Седмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември

Седмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември

Китай се мести в България

4932 | 9 септ. 2019 | 16:53

Богата гама от културни събития през есента ще отбележи 70-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни

Седмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември-1568037346.pngСедмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември-1568037330.pngСедмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември-1568037312.pngСедмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември-1568037291.pngСедмица на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември-1568037270.png

Посолството на КНР и Китайският културен център са инициатори на  разнообразни културни прояви, свързани с честването на юбилейната годишнина през есента. Освен с уникални театрални и музикални изпълнения, изложби и танцови представления, които ще стартират на 13 септември, столичани и гостите им ще имат възможност да се запознаят с туристическите и културните  забележителности на най-големия китайски  пристанищен град – Нинбо.

 

Това ще се случи през Седмицата на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември, съобщават организаторите.

 

На 13 септември от 16:00 ч.,  с  разнообразни прояви в столичния Северен парк,  ще бъде отбелязан  празникът Средата на есента”. Посетителите ще  видят и чуят традиционни и съвременни китайски мелодии, песни и танци,  както и демонстрация на  китайското бойно изкуство  нейдзицюен. Специална фотоизложба ще представи  някои от важните исторически моменти и постиженията през 70-те години на българо-китайските дипломатически взаимоотношения

 

По-късно същия ден – 13 септември от 19.00 ч. в зала „Театър Азарян”, НДК, ще бъде представена уникалната култура на Изтока, пречупена през специфичното бойно изкуство „Боен танц”.  „Това е най-новият проект на ансамбъл „Джао Лян” и  е единственото танцово произведение, избрано за ХІХ Международен фестивал на изкуствата в Шанхай през 2017 г.”, поясняват от посолството на КНР.

 

От 19-ти до 26-ти септември, по време на Седмицата на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо), ще бъдат показани туристическите, културните и бизнес- забележителностите на град Нинбо.Специална туристическа презентация и изложба в сградата на Културния център  ще демонстрират възможностите за сътрудничество  с най-големия китайски пристанищен град.

 

За пръв път ще се представи и проектът “Китайски туристи на посещение в България, уточняват от Китайския културен център.

 

В деня на откриването на  Седмицата - 19 септември, от 18.00 до 20.00 ч.Китайският културен център, съвместно със Столична община ще представят най-доброто от българската и китайската култура.

 

Под мотото Да опознаем Нинбо, да почувстваме китайската и българската култура”, на откритата сцена пред НДК, ще бъдат показани типични за Китай и за България музикални изпълнения,  песни и танци, както и характерни за страната солени и сладки специалитети.

 

В рамките на Седмицата, Варна също ще бъде домакин на събитие, посветено на   15-годишнината от  побратимяването между Варна и Нинбо. Събитието ще се състои на 21 септември и включва бягане в Морската градина, демонстрации на китайско бойно изкуство, изпълнения на традиционни китайски музикални инструменти и др.

 

На 20 септември в сградата на  Народното събрание ще бъде открита изложба “Съзерцание и диалог”, посветена на 70-годишнината  от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. Изложбата ще представи творбите на 13 български и китайски художници, създадени по време на участието им в едномесечен пленер в двете страни на тема “Културното наследство на България и Китай”.

 

На 29 септември,  Камерният оркестър на Забранения град, ще изпълни със звуците си столичната зала „България”. В програмата са включени  произведения  на традиционни китайски класически мелодии  с модерен аранжимент,  както и творби от съвременни  автори, изпълнени на уникални китайски  инструменти.

 

Всички  културни прояви, свързани с 70-годишния юбилей на дипломатическите  отношенията между България и Китай са организирани от Посолството на КНР, съвместно с Китайския културен център в София.


От категорията

Панаирът на книгата се открива днес в НДК

Панаирът на книгата се открива днес в НДК-1575960664.jpg

Културната програма включва над 70 литературни събития - срещи с български и ...

10 дек. 2019 | 08:47

„България през стъклото на времето“ в Музея на Рим в Трастевере

„България през стъклото на времето“  в Музея на Рим в Трастевере-1575658673.jpg

Интерактивна изложба на фондация "Ценности" по случай 140-годишнината ...

6 дек. 2019 | 20:56

Коледна рисунка на Банкси трогна света

-1576054839.jpg

Проблемът с бездомниците в Обединеното кралство става все по-остър, отбелязват ...

11 дек. 2019 | 10:48

Панко Анчев: Писателю, изпълни дълга си!

-1531909179.jpg

И когато мъглата се вдигна, се видяха руините. Не толкова на старата ...

10 дек. 2019 | 18:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


9 септ. 2019 | 17:30Я сега да се изока Европейската комисия, как и китайската култура е опасно нещо, не само инвестициите? И бат Тиквун ще забрани достъпа до зала Арена, щото той е като на тупаня малката пръчка, обади се Еуропата, и нашия заситни ръченица.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


9 септ. 2019 | 17:09Защо външното ни министерство не тресне една декалрация към Китай?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.