Кирил Петков поискал от “Лукойл” тук да плаща данъци, после плъзва слух за недостиг на горива

В момента в Бургас имало два танкера и не се знаело кога ще пристигнат следващите

Кирил Петков поискал от “Лукойл” тук да плаща данъци, после плъзва слух за недостиг на горива

159450 | 18 дек. 2021 | 10:29

3-часова среща по настояване на вицепрезидента и изпълнителен директор на нефтения гигант Вадим Воробьов е имало с българския премиер, финансовия министър и директора на НАП


“Лукойл” да бъде изряден към българската държава, да плаща данъците за своя бизнес у нас, а не в Швейцария. Това е било посланието, което е получил Вадим Воробьов, вицепрезидент и изпълнителен директор на руската компания.

При посещението си в София той е поискал и е имал тричасова среща с министър-председателя Кирил Петков, с вицепремиера и финансов министър Асен Василев и с директора на Националната агенция за приходи Румен Спецов. Официална информация за разговора до този момент липсва и от двете страни.

Неофициално обаче източници от правителството и от “Лукойл” потвърдиха за разговора, който е бил по настояване на руската страна. Заедно с Воробьов, който е сочен като човека на официален Кремъл в нефтения гигант, са присъствали още четирима руски представители. Те са поискали гаранции от българската страна, че ще продължат своя бизнес без натиск, проблеми и политически условия. Отговорът е бил, че ако се спазват всички правила, “Лукойл” няма от какво да се притеснява.

Обсъждана е била и категоричната позиция на държавата, че порочната практика големите компании - родни и чужди, да плащат такса “спокойствие” на определени политически сили, е категорично стопирана.

Часове след срещата на премиера Кирил Петков с “Лукойл” се появи тревожна информация, че може би ще има проблеми с доставката на горива по българските бензиностанции. Според търговци, които работят с руската рафинерия в Бургас, която е собственост на “Лукойл”, тя не работи на пълен капацитет, доставките и заявките на горива са на дневна база и се отказват дългосрочните. В момента в Бургас имало два танкера и не се знаело кога ще пристигнат следващите, защото времето в Русия се е влошило и те не могат да пътуват.

Търговците съобщават, че “Нефтохим Бургас” все още не работи след края на плановия ремонт, в който беше през последните седмици. На два пъти инсталациите не са могли да бъдат включени заради технологичен проблем, който още не е отстранен. Поради това доставките на горива за бензиностанциите били нарушени и можело да има недостиг за предстоящите празници.

От рафинерията потвърдиха, че все още не са пуснати всички производства, това ставало постепенно при излизането от плановия ремонт.

Проблемите в завода съвпадат с посещението на вицепрезидента и изпълнителен директор на руската компания Вадим Воробьов, който е бил в България за тържествата по повод 30-годишнината на “Лукойл” у нас, подготвени предварително.

Преди седмици директорът на НАП Румен Спецов в интервю за румънското издание Libertatea заяви, че голяма петролна компания в България повече от 10 години отчита само загуби. Фирмата работела и в Румъния. Парите се движели по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании, посочи шефът на НАП. Той бе на посещение в Букурещ, за да предложи на румънските си колеги да работят съвместно срещу укриването на данъци от големи компании, които имат бизнес в България и Румъния.

През ноември пък КЗК по сигнал на “ОМВ България” предяви твърдения за извършено антитръстово нарушение от “Лукойл Нефтохим Бургас” и “Лукойл България”.

Преди това е бил извършен анализ на конкурентната среда на пазарите на горива, при който са установени проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове. КЗК образува по този повод проучване върху поведението на бургаската рафинерия и “Лукойл България” дали ограничават конкуренцията.

 

 

Източник "24 часа"


От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"
(Видео)

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи още тази година
(Видео)

Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими, обясни проф. Радка Аргирова-1590213463.png

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат ...

16 ян. 2022 | 12:05