Кметът на Кърджали подписа меморандум за сътрудничество с китайската община Мейджоу

По време на визитата на инж. Хасан Азис в Китайската народна република

Кметът на Кърджали подписа меморандум за сътрудничество с китайската община Мейджоу

1667 | 30 март 2019 | 15:51

В Мейджоу с население 5.5 млн. жители градоначалникът е успял да посети 12 фабрики и заводи в сферата на машиностроенето, електрониката, фармацевтичната промишленост

Кметът на Кърджали подписа меморандум за сътрудничество с китайската община Мейджоу -1553954378.jpgВ Мейджоу с население 5.5 млн. жители градоначалникът е успял да посети 12 фабрики и заводи в сферата на машиностроенето, електрониката, фармацевтичната промишленост -1553954436.jpgПо време на визитата на инж. Хасан Азис в Китайската народна република-1553954408.jpgКметът на Кърджали подписа меморандум за сътрудничество с китайската община Мейджоу -1553954346.jpgКметът на Кърджали подписа меморандум за сътрудничество с китайската община Мейджоу -1553954326.jpg

Меморандум за сътрудничество между община Кърджали и китайската община Мейджоу бе подписан на 18 март, съобщи на брифинг днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Това стана по време на 4-дневното посещение на градоначалника в азиатската държава, съобщиха от общината.

„Преди месец получих покана от община Мейджоу в резултат на мое участие в междуправителствена делегация във формат 16 +1. Поканата беше за проучвателно посещение, но то прерасна в официално, тъй като в хода на визитата, стигнахме до общото решение, че може да подпишем и Меморандум за сътрудничество в областта на градското управление, инвестициите, туризма и спорта”, обясни инж. Хасан Азис.

Меморандумът е подписан официално в присъствието на ръководството на община Мейджоу, представители на ККП и журналисти.

В Мейджоу с население 5.5 млн. жители кметът на Кърджали е успял да посети 12 фабрики и заводи в сферата на машиностроенето, електрониката, фармацевтичната промишленост. Проведени са и много срещи и разговори с потенциални партньори.

„Посетихме фабрика, която произвежда озвучителна техника и аудиосистеми за коли. Продукцията ѝ се реализира с фирма от Франция за различни европейски марки автомобили. Положих усилия да предизвикам подобно производство да има и в Кърджали, изтъквайки, че се намираме на трансевропейски коридор № 9 и в близост до Гърция и Турция. Бяхме и в завод за телевизори и мобилни телефони, чиято продукция се изнася в целия свят, също в предприятие за производство на части и дънни платки за лаптопи. Обиколката включваше и завод с 10 хил. работници, които произвеждат спирачни системи за тежкотоварни автомобили, както и в голяма фармацефтична фирма за хранителни добавки и чайове”, посочи инж. Азис.

Той подчерта, че по време на срещите е представил възможностите за бизнес в Кърджали като е отправил покана към китайските инвеститори да гостуват тук и обсъдят идеи за сътрудничество в областта на машиностроенето, елекрониката и електротехниката.

„Очаквам в скоро време представители от община Мейджоу да посетят Кърджали, но системата в Китай е такава, че една инвестиция може да се случи само, ако има одобрението и положителното становище на държавата”, обясни кметът инж. Хасан Азис. В подписания меморандум между двете общини е отделено място и на контактите в сферата на спорта. Домакините са проявили много голям интерес към спортната база, с която разполага Кърджали, с възможностите за обмяна на футболисти, включително и на треньори.

„Още следващата седмица ще изпратим покана за гостуване на техни представители, а защо не в бъдеще да посрещнем и целия отбор от Мейджоу на лагер в Кърджали”, заяви градоначалникът. Инж. Хасан Азис е отправил и специална покана към кмета на общината Мейджоу и неговия екип да посетят Кърджали. В най - скоро време предстоят и срещи на кмета на Кърджали с политическия съветник на посланика на Китай у нас.

„Целта на моето проучвателно посещение, прераснало в официално, е не само търсене на контакти с Китай, но търсене на инвестиции за развитие на Кърджали и региона. Позицията, ние имаме промишлена зона и сме готови за инвеститори, е архаична форма. Като кмет на общината смятам, че трябва да бъдем активнотърсещи инвеститори”, подчерта инж. Азис и припомни сериозните усилия на общинското ръководство холдинг „Теклас-България ” и фирма „ Ай Пи Ес” да предпочетат да инвестират именно в Кърджали.

 


От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.