Казан мангал (кавказка рецепта за агнешко)

6035 | 1 апр. 2015 | 18:54

Катерина СТОЯНОВА: За мен истината в храненето е по- малко, с качествени продукти, домашно приготвени

-1427903714.jpgКатерина СТОЯНОВА-1427903730.jpg

Автор:


Има едно прекрасно кътче в Банкя, населено с усмивки, цветя, обичащи се хора. Негова стопанка е днешната ни гостенка Катерина Стоянова, която вълнува с дарбата си да сътворява вълнуващи истории, вкусни гозби и фотоси като чудни картини. Работила е много неща – предимно като фризьор и гримьор, обича шофирането и пътешествията, дворът й е цяла ботаническа градина. Казва, че е безвъзвратно влюбена в семейството си, в приятелите и във всичко българско. А по кулинарията се е запалила от майка си и баба си, превъзходни готвачки. Не крие, че е похабила доста брашно, яйца, захар и какво ли не още в опитите си в кухнята, но неуспехите не я отказали. Споделя страстта си към фотографията и кулинарията в блога си „Наслада с Катерина“ - това е нейното местенце, където се разтоварва и се чувства щастлива без значение колко последователи има. Предпочита националната ни кухня, макар да харесва и италианската. Онова, което никога не се купува в дома й, е хляб - винаги си го меси сама и го пече във фурната, не в машина. Сама отглежда и част от зеленчуците. Изобщо Катерина не споделя залитанията по новите модни продукти, за нея истината в храненето е: по малко, с качествени съставки, домашно приготвени. С всякакви подходящи подправки и щипка обич и въображение.

 

Казан мангал

 

Необходими продукти

600 г агнешки котлети

8-10 средни картофа

100 мл олио

50 г масло

кимион

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне

 

1. Загрейте мазнината и запържете картофите цели до златисто. Извадете ги в съд с капак и ги посолете.

2. В същата мазнина запържете до златисто месото. Извадете и него в отделен съд, поръсете го с кимион, черен пипер и сол.

3. Върнете картофите в мазнината, отгоре сложете месото и налейте 100 мл вода. Покрийте с чиния и отгоре с капак. Задушете на много слаб огън за два часа. За това време добавих още веднъж 100 мл вода, но според мен трябва от време на време да го поглеждате, без да го бъркате, защото водата зависи от картофите и силата на котлона. Аз го правя за два часа, както е указано - на слаб котлон, и въпреки всичко ми пое допълнителната вода, а накрая си остана на мазнина. Лесна и ароматна, гозбата идеално се допълва от леко и ненатрапчиво розе и зелена салата.


Още по темата

Агнешки шишчета

-1427218433.jpg

Магдалена Йорданова: Любовта ми към готвенето е по наследство

24 март 2015 | 19:33

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Пиле с бадемова коричка

-1427811906.jpg

Шеф-готвач Тони Иванов: Майсторлъкът е от нищо да направиш нещо

31 март 2015 | 17:18

Месо фламбе

-1427127402.jpg

Гуна Иванова: Обичам песни, които стоплят душите на хората

23 март 2015 | 18:14

Пилешко филе с моцарела

-1424882104.jpg

Нели САВОЛИДУ, главен готвач на ресторант „Елеа“: За добрата кухня най-важни са ...

25 февр. 2015 | 18:21

Телешко с манатарки и боровинков сос

-1424793343.jpg

Румяна ПОПОВА: Музиката е моя страст, пея и докато готвя

26 февр. 2015 | 06:53

Свинско филе с грейди сос, гарнирано с картофено пюре

-1424882142.jpg

25 февр. 2015 | 18:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.