4,6 и 8 са най-честите. Те се използват за епидемиологично проследяване. Нямат отношение към промяна в клинична картина или трансмисионност. Като цяло Делта вариантът е много по-трансмисивен и всеки заразява много повече хора – два пъти и половина повече спрямо Алфа варианта. Към момента този вариант е залял света заради тази висока трансмисионност. Има други варианти, които имат антигенни промени заради мутации в генома, които способстват за избягване на имунния отговор. У нас не са засечени. За още продължително време Делта вариантът ще доминира“, заяви тя.

 

Активно работим за това да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с COVID, подчерта  министърът на здравеопазването.

 

„Правим анализ на смъртността по болници в цялата страна и разполагаме с всички данни. Изпратихме писма до ръководителите на тези болници, които лекуват COVID. Има отклонения от средния процент смъртност. Там, където има по-големи отклонения и има повишена смъртност, искам от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните и да се направи анализ на съответствието с Протокола за диагностика и лечение на COVID, утвърден от Министерството и ако преценят, че има нужда от корекция в поведението, да предприемат такива мерки и да ни информират за изводите и за мерките, които ще предприемат“, коментира министърът.

„Полагаме огромни усилия и много активно работим за това да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с COVID. Това са моноклонални антитела. Има възможност за внос на неразрешени до момента лекарствени продукти в ЕС, но има възможност това да стане със заповед на министъра на здравеопазването. В момента се подготвя цялата необходима документация за това. Надяваме се в следващите месеци да можем да предоставим на нашите болници тази допълнителна възможност за лечение. Надявам се до края на месеца да я осигурим. Решаващо в тази ситуация при нас си остава ваксинация, ако искаме да намалим заболяемостта и смъртността“, заяви Кацаров.

„Работим и по една допълнителна възможност за улеснение на хората при записване за ваксинация. Вероятно до дни ще има възможност пациентите да се запишат онлайн за ваксинация. Такова нещо е било стартирано в началото на годината, но после е спряло. Искаме да изчистим всякакви препятствия за поставяне на ваксина“, каза още Кацаров.

„По отношение на третата доза, министърът не заповядва на лекаря как да лекува. Има становище на Европейската агенция по лекарствата, която смята, че трета доза може да се поставя на всяко лице със завършен имунизационен курс, но това е преценка на всеки лекар. Няма нужда министърът да издава заповед за това. Системата ни за записване на трета доза работи, така че няма никакви административни пречки пред това“, заяви министърът.

„Чух, че някъде в COVID зони искали пари. Ще повторя, че те са създадени не за да заменят здравната система, а да я допълнят. Те не отменят задълженията на останалите участници в здравната система. Всички манипулации и процедури там са безплатни за здравноосигурените лица. Здравнонеосигурените заплащат лекарствата, ако са им изписани. Ако имате сигнали, че някъде са искали пари или направление, за да бъдат хора прегледани, адресирайте сигнали към РЗИ, РЗОК, за да се извърши проверка на място“, допълни той.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25