Кирил Добрев води протест пред "Позитано" 20 срещу Нинова

Днес на "Позитано" 20 се събира Националния съвет на БСП

Кирил Добрев и Весела Лечева сред протестиращите пред "Позитано" 20 срещу Нинова

20576 | 25 юли 2021 | 12:35

Николай Бериевски от младежкото БСП обяви пред bTV, че искат незабавно свикване на конгрес, на който цялото ръководство да обясни защо социалистите паднаха до трета политическа сила.


Протест пред централата на БСП - "Позитано" 20 посрещна пленума на партията днес. Демонстрантите настояват за оставката на лидера на левицата Корнелия Нинова.

С плакати "Да спасим БСП" и "Нинова е ликвидатор на БСП" протестиращите призовават Нинова да поеме отговорност за слабите резултатите на партията на парламентарните избори.

Николай Бериевски от младежкото БСП обяви пред bTV, че искат незабавно свикване на конгрес, на който цялото ръководство да обясни защо социалистите паднаха до трета политическа сила.

Сред участниците на протеста е и Кирил Добрев, който миналата година се изправи срещу Корнелия Нинова в битката за лидерското място, но загуби.

 

На влизане в соццентралата Кирил Добрев поясни, че вече въпросът е за оставането на БСП в политическия живот. Напомни, че БСП все още не са се произнесли дали подкрепят кандидатурата на Румен Радев за втори мандат. По думите му БСП трябва да подкрепи кабинет на ИТН. Поясни, че БСП досега е вървяла в разделение. "Ние вече не искаме оставката на Нинова, тя партията я остави", каза той. "Аз отдавна протестирам и днес е финалният ден", каза Добрев.

„Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка, въпросът е за оставането на партията в политическия живот“, допълни той.

 

Кирил Добрев бе категоричен, че има проблем и в ръководството, и в структурите на партията, като вкарването на БСП в спирала от избори ще ги доведе дотам, да търсят начин да минат 4-процентовата бариера на следващ вот.

 

„БСП трябва да подкрепи правителството на „Има такъв народ“ при определени червени линии и условия, които не трябва да се минават“, заяви Добрев. По думите му един конгрес може да реши пътят, по който да тръгне БСП – дали остават по този път на разделението, който ги води Нинова или трябва да се тръгне по друг път на единство в партията.

 

„Всички тези хора, които тук са се събрали, искат конгрес“, каза Добрев като визира протеста пред „Позитано“ 20, на който представители от младежката организация поискаха оставката на Нинова.

 

Защо сега сядаме на преговори с партията на Слави Трифонов. Нали той беше най-черният по време на предизборната кампания", каза Мирослав Попов, съветник на земеделския министър.

 

Сред протестиращите се оказа и Весела Лечева, както и структури от Търново, Перник, Видин и други. Лечева поясни, че няма да оставят партията в заложник на това ръководство и искат политическа отговорност за резултатите от вота. БСП днес била поставена в незавидната позиция да има само подкрепяща роля.

 

Според Лечева, ако се прави едно и също нещо, няма как да БСП да получат различни резултати на нови предсрочни избори, заради което иска оставката на ръководството.

 

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви, че всички носят отговорност за резултата на червените на предсрочните избори. „Отговорност носят и тези, които подкрепят модела „Нинова“, който се изчерпа и не е ползотворен за БСП“, подчерта Паргов и добави, че този модел на два последователни избора е ударил дъното.

 

Той даде за пример и първоначалната клатеща се подкрепа за президента Румен Радев за втори мандат.

 

Ако трябва да сме недоволни от резултата, а ние трябва да сме недоволни, нека се вгледаме първо в себе си. Листите за изборите се редят от структурите. Листите в София се редят от градската конференция. Ако искаме оставка, да започнем от другаря Паргов. От 2017г. досега 100 хиляди гласа в София липсват”, разкри Панчев. Изтъкна, че има редовен конгрес през септември и нищо не налага да има извънреден сега през август.

 

"След изборите на 4 април съм предложил на госпожа Нинова - ако подаде оставка, аз да съм първият след нея, но трябва да разширим кръга и този Национален съвет. Това трябва да се реши на конгрес", обяви председателят на БСП - София, Калоян Паргов на влизане за заседанието на пленума днес.

 

Според Паргов едно от решенията, които трябва да се вземат днес, е за свикване на конгрес през септември. На него трябвало да бъде продължен анализът, който ще направи левицата днес за представянето си на изборите. Преди 5 години госпожа Нинова дойде с рефрен, че ще слуша хората, нека да чуе събралите се днес отвън, добави Паргов.

 

"Всички носим отговорност за положението в БСП, най-вече тези, които подкрепихме модела "Нинова", който се изчерпа. Той тръгна добре, постигна определени резултати, но вече не е ползотворен за БСП. Видяхте, че на два последователни избора ударихме дъното", каза председателят на БСП - София.

 

На днешния пленум се чуха гласове и в защита на Нинова.

Според депутата Филип Попов протестиращите днес саботират не просто БСП, а и развитието на държжавата. „Не може да се иска отговорност от лидера на БСП, без да си помагал за повишаване резултата на БСП и без да се поеме отговорност“, категоричен бе той.

 

Стоян Мирчев посочи, че хората, които стоят зад протеста за искането на оставка на Корнелия Нинова като Сергей Станишев, Димитър Дъбов и Калоян Паргов първо трябвало да потърсят проблема в себе си, преди да търсят отговорност на някого друг.

Според него оставката не стои на дневен ред и най-важното решение пред партията е дали да бъде подкрепен кабинет на „Има такъв народ“. Румен Гечев също подкрепи Корнелия Нинова. Според него, по-голяма част от протестиращите не били гласувани в Изпълнителното бюро на партията, като било добре медиите да ги питат къде работят.

 

 Според Трифон Панчев - член на ръководството на Младежкото обединение на левицата и кмет на Дряново. “Ясно е, че има една група хора в партията, които имат личен интерес. Това минава през смяната на председател и идване на човек, който да им обслужва личните интереси”.

Днес на "Позитано" 20 се събира Националния съвет на БСП, за да реши дали ще подкрепи правителство на "Има такъв народ".

По време на заседанието ще бъде представен и доклад за резултатите от проведените на 11 юли парламентарни избори.


От категорията

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

-1632771979.jpg

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са под ...

27 септ. 2021 | 22:50

Радев: Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември. Радев-1632775613.jpg

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение ...

27 септ. 2021 | 23:00

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветослава Гълъбова и Йордан Камджалов

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов
-1632755220.png

В него влизат Павел Попандов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС и на ...

27 септ. 2021 | 17:55

Янев: Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на 2021 г. (Видео)

Сн. Нова.тв-1632748581.png

Премиерът подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока ...

27 септ. 2021 | 16:16