Това е типична схема, очертаваща контурите на бъдещото руско-европейско споразумение

Киевско издание: Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?

5366 | 17 февр. 2020 | 10:25

Сега Украйна трябва да поеме този студен душ и да започне да изгражда собствена позиция по отношение на Донбас, Крим, отношенията с Европа, САЩ, Турция и други региони на света


В материал, озаглавен „Европа предава Украйна. А ние какво точно очаквахме?“ в украинското издание “Главред“ авторът Илия Куса представя собствената гледна точка за развитието на украинско-европейските отношения.

Агенция „Фокус“ го представя без редакторска намеса, като изразените позиции са на автора и Агенцията не се ангажира с тях.

Появи се новина, че някакъв „скандален“ мирен план за разрешаване на ситуацията в Донбас е изчезнал от сайта на Мюнхенската конференция за сигурност, след като патриотичната общественост (в Украйна) беше възмутена заради неговия „антиукраински характер“.

Намерих версията, която беше премахната от сайта, и я прочетох. Честно казано, това трябваше да се очаква. Да се оплакваш от „украински“ или „антиукраински“ инициативи от всякакъв вид в чужбина е загуба на време и енергия. Защото всеки план, изготвен някъде извън Украйна, няма да бъде „украински“ или „антиукраински“ без наше участие. Той ще вземе предвид интересите на тези, които стоят зад него. В случая това е просто суха, цинична реалност. 12 точки студено, понякога морално неприятно изчисление.

И какво всъщност всички очакваха? Че в шестата година на войната Европа ще продължи да консумира нашите патетично-патриотични изявления, лишени от смисъл и практически стъпки? Че те ще продължат да поддържат санкции в ущърб на себе си, игнорирайки собственото си обществено мнение, националните интереси и бизнес лобитата си?

Че ще продължат да гледат как въвеждаме фантазии за ЕС и НАТО в конституцията, но в същото време правим малко на практика за тези цели и след това се опитваме да построим мини-Русия със своя Роскомнадзор?

Това, което публикуваха и след това набързо изтриха, е типична схема, очертаваща контурите на бъдещото руско-европейско споразумение за Украйна, което е неизбежно при липса на визия за разрешаване на конфликти и собствени позиции в самата Украйна. Тази тема се обсъжда на Запад открито трета поредна година, ако не и по-дълго.

Няма какво да се възмущаваме, защото през 5-те години на конфликта нямаме нито национален консенсус относно уреждане на спора, нито визия за това уреждане, нито пълноценна външна политика, нито стратегии за реинтеграция на Донбас, деокупация на Крим или укрепване на нашите международни позиции.

Първите признаци на руско-европейско споразумение за Украйна се появиха на границата между 2015 и 2016 година и точно това, за което предупредихме, се появи в Мюнхен - основата на бъдеща сделка, станала продукт на припокриващите се интереси на Руската федерация и Европа, дългогодишните лобистки усилия на Кремъл и неговата (информационно-пропагандна работа при липса на алтернативна позиция от Украйна.

Сега Украйна трябва да поеме този студен душ и да започне да изгражда собствена позиция по отношение на Донбас, Крим, отношенията с Европа, САЩ, Турция и други региони на света. В противен случай ще получим точно това, което беше написано в този „скандален“ план в Мюнхен.

Агенция Фокус представя 12-точковия план, за който говори авторът и който се появи за кратко на сайта на мюнхенската конференция за сигурност и после беше свален, без да стане ясно с кого е съгласуван този план.

1. Възстановяване на Съвместния център за контрол и координиране, орган за военна връзка по фронтови линии, който включва украински и руски военни.

2. Създаване на Нормандски формат за диалог между военните за управление на кризи.

3. Подобряване на неограничения достъп и свобода на движение.

4. Разглеждане на проблема с изчезналите лица.

5. Планиране и реализиране на хуманитарни инициативи за разминиране.

6. Интензивна реконструкция в Донбас.

7. Установяване на зони за свободна търговия.

8. Подкрепа за пътна карта за санкциите, при която напредъкът по Споразумението от Минск може да доведе до корекции на санкциите.

9. Мерки срещу опасностите от радиоактивни материали в Донбас.

10. Нов диалог между евроатлантическите държави за изграждане на взаимна сигурност.

11. Дефиниране на области за селективно сътрудничество между ЕС и Русия.

12. Стартиране на нов национален диалог за идентичността

 


От категорията

Кънчо Стойчев: Как Борисов допусна мярката 60:40?! Тя е вредна и не работи

-1567490477.png

Нищо няма да бъде както беше. Най-важният щаб, който трябва да създадем, е ...

4 апр. 2020 | 13:29

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион души

-1520235630.jpg

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят ...

4 апр. 2020 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.