В шармантния договор с Македония, с който все се хвалим, дали пише, че предстои анексия на езика ни?

Кеворк Кеворкян: Магарета летят из облаците

33777 | 25 май 2019 | 15:23

Не е лошо най-после да въведат и един нов учебен предмет - „История на съвременното словоблудство“, в който да се изучават мерзостите по адрес на истинските ценности на Времето


Най-напред:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички, които преминаха през Мътилката на Прехода, оставайки предани на истинските ценности в нашата култура и духовност.

***

Десетина дни преди 24 май ни подготвиха за Празника – научихме, че Павчо и двама негови съзаклятници се подписали до праисторическите рисунки в пещерата Магурата.

Едва ли Павчовци са имали някакви колебания, когато са оставяли следите си в Магурата - и защо да ги имат, когато вероятно са продукт на Хаврата, която минава за образователна система в Славната Ера на Прехода.
Само си спомнете, на колко дивотии бяхте свидетели, на какви експерименти, родени в мътни мозъци.

Авторът на праисторическите рисунки щеше да предпочете завинаги да си остане в онези времена – ако някаква машина на времето го бе пренесла дори за един час в наши дни. Слава Богу, разминало му се е и той е имал късмета да довърши творението си.

Когато разкарваш Вазов и Ботев като нещо ненужно из разни плиткоумни образователни програми – вадиш ги от учебниците и сетне ги връщаш, късайки по този начин парчета от плътта на Народната Свяст – какво да очакваш тогава от Павчо?
Ти направо му казваш: „Бягай към Магурата и драскай до насита!“

На пируетите в „образованието“ щеше да завиди дори великата балерина Алисия Алонсо.
А пък от някои лафове на Иван Костов всеки би примрял, някои от тях са по-устойчиви и от най-проклетия плевел, и по-отровни дори от бучиниша. Веднъж безподобният екзалтант Мишо Михайлов организира рождения му ден като всенароден празник – за да заличи някак мизерната му фраза „Култура до 1989 година нямаше“. И в някаква степен успя да измие срама на Костов, което си беше едно чудо.
Както и да е – да сме благодарни, че Костов не издраска въпросния лаф в Магурата.

И какво да прави Павчо, когато образователни министри хулиганстват, а тия на културата пишат оратории за премиерите си, най-малко това - макар че специално Абрашев, примерно, беше един кротък и някак си кадърен човек.

Господ си прави много шеги с нас и няма да спре, докато не забраним онзи дивашки крясък „Господ е българин“ – имам предвид сегашните реклами, които зверски използват онова кротко промълвяне на Мичмана /Николай Колев/ в ноемврийската вечер на 1993 година в Париж, по време на паметния мач с Франция.
Мичмане, ела да ги видиш сега хитреците, които правят бизнес от твоето потресение.

Най-много обаче Господ се шегува, докато реди тукашния властови пасианс. „Е, не може да бъде!“ – си казваме всеки път, когато някое чучело стане министър - за да видим съвсем скоро след това, че имаме насреща си ново безподобие.
Някои от тия екземпляри сякаш са слезли от праисторическите рисунки в Магурата, сякаш даже са техни прототипи.
Не ми вярвате ли – е, не ме теглете за езика, защото, ако тръгна да изреждам, няма да можете да спите от яд и срам.

Срамливият яд – тази велика особеност на Българина, на нея робува той.
И на други още задръжки, повечето благоприлични – понеже грамадното мнозинство от днешните обикновени хора са учили по друго време – когато се знаеха кои са действително великите автори, кои са техните честни чираци, имаше ред, който свещено се спазваше.
Нямаше начин да си толкова тъп, че да искаш да изпревариш Вазов, да го избуташ настрани, има един такъв мераклия днес.
Или да си още по-тъп, та да смяташ, че хората ще вярват на теб - интелектуалният катунар, маскиран като социолог или антрополог, а не на Ботев.

Него пък, горкият, не престанаха от 30 години да го отстрелват разни образователни шушумиги – грешите, ако си мислите, че всичко е приключило с отровния изстрел на Вола.

Преди няколко дни бяха матурите и една репортерка задаваше въпроса „Какво не искате да ви се падне?“ И някакво момиче неприязнено отсече: „Вазов - в никакъв случай, и Димчо Дебелянов!“
Репортерката можеше да се напъне и да попита – „Защо?“ Но не го направи и ние пропуснахме да получим прояснение за този инфантилен изстрел по Народния Поет.

Защо бе, пале ненагледно, с какво са ти напълнили главицата, кой ти е замъглил разсъдъка, чий отровен бъбреж е изкласил нещо в теб, та си толкова категорична.
После пък попитаха едно момиче, какво иска да й се падне и тя рече: „Атанас Далчев“.
Истинските ценности изглежда, все пак, някак оцеляват – както и да облъскват главите на дечурлигата.

Ясно е, че Павчовците се множат и ще се множат. Така ще бъде, понеже няма дори капчица свян в ония, които джуркат Миналото и Историята, сякаш играят на зарове в Магурата – не пещерата, а царството на софийските шашмаджии срещу НДК в началото на 90-те години. То няма и никаква разлика между едните и другите.

Ние оплакваме днешната нелека участ на първенците на литературата ни – за тях Властниците пет пари не дават.
Но те няма да примигат, дори когато направо откраднат езика ни.
Турците продължават да си правят гаргара с нас – това е естествено, когато имаш външен министър като Захариева. Рядко природата е била толкова изобретателна – един поглед само към тази дама и ти става ясно, че разбира от всичко.
Звери се срещу океана и е готова да го изгребе с чаена лъжичка.

Посланикът на Анкара наскоро ни подкара с претенцията турският език да се изучава повече у нас, Захариева веднага се изпъчи с лъжичката – и това се случи точно в дните, когато Скопие поиска Европейската комисия да признае „македонския език“.
Хитрият османец беше наясно, че нашите няма дори да гъкнат срещу нахалната претенция на македонците.
Ще мълчат, и когато откъснат и присвоят окончателно този югозападен български говор.

В шармантния договор с Македония, с който все се хвалим, дали пише, че предстои анексия на езика ни?
Бягайте и се подпишете в Магурата, поне това направете.

Павчо със сигурност не е чувал за Захариева, Заев, приватизаторите-новомакедонци и всичко останало. Обаче то се усеща във въздуха, дори най-примитивният човек може да подуши вонливата миризма на безотговорността, на Разпада – да го кажем направо.
Позволяват на всеки нахалник, на всеки, който е пожелал, да обругае Историята ни, Миналото ни, ценностите ни – позволяват на всеки да изчегърта името си върху тях.

Тези подписи на гаврата никой Господ няма да ни ги прости – даже онзи от футболната реклама, в която той изглежда като подпийнал Боримечка.

Постепенно Павчовци бяха подготвени за всякакви лъжи – най-вече за тази, че Свободата е всепозволеност.
Ако министър на образованието/Танев твърди, че Наполеон е един обикновен хвалипръцко, защо пък Павчо да не шари с шилото из Магурата. Може би той е проумял, че това не е толкова осъдително, колкото безцеремонните изхвърляния на повечето чучела.

А пък Чучелпохвалите са направо непоносими за нормалния слух.
Павчо „дописва“ едно безценно свидетелство за съзряването на човешкия разсъдък - те пък също толкова нахално оставят свидетелства, че съзряването им практически е невъзможно.

Неговото хулиганство е нищожно в сравнение с това на мизерниците, които си острят моливите по Историята.
Не е лошо най-после да въведат и един нов учебен предмет - „История на съвременното словоблудство“, в който да се изучават мерзостите по адрес на истинските ценности на Времето.
Обуначването на децата не бива да бъде оставено на случайността.

Особено внимание трябва да се обърне на все по-враждебните ругателства срещу Народа като цяло.
Пприслужниците на Властта искат изцяло да го принизят - и така да оправдаят несгодите на опекуните си.

Маниаци/Мъничета облайват Истината. И това не свършва и не свършва.

***

Наскоро попаднах в архивите си на един акварел на великия Борис Димовски – бях го забравил и той направо ме жегна.
Магарета летят из облаците.
Няма нужда от повече обяснения - това казва всичко.

***

УТОЧНЕНИЕ

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

 


От категорията

Проф. Валери Стефанов: Празнично е! Но и някак тъжно в една опустяваща страна...

-1588694643.jpg

Интелектуалецът е фигура, чието призвание е да изследва истината, а не да ...

24 май 2020 | 00:03

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

-1559913082.jpg

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, ...

25 май 2020 | 11:53

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Хонконгският грип от 1968 г и новият коронавирус - вижте разликите

Факсимиле: "Дойче веле"-1590399109.png

Той взима 1 милион жертви по целия свят. Само във ФРГ умират около 40 000 души. ...

25 май 2020 | 12:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


27 май 2019 | 08:587:26, няма ми я чекийката за острене на пастели


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


27 май 2019 | 08:44На тези избори Джипове с дисаги , пълни с пари и обещания за още пари летяха в облаците ! Магаретата, " доволни от хала си " пасяха трева , беряха гъби или бяха по Гърция на почивка и нямаха време да отидат до урните !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


yan


26 май 2019 | 13:26Никой,Бягай, и се подпиши в Магурата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


26 май 2019 | 02:03Атанас Матев, тоя номер с "не си длъжен да го четеш" комунягите не сте го забравили от времето на нелегалните издания на "Искра". Оттогава нищо ново не сте научили, май?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


25 май 2019 | 22:23Ако Партията и Иван Славков разрешат и арменците стават по българи от българите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


25 май 2019 | 21:18Националността е възпитание! Г н Кеворкян го доказва. Арменец по българин от българите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


25 май 2019 | 20:46Обзервациите на г н Кеворкян са верни. За съжаление обаче той живее с илюзията, че някой, който той нарича ''местните управници'' има пряко отношение и може да влияе върху това, което се случва в българското училище. То вече е продукт на глобализирана асимилация, провеждана предимно чрез чуждоезиково обучение. Какъв Левски, какъв Ботев. Тук светоусещането е доста по практично. Да се научи например германски или английски за да се изпраща поколението в ''чужбина'', защото там е ''по уредено''. Това е модерния мироглед и план за бъдеще.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


25 май 2019 | 20:19Този ваймен кога ще спре да се вайка? Колко магарета издигна в облаците като всевластен арбитър кой кой е в културата по соца. Нарая наглостта му стигна до там, че оплю и Царя. Я у лево!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Atanas Matev


25 май 2019 | 23:14Ти не си длъжен да го четеш. Но със 100% сигурност Кеворк е по българин от теб...........


Belizan


25 май 2019 | 18:46Наистина написано брилянтно и същият момент пропито с много мъка по сегашното отношение на интелигенция и управници към иторията и бъдещето ни? С преклонение пред таланта и острият му език бих го попитал ?Кой ги избра сегашните Павчовци обитаващи мин. съвет и парламент? Ако утре без да мислим гласуваме за тях няма ли да е по добре картината с "летящите магарета" да стои на входа на тези институции където се решават нашите съдбини?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Генадиева


25 май 2019 | 17:24Както винаги написано брилянтно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


25 май 2019 | 16:27Велик!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.