Гласувах на референдума през 2016-та г., и на 3-те въпроса отговорих с „Не“, признава депутатът

Данаил Кирилов: Мажоритарният вот в НС не бе театър, очаквам негативна реакция от "Шоуто на Слави"

10070 | 15 юни 2017 | 16:10

Очаквахме промените в Изборния кодекс да бъдат подкрепени от ДПС, казва председателят на Комисията по правни въпроси в парламента


Мажоритарен вот няма да има. Това решиха днес повече от половината депутати, които мощно казаха "не" на подмяната на партийната система след повече от два часа и половина дебати.

121 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти" казаха "не" на експеримента, вдъхновен от шоумена Слави Трифонов и неговия референдум от ноември 2016-та г., който отече в канала.

98 народни избраници на ГЕРБ с рамото на 10 от представителите на „Воля“ пък се произнесоха за въвеждането на мажоритарни избори в два тура с 240 едномандатни избирателни района. Един от депутатите се въздържа.

 

По този повод потърсихме мнението тна председателя на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов.

 

Г-н Кирилов, очаквахте ли този резултат от гласуването на промените в Изборния кодекс?

 

- Той бе известен в голяма степен. Имахме надежда обаче за различен резултат, още повече, че след дебатите в Правна комисия във вторник имаше декларация, че ситуацията в пленарна зала след вота би могла да бъде различна. На заседанието на Комисията законопроектът беше подкрепен от колегите от ДПС и „Воля“. В крайна сметка съжалявам, че на този етап на се постигна подкрепа при гласуването на първо четене.

 

- Защо тогава партия ГЕРБ внесе проектозакона, без да си е осигурила предварително нужната подкрепа? Твърде силни са съмненията, че в парламента се разигра театър с резултатите от референдума на „Шоуто на Слави“.

 

- В никакъв случай това не бе театър. Промените бяха внесени от парламентарната група на ГЕРБ, защото имаше ясна и категорична подкрепа на референдума на „Шоуто на Слави“. Резултатите трябваше да бъдат обсъдени от Народното събрание. Това обсъждане го дължим на още едно основание, което макар да не се прилага пряко в този случай, се съдържа в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. След така проведен референдум и с такъв резултат, Народното събрание трябваше да има становище по  осъществения вот. Ако бяхме в онази процедура, ние трябваше да обсъдим в зала какви мерки да бъдат предприети. А партия ГЕРБ на практика ги предприе и изпълни - изработихме законопроект, който беше внесен в Народното събрание и го защитавахме на първо четене до тук.

 

- Пълната мажоритарна система, поискана от 2,5 млн. граждани на допитването през ноември миналата година, щеше ли да бъде от полза за ГЕРБ!? Колко мандата можеше да получи партията ви при такъв вот?

 

- Когато въпросът е принципен не би трябвало да се съобразяваме или да коментираме тясно партийни интереси. Сериозна е предложената промяна и ако някой твърди, че би могъл да направи предварителни изчисления, че те могат да бъдат точни, или приблизителни, бих казал, че прекалено самонадеяно подхожда към такъв един такъв сериозен процес и толкова сериозна избирателна трансформация. В партия ГЕРБ не сме правили разчети. Единствено съобразявахме и коментирахте тези варианти на райониране, с които разполагахме, доколкото те съдържат силен елемент на относителност и субективизъм, така че да имат нужда от засилена гаранция за обективност и безпристрастност. Не сме правили сметки колко мандата бихме получили, и това според мен, е правилно.

 

- Очаквате ли негативна реакция от „Шоуто на Слави“ след днешното гласуване?

 

- Искането на въвеждане на мажоритарната избирателна система е тяхна инициатива. При всички положения те ще реагират. Вероятно обаче те ще се съобразят каква да бъде степента и насочеността на реакцията им. Приемам, че при всички положения от тях бил следвало да има неудовлетвореност от липсата на подкрепа в Народното събрание.

 

- В късния следобед във вторник партия „Воля“ е внесла промени в Изборния кодекс. Освен че законопроектът е пълен с правописни грешки, може ли да обясним процедурата – имат ли право на това в този момент?

 

- В правилника на Народното събрание е казано, че не може да се внасят промени в закон 3 месеца след гласуване на текстове по същия нормативен документ. Тук обаче би могло да се спори дали проектът на „Воля“ е относим само към нашия законопроект или към всички подобни. Струва ви се, че с оглед на тежестта на този дебат, всички други парламентарни групи, освен нашата и на „Воля“, на процедурно основание не биха искали да се допусне разглеждането на промени в забранителния срок, съгласно правилника на НС. Според мен, имаше достатъчно време законопроектът им да бъде внесен, така че да може бъде включен в обсъжданията на Правна комисия. Дори да беше депозиран в понеделник вечер, той щеше да бъде обсъден на заседанието ни във вторник.

 

- Вие лично подкрепяте ли мажоритарната система?

 

- Тук не става дума за лично мнение, защото въпросът е принципен. Не искам да ангажиран моето лично мнение. Но ако искате пределна яснота – гласувах на референдума на „Шоуто на Слави“, като и на трите въпроса отговорих с „Не“. Това е мнението ми като избирател. Не бих искал обаче в лично качество да коментирам отхвърлените днес промени в Изборния кодекс, защото в партията имаме политическо решение по въпроса, а това е водещото в случая. Във всяка една система има преимущества и недостатъци.

 

- Кои са преимуществата на мажоритарната система?

 

- При нея има висока степен на персонализация на личността, която е по-важна от партийната програма. В мажоритарната система имаме по-ясна разпознаваемост на кандидатите и презумпция за по-висока отчетност и отговорност. Казвам презумпция, защото невинаги това се случва на практика. Освен това мажоритарната система е по-проста за избирателя и той по-лесно я разбира. Друг е въпросът дали това би му било достатъчно и кой вид избирател би импонирало в по-максимална степен. Нашите симпатизанти са интелигентни и успяващи хора, способни и доказали се. Да, смятам, че те биха се ориентирали във всяка една изборна система-мажоритарна, смесена или пропорционална. При нас няма проблем с идентификацията на избора, както по време на вота, така и след него.

 

- Как ще коментираме твърденията на критиците на мажоритарната система, че ако тя бъде въведена, много избиратели няма да бъдат представени в Народното събрание?

 

- Считам, че това е само предположение. При мажоритарния вот доминира личностният избор, а не толкова партийният. Партийната идентификация при един мажоритарно избран парламент ще бъде по-слаба, и може би не толкова съществена и водеща. Проблем донякъде би била и по-ниската степен на представителство, но това също е предложение. В другите изборни системи също и има крайна хипотези, при които предствителността е същата и сходна с тази при мажоритарния вот.


 

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“. Областен управител на София в периода 2009-2013 г. Депутат от ГЕРБ  в 42-ото, 43-ото и 44-ото  Народно събрание. Председател на парламентарната комисия по правни въпроси в 43-ото и 44-ото Народно събрание.


От категорията

Радев пред УНСС: Да включим прожекторите! Да осветлим процесите в държавата! (пълен текст)

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1523886610.jpg

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България ...

16 апр. 2018 | 16:08

Проф. Иво Христов за ударите в Сирия: Видяхме атракция, която устройва всички!

Проф. Иво Христов
Снимка БНТ-1523885324.png

Т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е ...

16 апр. 2018 | 16:27

Антон Кутев: Цветанов прекалено много свикна с властта

-1522042699.png

Не е важно дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, ако ги ...

22 апр. 2018 | 09:54

Пропуснатите в дебата проблеми в отбраната и политическата слепота

-1472586819.jpg

България все още заема 67-о място сред 125 държави в класацията на военните ...

22 апр. 2018 | 09:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


фильо


19 юни 2017 | 09:35герб свалиха много ниско летвата с д. кирилов че и председател на комисия го направиха. и представете си , страх го било, че чалгар трифонов щял да се разсърди ! олеле майко о, ами сега!?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


16 юни 2017 | 21:06Този председател на Правната комисия на НС очевидно е подбран да стои в умствено отношение по ниско от Пожарникаря от Банкя и закономерно се оказа в известна степен дебил. Поглед тъп, гледа упорито и наподобява този на Хитлер. Говор бавен, "невчесан" и като говори Д.Кирилов се пули като царски офцер при произнасяне на слово пред новобранци. Нерде проф. Д.Вълчев, нерде този ерзац юрист и гербаджийски депутат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sokrat41


16 юни 2017 | 14:11МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА? Аз принадлежа към тая заслужаваща уважение част от гражданите, които гласувахме на президентските избори, но отказахме да гласуваме за референдума. Тъкмо ние, тази част от гражданите, спасихме БЕЗОТГОВОРНИТЕ депутати, гласували решение за провеждане на референдума, от опасната възможност неговите резултати да станат задължителни, че тогава да им гледаме сеира... Но след като парламентът е гласувал решение за провеждане на референдума, без дори да ПРОмисли последиците от положителния отговор на предложените въпроси, този парламент е абсолютно задължен да обсъди внесен законопроект, който да съответствува на резултатите от референдума. От такава стопрпоцентово резонна гледна точка парламентарната група на ГЕРБ постъпи по най почтеният начин спрямо волята на гражданите. Но защо парламентарните групи на БСП и ДПС не само гласуваха ПРОТИВ, но и досадно настойчиво повтарят словесния рефрен, че след като на тях им б


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018