Очакваме скоро СОС да обсъди стратегията за дигитална трансформация на столицата, отбеляза тя

Кметът на София: До дни трябва да се избере изпълнител за възстановяването на банята в „Овча купел“

2599 | 14 февр. 2020 | 15:24

Едно малко намигване с напомняне да се спираме пред любовта, а не забързано да я подминаваме, написа във "Фейсбук" Йорданка Фандъкова по повод празника на влюбените и сподели снимки на светофари, които днес светят като сърца


"Едно малко намигване с напомняне да се спираме пред любовта, а не забързано да я подминаваме." 


Това написа във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова по повод празника на влюбените - Свети Валентин.

Столичният кмет сподели и снимки на част от светофарните уредби в центъра на София, които са декорирани със сърца на червения сигнал.

 

 

Важна възможност са инвестициите в използването на минералните води и възстановяването на знакови сгради. Доста усилия и време ни струваше да подготвим проектите и да придобием знакови сгради от държавата. Вече сме в много напреднала фаза. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Агенция „Фокус“. 


„Тази година ще завърши реставрацията на банята в Банкя, която да се превърне в център за балнео и СПА туризъм. Предвиждаме да е готов през есента и да бъде взето решение за начина на нейното управление и стопанисване. Подготвяме и възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ – до дни очакваме за „Овча купел“ да бъде избран изпълнител и да започнат дейностите там“, поясни тя.

Фандъкова посочи, че София се отличава и с растяща настанителна база и множество обекти за целогодишен бизнес за отдих и развлечение.


„Привлекателността на града се вижда и като увеличение на инвестициите в хотелската база във висококатегорийния бранд от 4 или 5 звездни хотели“, отбеляза тя.

Тази година се очакват три нови обекта в столицата в сегмента на 4 и 5-зведните хотели.

 

„Това разбира се ни поставя пред предизвикателството да подкрепяме и подпомагаме бизнеса с привличането на нови туристи. Насочихме инвестиции да развием и покажем богатото културно наследство на града. Всички виждат резултатите: новите музеи и обекти, които привличат все повече туристи“, добави столичният кмет.

Тя напомни, че предстои и доизграждане на централната градска част на столицата с проектите за площад „Света Неделя“ и църквата „Свети Спас“.


„Надявам се с реализирането им да завърши облика на централната градска част, където и са най-многото обекти, свързани с културния туризъм. Работим не само в централната градска част: ще завърши и неолитното селище в Слатина, където се надявам тази година да приключат работа археолозите и да изградим посетителски център“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

Чрез стратегията за дигитална трансформация, която в момента се обсъжда в СОС, ние целим да насърчим и подкрепим и работим за облекчаването на всички граждани, но и на бизнеса в това отношение, каза още столичният кмет.

„Очакваме сериозното обсъждане в СОС и се надявам тя да бъде приета и веднага след това да представим плана за 2019, който на практика е готов“, допълни тя.

Фандъкова обясни, че стратегията е направена в резултат на проучване на обществеността и бизнеса в столицата с над 100 експерти, организации и IT компании. Тя припомни, че електронните услуги на общината са важни за нея и точно поради тази причина в администрацията на Столична община от новия й мандат като кмет съществува ресор, свързан с дигитализацията.

„Той има за задача да насочи усилията към по-активна дигитализация, към използването на технологиите в развитието на града и координация с бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите документи, които тя самата издава. За съжаление все още имаме този проблем. За развитие на електронните услуги работим в няколко приоритетни стъпки: използването на услуги, които не са дигитални, да се дигитализират спешно, да се модернизират системите, да се увеличи броя на дигиталните услуги“, поясни тя.

 


От категорията

Борисов: Даваме по 50 лв. на пенсионер месечно до края на мандата, ще осъвременим пенсиите!

-1600153582.jpg

"Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с ...

1 окт. 2020 | 10:28

Корнелия Нинова: Само преизчислението на всички пенсии ще осигури достойни доходи

Снимка Пресцентър на БСП-1601537407.jpg

Бъдете здрави, уважавани в обществото и обичани от близките си хора. България ...

1 окт. 2020 | 10:23

ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България, БВП ще се свие с 5,5%

ЕБВР влоши икономическата си прогноза за България, БВП ще се свие с 5,5% -1601564523.jpg

Cпopeд нaй-пecимиcтичния cцeнapий нa БHБ cpивът мoжe дa дocтигнe 13.1%, дoĸaтo ...

1 окт. 2020 | 17:59

Десислава Танева: Изпратените до ЕП видеозаписи от Отровното трио са политически провокации

-1596122596.png

"Всеки навсякъде греши. Няма друг мандат министър, който да е проверявал ...

1 окт. 2020 | 17:54