Първият голям приоритет за нас е да се спрат кражбите, подчертава той

Кирил Петков: За разлика от Николай Василев ние искаме 50-те лева за пенсионерите да продължат

25374 | 14 юли 2021 | 17:47

След преструктурирането на ББР тя има смисъл да остане, за да подкрепя малкия и среден бизнес. Според нас тези 50 лева добавка за пенсионерите трябва да продължат, докато вкарамe нови инвестиции и спираме всички кранчета по пътя., категоричен е министърът


"Говорихме с Николай Василев и разбрахме, че виждаме различни пътища за развитието на икономиката и финансите. Има неща, към които не може да се подхожда идеологически, а прагматично", обясни пред БТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков защо е отказал предложението да се включи в правителството, предложено от Слави Трифонов.

"Има неща, към които трябва да се подходи практично. 42 процента от пенсионерите са под прага на бедност. Според нас тези 50 лева трябва да продължат, докато вкарамe нови инвестиции и спираме всички кранчета по пътя. При г-н Василев балансираният бюджет трябваше да е приоритет. При нас, ако не се спрат кражбите, ще се използва това и ще се настройват различни групи от хората едни срещу други. Имахме различна визия. Ние не сме участвали на избори. Ние не се чувстваме задължени към нещо, за което не вярваме, че е най-правилната стъпка. Икономиката без финанси е малко теория", посочи той.


"На мен ми предложиха да остана в МИ, но без финансите икономиката не върви. И след като на Асен Василев му беше предложено министерството на екологията или министър без портфейл, преценихме, че не можем да приемем. Ние не бихме стояли на ничий пост, ние сме експерти, разбираме от икономика и финанси", каза още той.

Петков съобщи, че е имало обаждане от страна на Слави Трифонов, но приоритетите са били обсъждани с Николай Василев.

"Идеята за балансиран бюджет в този тежък момент не е подходяща. В момента се води война срещу сивия сектор, където изтичат милиони, според нас трябва да се спрат тези кражби. Ако искаме България да напредне, това е много важно, трябва да се стремим към нулева корупция", обясни той.

"След преструктурирането на ББР тя има смисъл да остане, за да подкрепя малкия и среден бизнес. Това е много добро оръжие на държавата, за да подкрепя икономиката. Не виждам причината този инструмент да не се използва сега", коментира Петков предложението ББР да бъде приватизирана.

 

"ББР е разлика между нас и тях. При нас, ако нещо работи, ние не тръгваме с идеологията, че държавата няма роля. Ако те работят, дайте да ги оставим да работят. Нашият подход е по-практичен, а не базиран на вярвания. Ние можем да сме фокусиране в иновациите и експорта. Аз се шашнах, като влязох в министерство на икономиката. Моята визия по този въпрос е, че това министерство може да стане за икономика и иновации", каза министърът.

 

"Отвън като бях, си мислех, че има много изгнили елементи в държавата. Но не, много от хората, работейки в държавния апарат, са много свестни. Хора на ключови места са били „гнили ябълки", посочи още Петков.Кирил Петков: За разлика от Николай Василев ние искаме 50-те лева за пенсионерите да продължат

След преструктурирането на ББР тя има смисъл да остане, за да подкрепя малкия и среден бизнес. Според нас тези 50 лева добавка за пенсионерите трябва да продължат, докато вкарамe нови инвестиции и спираме всички кранчета по пътя., категоричен е министърът

От категорията

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения -1630301280.jpg

Според нея могат да се вземат бързи и адекватни решения за хората, ...

28 септ. 2021 | 14:00

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим ...

28 септ. 2021 | 12:02

Държавният глава Румен Радев ще участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество

-1625579162.jpg

Президентът ще произнесе приветствие пред участниците във Форума и ще връчи ...

28 септ. 2021 | 18:20

Адвокат по морско право за заседналия кораб: Капитанът е трябвало да бъде задържан веднага
(Видео)

Адвокат Владимир Владимиров Снимка: бТВ-1632842358.jpg

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, ...

28 септ. 2021 | 18:18