Класическа торта Гараш

Рецептата е от сладкарката на гранд-хотел София Боряна Таскова

Класическа торта Гараш

4261 | 2 май 2019 | 17:11

През последните три години младата дама завършва поредица от курсове по висше сладкарство “Lenotre”

Класическа торта Гараш-1556806621.jpgБоряна Таскова-1556806593.jpg

Казват, че захарта е по-сладка, ако я споделяш с някого. Дали е така най-добре знае Боряна Таскова – млада дама, за която създаването на сладост и радост е занаят.

 

Образовала се е в професионалната гимназия и в международното висше училище по туризъм. През 2010 година се присъединява към екипа на шеф Жоро Иванов в гранд-хотел София, с когото печели националната купа за кулинария в Пловдив. Но това не успокоява търсещия й дух. През последните три години завършва поредица от курсове по висше сладкарство “Lenotre”.

 

Като трето поколение сладкарка,  Боряна с радост разлиства бабиния или мамин тефтер и възражда рецепти като тази за традиционна торта Гараш. 

 

ТОРТА ГАРАШ – ЗА 12 ПАРЧЕТА 

 

БЛАТ: 10 броя белтъци, 300 г кристална захар, 300 г смлени охери. Белтъците са разбиват със захарта, накрая се добавят орехите.

Получената смес се изсипва внамаслени със спрей олио форми и с малко галета се пече 6-7 минути на 170 градуса.

 

КРЕМ: Всички продукти се оставят на стайна температура. 10 броя жълтъци, меко, почти течно масло 250 г, пудра захар 250 г, какао 30 г

Съставките се избиват с миксер до получаването на кремообразна субстанция, леко течна.

 

Тортата се залива със 100 г разтопен шоколад и 100 мл течна животинска сметана, разтопени на водна баня.

 

Гарнира се с 50 г смлени орехи, печени със захар

Украсява се с касис и зелен кокос.


От категорията

Пухкави картофени кюфтета

Картофени кюфтета-1558527614.jpg

22 май 2019 | 15:19

Сладкиш "Дунапренка"

Сладкиш "Дунапренка"-1557926205.jpg

15 май 2019 | 16:16

Пролетен ориз

Пролетен ориз-1557310063.jpg

8 май 2019 | 13:05

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка-1558105171.jpg

Атрактивната презентация на Александър Симеонов впечатли гости и посетители на ...

17 май 2019 | 17:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.