Кирил Петков за сектор "Екология": В околната среда е най-голямото безхаберие. Крадяло се е 1:3

ДБ предлага вицепремиер по климатичните промени и "екологичен омбудсман" в сектор "Екология"

Кирил Петков за сектор "Екология": В околната среда е най-голямото безхаберие. Крадяло се е 1:3

1858 | 25 ноем. 2021 | 10:21

Според Атанас Костадинов от БСП водите като първа приоритетна област има нужда от промяна на управлението чрез връщане към управлението на басейнов принцип и спазване на Рамковата директива за водите

Кирил Петков за сектор "Екология":  В околната среда е най-голямото безхаберие. Крадяло се е 1:3-1637851604.png-1571855537.jpg

Преговорите за коалиционни приоритети по тема "Екология" на политическите формации "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" днес започнаха най-малка парламентарна група към най-голяма - като в общи черти се съгласиха по тях. В заключение на разговора лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обобщи, че явно това е сферата с най-много проблеми. Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

 

Според него кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия с цена за човешки живот. Именно това са приоритетните области заедно с наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии. "Екологията е и разход, и възможност."

 

Според Петков биоразнообразието е огромен ресурс за България - който още можем да опазим. "Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната дюна ли е и подобни", каза той. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

 

"Демократична България" бе представена от добре известни с природозащитната си дейност експерти - от съпредседателя на партия "Зелено движение" (една от трите партии в коалицията) Борислав Сандов, дългогодишен председател на студентска природозащитна организация "Юнеко", член на коалиция "За да остане природа в България", и от Тома Белев - председател на природозащитната организация "Асоциация на парковете в България", член на коалиция "За да остане природа в България" и експерт на "Демократична България". Белев се представи като експерт в сферите гори и биоразнообразие и със своя 30-годишен опит в природозащитното законодателство. Сандов, който ръководи коалиционната група по темата, се представи като бакалавър география и семестриално завършено управление в областта на промени в климата, депутат в кратките 45-о и 46-о Народно събрание. От партия "Да, България" участва Емил Георгиев, предприемач и активист на инициативата за чист въздух в София, а от "Демократи за силна България" - Грети Стефанова, строителен инженер, общински съветник в София и активист за чист въздух.

 

"Има такъв народ" бе представена от Георги Георгиев и Силвия Бакърджиева. Първият се представи като специалист по инвестиционни проекти - инвестиции във ВИК. Силвия Бакърджиева - юрист и квалификация по право на ЕС. Опит в държавни институции и комисии по околна среда към европейските институции. Георги Кипишев - инженер във ВЕИ сектора и депутат в 46-ото Народно събрание. Иван Хиновски - машинен инженер, управление на енергийни проекти и енергийна ефективност и председател на "Български енергиен форум", защитаващ ползването на отпадъци като гориво за енергия.

 

Представителите на БСП са досегашните депутати Атанас Костадинов и Явор Божанков, както и от Емил Димитров (представител на коалиционния партньор партия Политически клуб "Екогласност", формирана след разцепване на Националното сдружение "Екогласност", участвало в протестите за падане на управлението на БКП през 1989 г., като самият Димитров е бил член на Държавна сигурност).

 

"Продължаваме промяната" бе представена от Мирослава Петрова (активист на сдружение "Да запазим Корал" и новоизбран депутат от "Продължаваме промяната"). При представянето си тя заяви, че изходната точка за разговора е кредото "природата-човек-общество". Цветелина Симеонова се представи като възпитаник на Лесотехническия университет и специалист по управление на околната среда. Третият експерт от водещата политическа сила бе Татяна Султанова - магистър еколог, със специализации по микробиология и биотехнологии, преподавател в Пловдивския университет по управление на околната среда. Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също е известен с природозащитната си подкрепа през годините за опазването от застрояване на национален парк "Пирин" и плажа за природосъобразен туризъм "Корал". Петков се представи и чрез баща си - учен природозащитник.

 

Демократична България

Политиките бяха представени от Борислав Сандов. Според него темата е пренебрегвана в България, докато е основна в политическия световен ред. Той подчерта значението на срещата в Глазгоу за глобалните политики за климата. Сандов напомни, че климатичните политики за хоризонтални и засягат различни сектори и подкрепи идеята за създаване на позиция за вицепремиер по темата.

 

По отношение на националните политики за околна среда Сандов подчерта връзката им с човешкото здраве. Той напомни, че държавата има лошо изпълнение - около 15 наказателни процедури само в сектор "околна среда" и с 4 съдебни дела срещу България в Съда на ЕС по тях. Той обобщи, че успешните кампании са най-вече от гражданските инициативи, докато институциите печелят санкции. Сандов даде за пример делата на еврокомисията срещу страната за мръсния въздух, като то се води на фона на данни, че България е на трето място в света по смъртност от респираторни болести. "В рамките на пандемията мръсният въздух прави гражданите още по-уязвими", заяви Сандов.

 

Дори само да се съсредоточим върху наказателните процедури, това ще зададе един дълъг дневен ред за политически действия. Отделно обаче в контекста на зеления преход имаме възможност България да участва в прехода, запазвайки биоразнообразието и управлявайки ресурсите си. Включително трябва да се осигури достъп до питейна вода, канализация и пречистване на водите - което не се случва дори в части от столицата и курортите на страната.

 

В контекста на активното гражданско общество той напомни предложенията на коалиция "За да остане природа в България" и заяви, че до голяма степен "Демократична България" ги подкрепя.

 

По отношение на атмосферния въздух Сандов настоя за подобряване на мониторинговата система с повече станции за измерване, които да дадат информация за източниците и нивата на замърсяване, включително подвижни и нови технологии и публичен достъп до данните. Включително в случаите с големи индустриални предприятия ниските санкции реално стимулират замърсителите да плащат и да продължават да замърсяват. Сандов предложи и нови технологии и контрол върху атмосферното замърсяване. Предложи и нови регулации за замърсявания от прекомерни шум, миризма и осветление - които до момента не са законово ограничавани.

 

Като приоритет в сътрудничество с Министерството по енергетика той посочи ВЕИ и ограничаване отоплението с дърва и въглища с оглед чистотата на въздуха и общественото здраве, в полза и на енергийно бедните. Също във връзка с атмосферния въздух той посочи нуждата от работа с министерството на транспорта за мрежа от зарядни станции за електрически автомобили.

 

По отношение на водата Грети Стефанова повтори нуждата от достъп до питейна вода за гражданите. Като бърза мярка до края на годината тя настоя за преглед на състоянието на язовирите. Като проблемен тя посочи рилския язовир "Бели Искър", който снабдява част от София и чиято стена се нуждае от спешен ремонт. Проблеми Стефанова посочи и при язовирите "Тича", "Камчия", "Ястребино" и "Студена". Тя посочи, че новоизграденият водопровод към Перник е нефункционален и незаконен. България е една от петте държави в Европа с недостатъчно вода и именно затова са изградени язовирите - над 5700, които към момента се управляват от различни институции., като 2001 г. някои от тях дори са станали частни и ползвани без оглед превенция на наводненията.

 

Грети Стефанова предупреди и за сериозния проблем с хвостохранилища - включително уранови. При дъжд и снеговалеж замърсената вода отравя почвата и водоемите. Трябва изолиране и обезопасяване. По отношение на мини-ВЕЦ и пречистване на отпадните води също има нужда от контрол и по-добро управление на ресурсите. Тя напомни, че докато България е бедна на водни източници, тя е изключително богата на минерална вода и има нужда от по-добро управление на този ресурс.

 

Емил Георгиев настоя за спиране на нерегламентирания внос на отпадъци и промени в много държавни и общински организации, без това да се отрази на рециклиращата индустрия. "В момента ние живеем в едно огромно сметище", заяви той. Като приоритет той посочи преосмисляне на оползотворяването чрез изгаряне и недопускане на проекта за изгаряне на отпадъци в "Топлофикация-София" и пренасочване на ресурса към по-перспективни начини за управление на отпадъците. Георгиев посочи, че се разрешават експериментални технологии, които след това превишават количеството и стават нормална практика. 65% от опаковките трябва да се рециклират от 2025г, напомни той. Според него трябва по-добра система за сметосъбиране, реално разделно събиране и рециклиране, включително чрез промени в такса смет на база реален отпадък и принципа "замърсителят плаща". Депозитната система за пластмасови бутилки се част от този процес - платеното за амбалажа се връща на купувача при връщането му чрез депозитни контейнери. Разходите за такава система се компенсира от високия процент рециклиране - до 95%, а към момента България плаща повече за неефективната си система. Георгиев настоя, че управлението на отпадъците е част от по-доброто ползване на ресурсите и кръговата икономика.

 

Тома Белев говори за нужни мерки за превантивна дейност и биоразнообразие. Има огромен превантивен контрол за одобряване на един проект, но няма контрол впоследствие на изпълнението му. Конкурсно начало и експерти в МОСВ и задължителна система за квалификация - вижда се непознаване на законите на управленско ниво. Нужно е да се задейства ЗОПОЕЩ - реална отговорност при увреждане на природата. Наказва се, но не се задължава виновникът да възстанови средата. Важно е решенията да се спазват - както е например с проектите за магистрала "Струма", която е одобрена по един начин, но заради опити да се промени трасето извън екооценката все още не е осъществена.

 

В сферата на биоразнообразието Белев посочи увеличаване на защитените територии, възстановяване на речните течения, включително в акваторията на Черно море и действия за зоните от "Натура 2000". Строга защита на видовете и спазване на плановете за опазване и управление. Възстановяване и опазване на рибните ресурси, включително спиране на траленето в Черно море, изкупуване на местообитания (степи, дюни, влажни зони), реални защитни режими на "Натура 2000" със забрана на строежи в зони А и Б на Черноморието и спиране на застрояването - като например природен парк "Странджа". Около 1 млрд. лева от ОПОС могат да се пренасочат за изкупуване на важни местообитания, като иначе ще бъдат загубени. Важно е да има постоянна платформа за мониторинг на управлението на "Натура 2000" и осигуряване на реална научна информация. Ревизиране на национални документи като стратегия за биоразнообразието и рамката за действие на "Натура 2000". Важно е и развитие на законодателството за биоразнообразието в градска среда.

 

Сандов напомни и нуждата от кроссекторни мерки със земеделието като ограничаване на пестицидите и нитратното замърсяване на земеделските почви. Той отново призова за временен мораториум на строежи по Черноморието да разработване на законодателно промени за защита на крайморската ивица.

 

Има такъв народ

Силвия Бакърджиева подчерта, че споделят голяма част от предложенията на "Демократична България". Наказателните процедури вече са 16 и тежки, като не могат да бъдат разрешени краткосрочно. Тя смята, че транспонираното европейско законодателство е добро. Проблемът е в недоброто прилагане и разходването на наличните средства без резултат.

 

Тя подчерта, че сериозният ресурс от ОПОС за ВИК явно не е бил достатъчен за управление на отпадните води, където също има наказателна процедура. 48% агломерации нямат канализационни системи. В район Хасково 85% от водата се губи, а съоръженията са но повече от 40%. Ремонтите и авариите са 5 пъти повече от тези в другите държави. Трябват милиарди, но тези пари ги има. Важното е как се харчат.

 

Нужно е да се завършат всички планове за управление на речните басейни и рисковете от наводнение, включително подобряване на координацията между МОСВ, МРРБ, КЕВР и всички звена с отговорност, включително новосъздадения ВИК холдинг.

 

В сектора отпадъци тя се съгласи с акцента върху връзката между рециклиране и кръгова икономика. На 12 ноември е започнала нова наказателна процедура за нетретиране на отпадъци преди рециклиране. Тя подчерта и дългата наказателна процедура за стари депа за отпадъци, които все още не са закрити - към момента 43. Съгласи се, че "България на места е превърната в едно огромно сметище". Тя призова за инвестиции в сектора да технологии за рециклиране. Съгласи се с предложението за въвеждане на принципа за замърсителя плаща и такса смет според изхвърленото - промяна, която се отлага от години. Според нея в момента плаща бизнесът, но не и битовите потребители.

 

По отношение на биоразнообразието Бакърджиева подкрепи предложенията на "Демократична България" и се спря на статистиката за защитените зони и наказателните процедури в сектора, включително нуждата от цели и мерки за защита на зоните от "Натура 2000". Подкрепи спирането на незаконните строителство и сечи и опазването на "Натура 2000", но без да се спират големи проекти. Бакърджиева посочи, че е важно да се управлява и контролира разпространението на инвазивни видове, за което България също има започната европейска наказателна процедура.

 

ИТН подкрепиха и нуждата от последващ контрол за въздействието върху околна среда на проектите. По отношение на енергетиката и връзката с измененията в климата, както и целите на Европейската зелена сделка, бе посочено, че България е силно закъсняла и е важно действията да започнат. Силвия Бакърджиева посочи, че европейските цели вече са определени, включително с участие на България на най-високо ниво. От целите на Зелената сделка произтичат конкретни секторни политики и до 2030г. за България се предвиждат намаляване на емисии и принос за по-добро управление на земеделие и гори с цел поглъщане на емисии.

 

Бакърджиева подкрепи Тома Белев и за нуждата от укрепване на експертния капацитет на МОСВ. Тя подчерта, че сектор "климат" не може да бъде съсредоточен в една дирекция на МОСВ както досега, защото е хоризонтална логика във всички сектори и подкрепи нуждата от вицепремиер по темата. Тя препоръча и създаване на контактно звено по климатичните промени във всяко министерство.

 

БСП

Приоритетите на БСП представи Атанас Костадинов. Той призова за промяна чрез реформи, защото "отиването отвъд чисто политическото съгласие за промяна става чрез "радикални реформи". Проблемите според него са "драматични" и има нужда от остър език. Той отбелязва, чи формацията има 8 приоритета с над 100 мерки по тях.

 

Според Костадинов водите като първа приоритетна област има нужда от промяна на управлението чрез връщане към управлението на басейнов принцип и спазване на Рамковата директива за водите. ВИК законодателство без реформа във водното управление няма да бъде ефективно, според БСП. Костадинов призова за спазване на йерархията - нуждата от секторни управленски документи и планове за управление на басейните и превенция на наводненията. Напомни, че целите и мерките за опазване на "Натура 2000" са част от управлението и на водите. След тези йерархично по-общи документи може да се разработи и реформата на ВИК сектора.

 

Костадинов подчерта, че пари за води и ВИК има - в националния бюджет, във Фонда за възстановяване, в европейските оперативни програми. Той призова да не се подкрепя концесиониране на публична комунална дейност, а да се подкрепят общините за по-ефективно управление. Според него бъдещето на ВИК холдинга и държавното предприятие за управление на язовири е съмнително.

 

Като приоритетни мерки бяха посочени достъпът на малки населени места до вода, пречистване на водите, обезопасяване на отпадните води, устойчиво ползване на подземните водни тела, разработване на санитарно-охранителните зони и стратегия за морските води на България. Костадинов предупреди за опасности пред проектиране на нови ВЕЦ мощности и призова за отделяне на финанси и публичен достъп до данни за мониторинг на водите.

 

Вторият приоритет за БСП е биоразнообразието, като те се съгласиха с нуждата от мерки по наказателните процедури - цели и мерки за зоните от "Натура 2000". БСП предложиха решаване на структурните проблеми чрез консенсус върху нужните изменения на Закона за биоразнообразието, без необходимо придържания със спорния вариант, лансиран от МОСВ по времето на Нено Димов. Бе отбелязана и нуждата на регулярен научен мониторинг и реални действия за видове и местообитания в лошо състояние. Бе посочена и нуждата от разработване на планове за управление за всички зони и територии с национална и европейска защита, както и картиране на екосистемните услуги и зелена инфраструктура.

 

Костадинов подчерта досегашния конфликт между природозащитни организации и бизнес. Заради заобикалянето на държавните задължения бизнесът не е припознал конкурентното предимство, което дава запазената околна среда, която да го подпомага. Държавата може да прекрати този сблъсък, заяви Костадинов.

 

БСП подчерта значението на рамковите документи за опазване на биоразнообразието, "Натура 2000", горите, инвазивните видове, при които те се съгласиха с приоритетите, очертани от "Демократична България". Тук те включиха и актуални публични научни данни.

 

Трети приоритет на БСП е темата за въздуха. В защита на "позеленяването" Костадинов подкрепи и малки стъпки като мрежа за захранване на електрическите автомобили. Останалите мерки според него съвпадат с тези на "Демократична България" и ИТН.

 

Приоритетът за кръгова икономика и управление на отпадъците бе представен от Явор Божанков. Той подчерта, че ресурсите на Европа не са обезпечени. България не преработва ефективно ресурсите си. Отчетеното рециклиране не отговаря на практиката на изгаряне на дрехи, гуми и масла. Според отчетите на МОСВ ние изпреварваме други държави. Държавата е благоприятна дестинация за незаконен внос. Мерките, предлагани от МОСВ, са за законодателни промени и административен контрол. БСП подкрепя и реформа на рециклиращите субекти, както предлага "Демократична България", както и на принципа "замърсителят плаща" и реално разделяне на отпадъците и плащане според изхвърлянето. Предлага се и въвеждане на индикатори за въглероден отпечатък.

 

Според Божанков въвеждането на депозитна система за отпадъци ще означава основна реформа на формирането и ползването на такса смет. Тя би означавала и превенция на негативна практики по изгаряне, защото ще въведе стимули за въздържане от изгаряне. Важно е и въвеждането на технологични изисквания към рециклирането. Той подчерта и нуждата от кръгови вериги и достъп на българските рециклиращи фирми до европейско финансиране за технологии по превръщане на отпадъка в суровина.

 

Петият приоритет климат бе представен накратко от Атанас Костадинов. БСП се обяви за спазване на задълженията по Зелената сделка но "плавно" да изпълни тежката задача. От гледна точка на връзката на темата с множество области на държавна политика, се подкрепя отделянето й извън МОСВ в отделно климатично министерство.

 

Изненадващо БСП открои горите като част от околната среда, а не като обект единствено на стопанско планиране с оглед лов и дърводобив. Формацията подкрепи идеята на "Демократична България" агенцията по горите да бъде независим от МЗХГ орган с надзор от правителството, включително от екоминистерството.

 

В област енергетика БСП подкрепиха нисковъглеродни технологии и спазване на екологичното законодателство, за което държавата трябва да подпомогне бизнеса с по-бързо издаване на административни актове и подобряване на последващия контрол.

 

В обобщение от "Продължаваме промяната" казаха, че са чули повечето от своите приоритети и са обнадеждени за общо съгласие. Мироклава Петрова от коалицията подчерта, че се е дискутирало експертно в дълбочина, но е важно да се подчертае за антикорупционната промяна изисква и ясна промяна към повече прозрачност и участие на гражданското общество по всяко от изложените теми, като даде за пример работата на Александър Дунчев в служебното правителство. Дунчев е новоизбран депутат на формацията, горски експерт и дългогодишен природозащитен активист от коалиция "За да остане природа в България", настоящ директор на Изпълнителната агенция по горите в неплатен отпуск. Според Петрова институциите трябва да бъдат гарант за това, че природата вече няма да е жертва на корупцията.

 

Тя подчерта и нуждата да се отчита рекреационния потенциал на опазената природа. Като пример за това, че опазената природа е от полза и за бизнеса , тя даде презастроеното Черноморие и нуждата от събаряне на незаконни и изоставени строежи. Кирил Петков добави, че тук трябва да се имат предвид и "къщички за птички, заемащи цели плажове", препращайки към строителството в защитена местност Алепу.

 

В края на разговора Александър Дунчев подкрепи тезата, че горите са ключови за опазване на природата. От гледна точка на Европейската зелена сделка те са ключов приоритет за адаптация към климатичните промени. Подкрепена бе отново идеята те да се управляват като независимо правителствено звена извън досегашното им подчинение на министерството на земеделието.ПП, БСП, ИТН и ДБ разговарят за сектор "Екология"

Според Атанас Костадинов от БСП водите като първа приоритетна област има нужда от промяна на управлението чрез връщане към управлението на басейнов принцип и спазване на Рамковата директива за водите

От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52