Кириакос Мицотакис Снимка: Уикипедия

Председателят на "Нова демокрация" е на двудневна визита в Москва

Кириакос Мицотакис пред ТАСС: Гърция има сериозен интерес „Турски поток“ да мине през наша територия

6652 | 27 февр. 2019 | 20:23

Съчетанието между името Северна Македония и „македонския“ език и етническа принадлежност е много проблематично, отбелязва лидерът на основната опозиционна партия в Гърция


Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) Кириакос Мицотакис има намерение в хода на започналата в сряда двудневна визита в Москва да се срещне с премиера на Русия Дмитрий Медведев, министъра на външните работи Сергей Лавров и председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и да обсъди с тях двустранните отношения, ситуацията в Средиземноморието, Сирия и ядрената сделка с Иран, разказа гръцкият политик в ексклузивно интервю пред ТАСС, цитирано от Агенция "Фокус".

Мицотакис поясни, че Гърция е заинтересована да привлече руски инвестиции в туризма, търговията, енергетиката, транпорта и недвижимите имоти, а освен това с интерес изучава въпроса за възможно преминаване на „Турски поток“ през гръцка територия по посока Южна Европа.

Съдейки по различни проучвания на общественото мнение, в момента „Нова Демокрация“ е най-популярната партия в Гърция и има всички шансове да победи на предстоящите тази година парламентарни избори. В този случай Мицотакис ще стане следващият министър-председател на страната. Изборите трябва да се състоят през октомври, но политическите анализатори считат, че е много вероятно Ципрас да обяви предсрочни избори през май, практически едновременно с местните избори и тези за Европейския парламент.

ТАСС: Господин Мицотакис, вие пристигате на визита в Москва. С кого планирате да се срещнете там и какви теми имате намерение да обсъдите?

Кириакос Мицотакис: Имам редица важни срещи – с премиера на Русия Дмитрий Медведев, с министъра на външните работи Сергей Лавров и с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. Очаквам с нетърпение предметните дискусии по всички въпроси на двустранните отношения – по регионални и международни теми, представляващи взаимен интерес, последните събития в Източното Средиземноморие и важни предизвикателства в сферата на международната сигурност, като например, тероризма, ситуацията в Сирия и иранската ядрена сделка. Всичко това ще бъде обсъдено в светлината на това, че Русия има специална роля и отговорност в създаването на безопасна обстановка и стабилност в Европа.

- Съдейки по последните проучвания на общественото мнение, оглавяваната от Вас партия НД е пред управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас по популярност сред потенциалните избиратели и може да победи на предстоящите парламентарни избори. Ако станете премиер на страната, то какви изменения имате намерение да внесете в развиването на връзките между Гърция и Русия? Как предлагате те да бъдат подобрени в различните сфери?

- Ако оглави правителство, НД ще изпълни своите програмни ангажименти са реализация на амбициозна и реалистична програма за реформи, които ще оживят гръцката икономика и, в по-широк смисъл, ще засилят геополитическата й тежест, престижът и регионалната й роля. Вярвам в многовекторната външна политика на откритите хоризонти. Гърция има устойчива прозападна ориентация в качеството си на член на НАТО и ЕС, но в същото време причини от исторически, религиозен и културен характер й позволяват да има функционални, продуктивни и взаимноизгодни отношения с Русия. Създател на тази концепция е основателят на НД Константинос Караманлис, който бе на историческа визита в Москва през 1979 година. За да се максимизира техният потенциал, гръцко-руските връзки трябва винаги да се основават на международното право, взаимно зачитане и разбиране на съответните основни приоритети, искрено сътрудничество и желание да се избегнат действия, които биха могли да навредят на всичко, което до голяма степен е създадено в отношенията между две държави. Въз основа на тези основни предпоставки твърдо вярвам, че постоянните контакти на Гърция и Русия на всички нива ще засилят динамиката на нашето сътрудничество във всички области. И в тази връзка бих искала да изразя дълбоката си благодарност към Русия за нейната твърда и последователна позиция по кипърския проблем.

- Как виждате перспективите за разширяване на икономическото сътрудничество между Гърция и Русия, с руските региони?

- Гърция е важен полюс за привличане на руски инвестиции във всички сектори на икономиката. За нас е приоритет да се използват възможностите, които съществуват в области като туризма, търговията и енергетиката, транспорта и недвижимите имоти, както и участието на Русия в гръцката програма за приватизация. Базирайки се на солидната основа на нашите дългосрочни взаимоотношения, считам, че с помощта на целеви действия можем да постигнем много положителни резултати, които носят взаимна полза.

- Какви сектори на гръцката икономика, според Вас, могат да бъдат привлекателни за руските инвеститори?

- Разбира се, има голям интерес както в селскостопанския сектор, така и в областта на здравеопазването и недвижимите имоти. Вече има няколко успешни потвърждения за това. Приватизацията на компанията за мляко и млечни продукти Dodoni в региона на Епир и закупуването му от руската компания доведоха до бързото развитие на бизнеса, увеличаване на броя на работните места и едновременно увеличаване на рентабилността. „Додони“ показва пътя за по-тясно икономическо сътрудничество, по който трябва да тръгнем.
Гърция разполага с ноу-хау, за да помогне на руските малки и средни производствени предприятия да имат достъп до западните пазари. Тя може да помогне да се направят руските продукти по-ориентирани към износ и по-ефективно да се предлагат на потребителите в Европейския съюз. В допълнение, гръцките високотехнологични предприятия имат значителен потенциал за използване на основните руски научни и технологични постижения в разработването на нови продукти и услуги с добавена търговска стойност. В същото време, в сектора на възобновяемата енергия, гръцките компании имат много възможности.

- Важна област на взаимодействие между двете страни е енергетиката. Над 65% от използвания от Гърция природен газ е руски. Вместо нереализирания проект на газопровода „Южен поток“, който трябваше да минава и през гръцката територия, сега се изпълнява активно проектът „Турски поток“, чрез който руският природен газ ще тече в Турция, а след това в други европейски страни. Неотдавна Гърция подчерта желанието си „Турски поток“ да минава през нейната територия. Каква е позицията на вашата партия по този въпрос?

- Нова демокрация подкрепя стратегията за диверсификация на енергийните източници и маршрути като основен принцип за енергийната сигурност на Европа. Нещо повече, това е политика, чиито основи бяха поставени от нашата партия, за да превърнем страната ни в енергиен център в Югоизточна Европа. В тази рамка и с надлежно спазване на регулаторната рамка на ЕС, както и последното решение на ЕС относно правилата, свързани с тръбопроводите, проучваме възможността за преминаване на „Турски поток - 2“ през Гърция към други европейски страни. В същия дух обмисляме и въпроса за тръбопроводите „Турски поток” и „Северен поток 2” и вярваме, че трябва да се прилагат правовите норми на Европейския съюз.

- Гърция преди това заяви, че нейната икономика е сериозно засегната от санкциите на ЕС срещу Русия, и заяви, че ще подкрепи възможно най-скорошната им отмяна. Ако НД дойде на власт, ще се опита ли да отмени санкциите?

- Отношенията между Европа и Русия преминават през трудности. Считам, че всяка възможност за диалог между ЕС и Русия трябва да се използва, така че стъпка по стъпка, без изкуствени бариери и отклонения, да изграждаме взаимно разбирателство и уважение към нещата, които са чувствителни за всяка от страните. Необходимо е да се намерят начини за намаляване на текущото напрежение. Европа сериозно ще оцени всяка стъпка на Москва в тази посока. Нашето желание е пълното възстановяване на отношенията, разбира се, при спазване на международното право и неговите основни принципи, като добросъседството. Считам, че задълбочаването на отношенията между Гърция и Русия може да допринесе за това.

- През декември миналата година, след разговори с премиера Алексис Ципрас, руският президент Владимир Путин обяви, че през 2019 г. Русия и Гърция планират да проведат година на езика и литературата. Как виждате сътрудничеството на нашите страни през тази година?

- Културното сътрудничество е важен стълб за развитието на двустранните отношения. За гърците класическата руска литература, както и най-модерната, е била и остава ключът към разбирането на руската душа ... Очаквам голяма и значима програма от събития.

- Преспанският договор между Атина и Скопие, предвиждащ промяна на името на Бившата югославска република Македония на Северна Македония, влезе в сила. То открива пътя на тази страна към ЕС и НАТО. Вашата партия гласува против ратификацията на това споразумение в парламента. Ще поставя ли НД препятствия пред реализацията на Преспанския договор, ако победи на предстоящите парламентарни избори?

- Добре обоснованата позиция на НД се заключва в това, че съчетанието между името Северна Македония и „македонския“ език и етническа принадлежност е много проблематично. И това не се касае само за Гърция, но и за други страни от региона. В един особено чувствителен балкански регион проблемите на иредентизма трябва да бъдат напълно и безвъзвратно премахнати. Смятаме, че това няма да се случи в случая с Преспанския договор. НД ще направи всичко възможно, в създадените нови условия, да защити изцяло интересите на Гърция и да смекчи негативните последствия от това споразумение. И, разбира се, аз съвършено ясно дадох да се разбере, че нямам никакво намерение да предам правото на Гърция да изказва своите съществени възражения по време на преговорите за влизане на Скопие в Европейския съюз.

- Бих искал да ви помоля също да коментирате обявеното оттегляне на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) в рамките на шест месеца. Как смятате, че това може да повлияе на ситуацията в Европа, като се има предвид, че Съединените щати са разположили антиракетен чадър в Румъния и ще направят същото в Полша. Според вас, оттеглянето на САЩ от ДРСМО ще застраши Гърция, тъй като на своята територия тя има използвани от американците бази на НАТО, върху които могат да бъдат използвани ядрени оръжия?

- Гърция е член на НАТО, ЕС и ООН и почти всички международни организации. НД също вярва във важността на укрепването на европейската външна политика, отбрана и сигурност. Това е предизвикателство за европейската интеграция, което е по-важно от всякога в настоящия геополитически контекст. Убеден съм, че искреният и изчерпателен диалог на всички тези многостранни форуми, както и на двустранна основа, в крайна сметка ще предотвратят възраждането в международния живот на остарялата логика на надпреварата във въоръжаването на Студената война. Гърция може със собствени усилия да насърчава разпространението на здравия разум и стремежите към сигурност, стабилност и мир.

 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59