Лидерите на бивша Югославия - Момир Булатович, Милан Кучан, Франьо Туджман, Киро Глигоров, Алия Изетбегович и Слободан Милошевич

Според бившия президент, ако офертата е била приета, Балканите щяха да тръгнат в съвсем друга посока

Киро Глигоров през 2007 г.: Милошевич и Туджман не дадоха СФРЮ да влезе в ЕС и да не се лее кръв

1466 | 3 окт. 2019 | 14:20

Преди разпадането на Югославия лидерите на ЕС са отправили официално предложение за бързо приемане на федерацията в Съюза и помощ от 5 милиарда долара (ВИДЕО)


На 15-тата годишнина от разпадането на Югославия, през януари 2007 година, бившият македонския президент Киро Глигоров говори за това, как е могла да се избегне войната между бившите югорепублики, ако не е била суетата и личните амбиции на лидерите на Сърбия и Хърватия Слободан Милошевич и Франьо Туджман. Подобно е мнението и на други чуждестранни политици и анализатори, а днес всички се питат какво би се случило, ако тогава лидерите на Югославия бяха приели известното предложение за бързо влизане в ЕС и помощ от 5 милиарда долара, пише скопското електронно издание „Център“, цитирано от Агенция "Фокус".

Дали планът, който донася в Белград „европейската тройка“ действително е могъл да спаси държавата от гражданска война и да тласне историята на тези земи в друга посока? Много от участниците в тези събития по-късно твърдяха, че това не е било сериозно предложение.

Според Киро Глигоров, преди разпадането на Югославия в последен опит да се избегне войната между републиките, в Белград пристига "тройката от европейската общност". Жак Делор, председател на Европейската комисия, Ханс ван ден Брук, комисар на ЕС по външните връзки и министърът на външните работи на Люксембург, тогава председател на ЕС, Жак Сантер. Те събрали членовете на Президиума на Югославия и избраните президенти, за да им представят плана.

„Жак Делор прочете предложение, което е било одобрено от Съвета на ЕС. Първо, с политическо решение Югославия ще бъде приета веднага в ЕС. Второ, ако успее реформата на Анте Маркович, ще бъдат изплатени 5 милиарда долара от бюджета на ЕС. Но тогава излязоха на повърхността неразумните отношения на президентите на републиките – ако единият каже А, другият веднага казва Б“, заяви Глигоров през 2007 година.

Той подчертава, че носи част от отговорността, защото е бил част от този екип.

„Не можахме да се споразумеем по никакъв начин. Аз не се поставям сред тези хора, които смятат, че всичко свързано с Югославия е било грешно или лошо. Има и резултати. И тези работи трябва да се припомнят. Тогава Делор ни каза, че всяка република, която иска да бъде независима, трябва да проведе референдум и ако това бъде потвърдено от народа, тя ще бъде приета в ООН“, припомня бившият македонски държавен глава.

Като цяло, предложението на ЕС се е интерпретирало като предложение за конфедеративно устройство на държавата, а Глигоров посочва, че е имало и първоначална идея за референдум за независимост на републиките. Според неговите свидетелства обаче, двамата президенти на Сърбия и Хърватия не са приели плана на Делор.

„Милошевич каза: "Мисля, че трябва да създадем солидна модерна федерация с център Белград", а след него се изказа Туджман: "Аз чувствам, че имам историческа мисия да възстановя хърватското кралство. Имаме държава, а сега трябва да си я върнем. Това не ме интересува". Алия Изетбегович (Босна и Херцеговина) каза: "Моля ви се, не можете така, нека да го приемем като основа за разговор, а после ще има и други предложения. Ако това не се случи, в Босна ще има кръв до коленете“, спомня си Глигоров за срещата с тройката от ЕС.

Ако планът е бил приет, според Глигоров, нещата на Балканите биха отишли в съвсем друга посока.

„Ако бивша Югославия беше останала цяла, избягвайки катастрофалните войни от 90-те и беше влязла в ЕС, не само би било по-добре за хората в региона, но и за ЕС“, заключава изданието.

 Киро Глигоров през 2007 г.: Милошевич и Туджман не дадоха СФРЮ да влезе в ЕС и да не се лее кръв

Преди разпадането на Югославия лидерите на ЕС са отправили официално предложение за бързо приемане на федерацията в Съюза и помощ от 5 милиарда долара (ВИДЕО)

От категорията

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Боян Чуков: Тази криза ще "разкове" икономиката на България

-1542196322.jpg

Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното ...

5 апр. 2020 | 15:35

„Взгляд“: САЩ подготвят нова пехота за война с Китай

-1450172763.jpg

Задачите на частите на корпуса ще бъдат да не се допускат действия на ...

7 апр. 2020 | 17:31

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

-1585079607.jpg

Корупцията и организираната престъпност са част от каналите, по които парите ...

7 апр. 2020 | 16:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.