Кемалистът Мансур Яваш става кмет на Анкара

Републиканската народна партия свали управляващата партия от поста след 25 години,

Кемалистът Мансур Яваш става кмет на Анкара, победи с 2% кандидата на Ердоган

16514 | 1 апр. 2019 | 08:39

Победата на Яваш идва на фона на твърдения срещу него, че е бил замесен в нарушение, когато е работил като адвокат преди десет години.Прокурор от Анкара подготви обвинителен акт срещу него по обвинения в измама и фалшификация само няколко седмици преди ме


Мансур Яваш, кандидатът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), основана през 1923 година от Мустафа Кемал Ататюрк,  и Добрата партия, стана победител на местните избори в Анкара, ставайки новият кмет на столицата, с близо два процентни пункта повече от съперникът му, според неофициални данни.

 

РНП свали управляващата партия от поста след 25 години, с 49,75% от бюлетините, съобщава в. Hurriyet, цитиран от "Фокус".


Мехмет Йозхасеки, кандидатът на Народния съюз, между Партията на националистическото движение и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който управлява Анкара от 1994 г., получи почти 47,76% от гласовете.


Всички погледи бяха насочени към Анкара, заедно с Истанбул, Измир, Бурса, Анталия и Адана, станали бойни полета по време на предизборната кампания.


Кандидатът на Националния съюз Яваш се кандидатира за трети път за кмет на столицата. През 2009 г. той се състезава от редиците на Партията на националистическото движение, когато не беше съюзник на ПСР. През 2014 г., като кандидат на РНП, той се състезава срещу тогавашния кмет на управляващата партия Мелих Гьокчек, но загуби на фона на претенциите за изборна измама.


Яваш има опит в местната администрация на Анкара в квартал Бейпазари, където е роден и израснал. Той е бил кмет на общината два пъти между 1999 и 2009 г., правейки Бейпазари туристическа дестинация.


Победата на Яваш идва на фона на твърдения срещу него, че е бил замесен в нарушение, когато е работил като адвокат преди десет години.
Прокурор от Анкара подготви обвинителен акт срещу него по обвинения в измама и фалшификация само няколко седмици преди местните избори.

 

Яваш отрича всички обвинения срещу него и казва, че обвиняемият, който е подал жалбата срещу него, вече е бил преследван по обвинения във фалшификация, измама и насилие над деца.
Яваш заяви, че обвиненията са дошли едва след като ПСР започна да чувства страх от загуба на столицата.


От категорията

СЗО: Планетата е в критичен момент от пандемията. Следващите месеци ще са много трудни

СЗО: Планетата е в критичен момент от пандемията. Следващите месеци ще са много трудни-1603691470.jpg

Междувременно стана ясно за пореден случай на Covid-19 в Белия дом. Това е ...

26 окт. 2020 | 07:50

Нападнаха института „Роберт Кох“ с коктейли "Молотов"

Нападнаха института „Роберт Кох“ с коктейли "Молотов" -1603655623.jpg

"Роберт Кох" е основният институт по обществено здраве в Германия. ...

25 окт. 2020 | 21:52

Зам.-председателят на Бундестага почина след припадък по време на интервю

Сн. БГНЕС-1603714876.jpg

Германският министър на труда Хуберт Хайл изрази съболезнования в Туитър за ...

26 окт. 2020 | 14:20

Путин: Русия и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа

-1577517532.jpg

Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети ...

26 окт. 2020 | 13:57