Очакваме скоро СОС да обсъди стратегията за дигитална трансформация на столицата, отбеляза тя

Кметът на София: До дни трябва да се избере изпълнител за възстановяването на банята в „Овча купел“

1180 | 14 февр. 2020 | 15:24

Едно малко намигване с напомняне да се спираме пред любовта, а не забързано да я подминаваме, написа във "Фейсбук" Йорданка Фандъкова по повод празника на влюбените и сподели снимки на светофари, които днес светят като сърца


"Едно малко намигване с напомняне да се спираме пред любовта, а не забързано да я подминаваме." 


Това написа във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова по повод празника на влюбените - Свети Валентин.

Столичният кмет сподели и снимки на част от светофарните уредби в центъра на София, които са декорирани със сърца на червения сигнал.

 

 

Важна възможност са инвестициите в използването на минералните води и възстановяването на знакови сгради. Доста усилия и време ни струваше да подготвим проектите и да придобием знакови сгради от държавата. Вече сме в много напреднала фаза. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Агенция „Фокус“. 


„Тази година ще завърши реставрацията на банята в Банкя, която да се превърне в център за балнео и СПА туризъм. Предвиждаме да е готов през есента и да бъде взето решение за начина на нейното управление и стопанисване. Подготвяме и възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ – до дни очакваме за „Овча купел“ да бъде избран изпълнител и да започнат дейностите там“, поясни тя.

Фандъкова посочи, че София се отличава и с растяща настанителна база и множество обекти за целогодишен бизнес за отдих и развлечение.


„Привлекателността на града се вижда и като увеличение на инвестициите в хотелската база във висококатегорийния бранд от 4 или 5 звездни хотели“, отбеляза тя.

Тази година се очакват три нови обекта в столицата в сегмента на 4 и 5-зведните хотели.

 

„Това разбира се ни поставя пред предизвикателството да подкрепяме и подпомагаме бизнеса с привличането на нови туристи. Насочихме инвестиции да развием и покажем богатото културно наследство на града. Всички виждат резултатите: новите музеи и обекти, които привличат все повече туристи“, добави столичният кмет.

Тя напомни, че предстои и доизграждане на централната градска част на столицата с проектите за площад „Света Неделя“ и църквата „Свети Спас“.


„Надявам се с реализирането им да завърши облика на централната градска част, където и са най-многото обекти, свързани с културния туризъм. Работим не само в централната градска част: ще завърши и неолитното селище в Слатина, където се надявам тази година да приключат работа археолозите и да изградим посетителски център“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

Чрез стратегията за дигитална трансформация, която в момента се обсъжда в СОС, ние целим да насърчим и подкрепим и работим за облекчаването на всички граждани, но и на бизнеса в това отношение, каза още столичният кмет.

„Очакваме сериозното обсъждане в СОС и се надявам тя да бъде приета и веднага след това да представим плана за 2019, който на практика е готов“, допълни тя.

Фандъкова обясни, че стратегията е направена в резултат на проучване на обществеността и бизнеса в столицата с над 100 експерти, организации и IT компании. Тя припомни, че електронните услуги на общината са важни за нея и точно поради тази причина в администрацията на Столична община от новия й мандат като кмет съществува ресор, свързан с дигитализацията.

„Той има за задача да насочи усилията към по-активна дигитализация, към използването на технологиите в развитието на града и координация с бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите документи, които тя самата издава. За съжаление все още имаме този проблем. За развитие на електронните услуги работим в няколко приоритетни стъпки: използването на услуги, които не са дигитални, да се дигитализират спешно, да се модернизират системите, да се увеличи броя на дигиталните услуги“, поясни тя.

 


От категорията

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Александруполис за среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Снимки: Правителствена информационна служба-1582706992.jpg

По-късно ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на ...

26 февр. 2020 | 10:15

Томислав Дончев за статията на „Ел Периодико”: Това е стара манджа, претоплена на испански котлон

Снимка Нова телевизия-1582699403.jpg

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус, подчертава той

26 февр. 2020 | 08:39

Изградени са 8 км от водопровода към Перник, остават още 5

Кадър: БНТ-1582711635.jpg

От "Софийска вода" вече са направили два теста за капацитета на ...

26 февр. 2020 | 12:06

Цветанов събра експерти от МС и президентството на конференция по инициативата „Три морета“ (ВИДЕО)

-1581669833.jpg

Основна цел на "триморието" - намаляване на руското влияние, изтъква ...

26 февр. 2020 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


14 февр. 2020 | 16:28Новите планове за грабеж на циганската царица?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.