Кексчета с малини и шоколад (веган)

8515 | 18 март 2015 | 19:10

Автор:


Необходими продукти (за 14-16 броя)

 

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно

1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар „Мусковадо“

300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)

110 мл олио от гроздови семки или друга растителна мазнина (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)

4 с.л. какао

2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода

1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар

1/2 ч.л. оцет

щипка сол

28-30 броя малини

За шоколадовата глазура

100 г натурален шоколад

1 с.л. олио от гроздови семки или друга растителна мазнина

 

Начин на приготвяне

 

1. Смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте много добре, прибавете захарта и отново разбъркайте.

2. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете ги при сухите и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Включете фурната на 170 градуса с обдухване.

3. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и ги напълнете до около 1/3 от обема им.

4. Във всяко гнездо поставете по 2 маслини и покрийте с още кексова смес, докато се запълни до около 3/4 от обема му.

5. Изпечете кексчетата за 15-20 минути. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, за да се охладят.

6. Разтопете на водна баня начупения шоколад, към който е прибавено олиото.

7. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура. Ако нямате малини, заменете ги с друг кисел плод. Може да заместите плодове и с малко парче шоколад или да ги оставите без пълнеж.


Още по темата

Мъфини с ябълки и стафиди

-1421942179.jpg

22 ян. 2015 | 17:54

Ябълков сладкиш с крема сирене

-1425486678.jpg

4 март 2015 | 18:30

Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди

-1423670632.jpg

11 февр. 2015 | 18:03

Меки тиквени сладки с крем

-1423668541.jpg

11 февр. 2015 | 17:27

Сочен ябълков сладкиш

-1422355313.jpg

28 ян. 2015 | 08:41