Министър Ананиев обеща: Частните болници ще прилагат същите правила както и държавните!

МЗ на знаело за драстичните разлики в цената на лекарствата, за които алармира шефът на НЗОК

Ананиев след критиките на д- Дечев: Частните болници ще прилагат същите правила както и държавните!

9329 | 15 ян. 2020 | 13:37

Пред медиите д-р Дечев обясни, че разликите в цените на едно и също лекарство, заплащани от Касата на различни болници, са законни. И че става дума за лекарство за онкологично заболяване.

Министър Ананиев обеща: Частните болници ще прилагат същите правила както и държавните!-1579089995.jpg-1579089136.png

Разкритията на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев за нейното източване стреснаха властта, активизираха опозицията, която поиска неговото изслушване, и провокираха светкавичния отговор на управляващите от ГЕРБ.

Шефката на здравната комисия и на парламентарната група д-р Даниела Дариткова свика спешна среща в Народното събрание между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечев. Целта на срещата - да парира акцията на опозицията и да тушира напрежението между двете важни институции в здравеопазването.

След нея стана ясно, че Ананиев отговаря на една от критиките на Дечо Дечев с корекция в закона.

Частните болници да провеждат конкурси при закупуване на лекарства, т.е. да подлежат на същите условия като държавните. Такова предложение за промяне в Закона за обществените поръчки ще направи Министерството на здравеопазването.

 

Това обяви на брифинг в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Той каза още, че ще настоява НАП и Министерството на финансите да направят проверка на всички лечебни заведения у нас. Ананиев настоява още ревизията да засегне и търговците на едро за цените, по които продават онкологичните и онкохематологичните лекарства.

 

Министър Кирил Ананиев застана пред медиите заедно с шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателката на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

 

По-рано през деня БСП и ДПС се обявиха за изслушване на д-р Дечев в специализираната парламентарна комисия.

 

Повод за това даде самият д-р Дечев. В интервю преди три дни той хвърли бомба, като обяви, че Здравната каса плаща на частните болници дадено лекарство 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавните. В същата медийна изява д-р Дечев обвини министър Ананиев и заместничката му Жени Начева, че прокарват лобистки закони, с които Касата се източва.

 

Пред медиите д-р Дечев обясни, че разликите в цените на едно и също лекарство, заплащани от Касата на различни болници, всъщност са законни. И че става дума за лекарство за онкологично заболяване. "Действително цените на този търговец на едро са еднакви, но НЗОК е плащала на различни цени, като разликата е около 7 пъти", разкри д-р Дечев.

 

"Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, за което беше сигнализирано, е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към Касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и Касата трябва да ги заплати", бяха точните думи на д-р Дечо Дечев. 

 

"За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт Касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които Касата е заплатила и приходът, който производителят е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На в края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти", обясни управителят на Здравната каса.

 

И продължи: "Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известно на Касата, защото отношенията са между болницата и касата. "Пеметрексед" е закупувано от 9 болници от 129 и до 1063 лева - говорим за едно и също лекарство и едни и същи производители. 

Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през обща процедура, цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата". 

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев заяви: 

"Не бяха постъпвали данни за такава разлика в лекарства. Ще изпратя проект на текстове за изменени допълнения в закона за обществените поръчки в МФ. Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила както общинските и държавните. Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените."

 

"Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", каза в началото на брифинга Даниела Дариткова.От категорията

Борисов пред актива на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля, а правителството да продължи да работи

-1596619625.png

Един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много от ...

5 авг. 2020 | 12:26

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер, това не е честно! (ВИДЕО)

-1596478180.jpg

САЩ неведнъж са ни казвали, че проектът „Турски поток“ не съответства на ...

5 авг. 2020 | 19:18

Боряна Димитрова: Изявлението на премиера днес бе доста объркващо и разочароващо

Боряна Димитрова пред Канал 3-1596653496.jpg

"Без всякакво съмнение това, което се наблюдава в симпатизантите на ГЕРБ, ...

5 авг. 2020 | 21:51

Янка Такева: При оставка на правителството е възможно да се провали учебната година

Янка Такева-1515047581.png

Досега не сме имали министър като Красимир Вълчев, който толкова добре да ...

5 авг. 2020 | 21:44