Как си представя Края си един политик?

Кеворк Кеворкян: Как да говориш с падишах

14191 | 30 ноем. 2018 | 15:36

Пък и вече не е възможно да се говори нормално с нашите политици. Дори най-мижавите измежду тях се държат разхайтено - и въпреки всичко, медиите се усукват около тях. Сериозния разговор отдавна е изтърван


От писмо на сценарист на Слави научихме, че в шоуто са наясно с всички тайни на телевизията.
Тъй че размишленията по-долу са предназначени за ония, на които им е интересен и друг поглед към прословутото интервю с Падишаха, след което Слави отнесе доста бой.
Подканиха ме да го направя и някои ваши коментари.

Най-напред, преди да направи подобно интервю, човек трябва да си зададе въпроса, за какво му е нужно то – на него, но още повече на публиката.
После да си представи, как изглежда в очите на Падишаха, в състояние ли е да го респектира, да го обели до сърцевината му.
Какво ли има там, ще ни допусне ли изобщо в нея?

Ще изглежда някак странно, ако си навлечен с фланелка „Системата ни убива“ – а пък кротко разговаряш със същата тази Система.
Но ако все пак успееш да изясниш, как точно смазва тя - как, как, как – дори само това е предостатъчно.
Стига да не те отнесе многотията от теми, което ще е от полза единствено за Системата – скок-подскок насам-натам и хайде, времето изтече.

Ако свалиш фланелката, не се опитвай отново да се скриеш – този път зад въпросите на зрителите, да ги използваш като някаква ограда, иззад която да надничаш.

Не ти е нужна патерицата на зрителските въпроси – не защото те не съдържат истината - а защото можеш да попаднеш в капана на субективния подбор.
Все ще те упрекват, че не си задал най-острите въпроси – и все ще те питат кой ги подбира всъщност.

Острието трябва да е в устата ти, в твоите въпроси.

Трябва да е ясно, че почти никой не може да се премери с Падишаха при равни условия – той идва и ти обсебва интервюто, това е неговият номер. Агресивен е – и трябва да нарушиш добрия тон, за да го укротиш, но тогава той ще се направи на жертва /на медиите/ и пак ще спечели, поне в очите на лековерните зрители.
Не можеш да го хванеш за вратовръзката и да го изведеш от студиото - много е тежък.
А ако се примириш и се придържаш към обичайното каканижене, това на бърза ръка ще те превърне във виновник в очите на публиката.

С него човек не може да се отпусне нито за миг, а и тамянът, който кади около себе си е толкова пушлив, че лесно може да замае главата ти.

Още с първите си думи примерно: „С кого разговарям - с политик или с журналист?“ – цели да те принуди да си свалиш гащите. Ясно е, че така иска да получи предимство още в началото на разговора.

Отрязваш го веднага, примерно така: „Слушайте въпросите ми и те ще ви подскажат с кого си имате работа“.
И продължаваш да навиваш бурмата: „Всъщност разговаряте с Народа – готов ли сте за това, искате ли го? Кажете му тогава направо, какво представлява България днес?“

Наивно е да се подпитва Падишаха за други хора – и то в тяхно отсъствие. Това е много удобно за него – така ще има възможност да прикрива собственото си отсъствие от разговора.

Споменавай единствено и само него, събери всичко в него, връщай го към него самия, не му давай да изпълзи встрани от себе си.
Щом вече е дошъл в студиото, спасението е да се говори само за него, за всичко - през него.

Ако се подведеш да говорите за ланшния сняг, направо ще му дадеш възможност да се скрие от публиката – и той ще остане много доволен, дори може да те похвали. Публиката обаче ще е на съвсем друго мнение.

Вкараш ли госта си в капана на човешкия разговор, имаш много по-голям шанс да оставиш едно ясно свидетелство, кой всъщност управлява държавата, какви са възможностите му, какви са заблудите му.

Питай го примерно виждал ли е бедни хора, но унизително бедни;
харесва ли му числото 1 милион 650 хиляди - дали веднага ще се сети, че това са хората, които живеят под границата на бедността?
Влизат ли те в сметките му, освен когато се прави на Дядо Коледа?

Ако искаш да си остроумен, извади две чинии - едната с филия мас, другата – с филия с мед.
Накарай го да се вгледа в двете филии - и да каже колко дълъг е пътят от едната до другата.

Продължавай да го „обелваш“:
има ли чувство за вина към бедните хора;
какво мисли за Своге примерно; загиналите 20 души в чия сметка ги слага;
на кой Господ се моли – и той има ли нещо общо с този на всички останали.

Можеш да построиш цялото интервю и само върху въпроса „От какво не сте доволен?“ Така ще научиш какви са недоволствата на Падишаха от самия себе си, в състояние ли е той да проумее и дори да се слее с недоволствата на обикновените хора, на какво разстояние е от тях – на една ръка, за да ги ползва спокойно/небрежно – или по-далеч, но колко по-далеч?

Каква част от брутното му лично тегло е заложена – къде, пред кого.
По-добре да го питаш за това, отколкото за брутния вътрешен продукт и външния ни дълг… - това пък е напълно излишно, понеже започнаха дъждовете и хорицата панически пренасят скромното си обзавеждане на горните етажи на мизерните си домове, за да се спасят от поредното наводнение.
И сто милиарда да стане външният ни дълг, това пак няма да спре Черната Река.

Колкото повече човъркаме, толкова по-ясно става, че рисковете са много по-големи, отколкото ползите от интервю с Падишах.
Особено ако не знаеш кеворкизма „Не се прави на разсеян със силния, а го иронизирай“.

Пък и вече не е възможно да се говори нормално с нашите политици.
Те винаги ще вземат връх – като не ви чуват, не ви отговарят, открито показват, че ви презират и пр.
Дори най-мижавите измежду тях се държат разхайтено - и въпреки всичко, медиите се усукват около тях. Сериозния разговор отдавна е изтърван.

Когато месиш разговор с Падишах, няма смисъл да потъваш само в онова, което се случва днес - така винаги могат да те изпързалят.
Истината за един политик се крие в оценката му за изминалото Време.
Как запомня и схваща той собственото си минало - това е важното.

И друго: как си представя Края си един политик?
Много е вероятно точно този гост да каже, че не си представя никакъв край. Това ще бъде чудесен отговор.

И накрая - вижте колко здраво стои отговорът на един Падишах, когато все още беше само ББ, на въпроса ми – „Какво е адът според теб?“ Зададен е през 2002 година. Този отговор винаги ще разпалва въображението ни.

Тогава той каза: „Не съм бил още там. Ако някога отида, ще ти се обадя оттам. Може да е скъпо, но ще ти звънна накъде да хванеш. Към рая или към ада. Може пък да е хубаво. Представи си, че тук е адът!“

Може дълго да се размишлява над тези думи.
Дали днес има някаква промяна, дали вече е по-хубаво тук – според него?

***

* На www.kevorkkevorkian.com може да намерите: Публикации, Книги, Списание, Галерия, Всяка Неделя, Нови свидетелства, Интимно от профила.

***

УТОЧНЕНИЕ

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр. във ФБ, които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

***

 


От категорията

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа?

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа? -1558617523.jpg

Истината ще стане ясна в нощта на 26 май, след като приключи изборният ден

24 май 2019 | 08:14

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Александър Симов: Резултатът е болезнен, но не мисля, че е отчайващ

-1555678358.jpg

Срещу БСП имаше изправена огромна медийна машина, премиер, който не слизаше от ...

27 май 2019 | 01:10

Проф. Анна Кръстева: Климатичните промени и популистката вълна сред предизвикателствата на евровота!

-1491221952.jpg

Младите не гласуват - това е тенденция навсякъде с изключение на Швеция, ...

26 май 2019 | 18:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


30 ноем. 2018 | 19:32Големият Кеворк подсказва на славчовците какво да изпелтечат. Лично аз бих задал на бибитко следния въпрос: Помогна ли на Цветелина да направи много пари? Като каже "Не", задавам втория въпрос: Готов ли си да минеш детектор на лъжата?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


30 ноем. 2018 | 19:21Кеворкян пита как се стига от филията с мас до филията с мед. Нека да каже как се стига от хилядите подмазвания на Бойко до критиката към Падишаха..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


30 ноем. 2018 | 18:42Битият е бит, е@аният е е@ан! Късно е либе за китка. Нивото на съвременната телевизионна журналистика е това и ще става още по зле. За Слави Трифонов да не говорим, той не се вписва никъде, дори и като шоумен! Радвам се Кеворк, че все още ти има да отваряш очите на хората!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


30 ноем. 2018 | 16:29КЕВО, ГОТОВ СИ ЗА ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА. САМО КЪДЕТО И ТАМ НЯМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


30 ноем. 2018 | 16:05За съжаление, Славчо няма как да е Кеворкян. Затова и така безславно се провали.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


30 ноем. 2018 | 15:46Господи, прости ме, от все сърце ти се моля, прибери Бойко Борисов!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.