Китайският външен министър Ван И

Пекин е разгневен от решението на Държавния департамент да одобри оръжейна сделка за 2,2 млрд. долара за Тайван

Китай: САЩ "не трябва да си играят с огъня" по въпроса за Тайван

1500 | 12 юли 2019 | 15:33

По време на посещение в Унгария китайският външен министър посочи, че никаква чужда сила не може да спре обединението на Китай и никаква чужда сила не трябва да се опитва да се меси в този процес


В петък първият дипломат на Китай Ван И предупреди САЩ, че "не трябва да си играят с огъня" по въпроса за Тайван, изразявайки по този начин гнева си относно планираната продажба на американски оръжия, съобщават Ройтерс и БНР.

По време на посещение в Унгария китайският външен министър посочи, че никаква чужда сила не може да спре обединението на Китай и никаква чужда сила не трябва да се опитва да се меси в този процес.

Китай твърди, че самоуправляваният и демократичен Тайван е негова собственост и гледа на него като на своенравна провинция.

"Ние призоваваме САЩ да признаят напълно сериозността на въпроса с Тайван и "да не си играят с огъня" по този важен въпрос", посочи Ван И по време на пресконференция в унгарската столица.

Повод за неговата вербална атака спрямо САЩ стана решението на Държавният департамент по-рано тази седмица да одобри потенциална военна продажба за Тайван на стойност 2,2 млрд. долара. Сделката с Представителството по икономика и култура на Тайпе (TECRO) включва 108 танка от модела M1A2T Abrams, както и ракети и свързано с тях оборудване и поддръжка.

По-рано в петък властите в Пекин заявиха, че ще наложат санкции на американските фирми, които продават оръжие на Тайван. В официално изявление на външното министерство се посочва, че продажбите на оръжие в САЩ на Тайван са навредили на суверенитета и националната сигурност на Китай.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

Гърция очаква нова мигрантска вълна от Турция

-1453624892.jpg

Темпът на увеличаване на бегълците се увеличи рязко през последните два месеца, ...

19 септ. 2019 | 22:38

САЩ считат, че без подкрепата на Русия и Китай трудно ще се постигне мир в Афганистан

-1503522220.jpg

"Провеждаме консултации как да напреднем в преговорите за мир", каза ...

19 септ. 2019 | 21:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.