Кметът на Болярово: Хората бяха прави да протестират, защото не бяха информирани

Трябва внимателно да се подходи там, за да не ескалира напрежението, предупреждава Христов

Кметът на Болярово: Хората бяха прави да протестират, защото не бяха информирани

5653 | 19 юли 2018 | 13:55

Баба Дора е категорична, че животните ѝ са здрави. Тя няма да отстъпи, трябва внимателно да се подходи с нея, предупреди кметът Христо Христов


 

От медиите научих, че има второ огнище на чума в Болярово, заяви тази сутрин кметът на града Христо Христов пред Епицентър.бг. Лично аз не съм видял документа, тъй като ще бъде донесен на обяд, а за 13.30 часа е насрочено заседание на щаба, на което ще се вземе решение какво да се прави“.

 

Кметът Христов разказа пред медията ни, че около двора на баба Дора има жива верига от хора, които не допускат да се влезе при животните ѝ.

 

Снощи, около 21 часа бях там, разговарях с нея. Жената е доста изнервена, не иска животните ѝ да бъдат избити. Тя казва, че животните ѝ са здрави. Но според информацията от тази сутрин, която чух от министър Порожанов, и при нея има констатирана една положителна проба. Не знам след тази информация каква ще бъде нейната реакция“, сподели г-н Христов.

 

 

Казах ѝ, че животните отслабват, имат нужда от по-добро хранене. Тя отговори: Животните ми са здрави, аз съм категорична!“, сподели Христов и предупреди: „Трябва внимателно да се подходи там, за да не ескалира напрежението“.

 

Кметът разказа, че едва преди седмица са започнали мерките за дезинфекция във всичките села на региона: Шарково, Воден, Крайно и Странджа, при положение че още на 21 и 22 юни са били унищожени първите животни във Воден.

 

Кметът е убеден, че напрежението сред хората се е получило от липсата на информация - „заради недобрата информираност, липсата на диалог между ветеринари и засегнати стопани“.

Трябваше да бъде по-добра комуникацията. Не може така – казваме, че има чума, пускаме заповед и започваме да действаме. Това са методи, които в днешно време не бива да се прилагат. Ето защо имаше и протести. Хората бяха прави да протестират, защото не бяха добре информирани.

 

Аз съм кмет съм от много време. Имал съм няколко случая на тежки зарази. Имаше шап, заради които избиха около 400-500 крави в Малко Шарково. Имаше син език и убити овце. Имаше антракс – после пак убити овце. Сега чума – пак убити овце.... Трябва да има диалог, обяснение, трябва да има мотиви, аргументи и комуникация. В противен случай, ако едната страна е по-силна, другата – по-слаба, няма лесно да се решават въпросите“, подчерта Христо Христов.

 

Той разказа, че през 1996-1997 година в региона са били избити 400 крави, заради шап, и тогава е имало протести, но не е имало такова напрежение. „Обезщетенията бяха изплатени, след което се случи девалвацията на лева и се наложи стопаните да бъдат допълнително обезщетени. Имаше срещи в Министерство на земеделието и хората бяха допълнително обезщетени, заради разликата след девалвацията. Но нещата бяха спокойни. Сега не е така. Хората са много разтревожени.“

 

Христо Христов подчерта, че към този момент „всички органи, които имат отношение, предприемат необходимите мерки, включително и аз. Медиите препредават пресилена информация на моменти. Става дума за загробването на животните – няма такива неща. Всеки ден ходя и проверявам нещата, разпоредил съм да бъдат надълбоко закопани, достатъчно добре загробени. За да няма после проблеми с водата. Тук се вземат проби ежедневно. Няма място за безпокойство, но малко се преекспонират нещата. За съм за добрата информираност, но преекспонирането не е полезно“.

 

Той призова за повече диалог и разбиране, за да се реши този процес, защото ако продължи и в други населени места нещата ще станат зле. Според него „институциите вече заработиха“.

Целта е да се спре напрежението, нещата да приключат и да се успокоят хората. Това е задачата на всички институции, включително и моята като кмет на общината, тъй като не бягам от отговорност.“, завърши кметът на Болярово Христо Христов пред Епицентър.бг

 

 


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Тома Биков: Можеше да имаме правителство на националното спасение с участието на ГЕРБ

Снимка БТВ-1638342515.png

ДКК е наела адвокатска кантора, свързана със "Сиела", която ще получи ...

1 дек. 2021 | 09:00

Стойчо Кацаров: 1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

-1637769932.png

Обмисля се да има мобилни лаборатории в училищата, обяви министърът

1 дек. 2021 | 14:07

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки (ВИДЕО)

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28