Двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване, каза Ван И

Пекин: Китай и САЩ ще спечелят от сътрудничество и ще загубят от конфронтация

2732 | 24 май 2020 | 17:02

Китайският министър на външните работи изтъкна също, че американски политици разпространяват "лъжи" и "теории на конспирацията" относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19


Китайският министър на външните работи Ван И заяви днес, че и Китай, и САЩ ще спечелят от сътрудничество и биха загубили от конфронтация. Дипломатът добави, че двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване, предаде Ройтерс.


На годишната си пресконференция Ван отбеляза, че Китай и САЩ трябва да започнат съгласуват макрополитиките за своите икономики и за световната икономика. По думите му Съединените щати трябва да престанат да губят ценно време.


Китай остава готов да работи със САЩ в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, каза дипломатът на пресконференция в рамките на започналата в петък годишна сесия на китайския парламент.


Китай е готов "да засили двустранното сътрудничество във формат ООН, БРИКС, Шанхайска организация за сътрудничество, както и Г-20, в подготовката за бъдещите промени (в света след пандемията)", заяви Ван, цитиран от ТАСС.


Министърът изтъкна също, че американски политици разпространяват "лъжи" и "теории на конспирацията" относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19, предаде ДПА.

 

"За голямо съжаление, докато коронавирусът продължава да върлува, политическият вирус също се разпространява в САЩ и се хваща за всякаква възможност за нападки и клевети срещу Китай", добави Ван И.

 

Той коментира и че съдебните дела срещу Китай за обезщетения за пострадалите от пандемията от Ковид-19 са необосновани и лишени от смисъл, допълва ТАСС.


Световната здравна организация не обслужва интересите на никоя конкретна държава и не принадлежи на страната, която й осигурява най-голямо финансиране, каза още китайският дипломат номер едно.

 

Източник БТА


От категорията

Навални е задържан: Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам (Видео)

Кадър: Туйтър-1610908703.jpg

Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си ...

17 ян. 2021 | 20:34

Познатата у нас Виктория Нюланд става заместник-държавен секретар по политическите въпроси

Познатата у нас Виктория Нюланд e заместник-държавен секретар по политическите въпроси-1610866494.jpg

Новият американски президент ще има за мисия не само "да поправи" ...

17 ян. 2021 | 08:48

Шарл Мишел не изключва ваксинационни паспорти в ЕС

-1607625932.jpg

Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще ...

17 ян. 2021 | 22:03

Навални се връща в Русия с "Победа", хиляди ще го чакат на летището, власттите ще го арестуват

-1598429613.jpg

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне ...

17 ян. 2021 | 08:33