Кога прокуратурата ще се самосезира за закононарушенията на Кирил Петков?

ГЕРБ ще поиска ли импийчмънт на Радев, след като КС постанови, че указът му е противоконституционен?

Кога Гешев ще се самосезира за закононарушенията на Петков? Знаел ли е Радев за лъжата на министъра?

6063 | 12 окт. 2021 | 18:01

Питаме президента Румен Радев - защо назначихте за министър човек, който е попълнил декларация с невярно съдържание? Съзнавал ли сте, че подписвате указ в нарушение на Конституцията?


Публикуваните днес документи към делото в Конституционния съд за двойното гражданство на бившия служебен икономически министър Кирил Петков затвърждават всички съмнения за нарушение на Конституцията и на Наказателния кодекс. А това означава, че нрябва да има реакция и на съответните органи.

От изнесените данни става ясно, че Кирил Петков е знаел още на 21 април, че ще става министър в бъдещо служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Тогава той подава заявление за отказ от канадско гражданство, каквото към момента е имал, с мотива, че с "голяма вероятност да бъде назначен за министър".

На 10 май Петков собственоръчно подписва Декларация, че е "Български гражданин"нямам друго гражданство", както и че "отговарям на условията за избиране на народни представители, предвидени в чл. 65 от Конституцията на Република България".

Декларацията е с невярно съдържание, тъй като към този момент Петков няма официален документ, че вече не е канадски гражданин. В този смисъл той не отговаря на условията за назначаване като служебен министър и е затаил истинските факти.

Това е нарушение на чл. 313 на НК, който постановява: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от сто до триста лева".

От становището на министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов, изпратено до КС, става ясно, че Кирил Петков е бил канадски гражданин даже и към 14.09.2021 година, когато вече са му прекратени правомощията като министър.

А това означава, че през цялото време на своето пребиваване във властта като служебен министър на икономиката Кирил Петков е бил такъв в нарушение на Конституцията. И това е било известно на министъра на правосъдието. А пък актовете му могат да бъда оспорени от заинтересовани лица и институции и да паднат в съда.

Затова ЕПИЦЕНТЪР.БГ пита:

Първо, главния прокурор Иван Гешев - кога Прокуратурата ще се самосезира за закононарушението на Кирил Петков, което си вижда от цитираните документи?

Второ, президента Румен Радев - знаехте ли, че назначавате за министър човек, който е попълнил декларация с невярно съдържание? Съзнавал ли сте, че подписвате указ в нарушение на Конституцията? Ако не сте знаел за канадското гражданство на Петков, кога научихте?

Трето,  ГЕРБ ще поиска ли импийчмънт на Радев, след като КС постанови, че указът му е противоконституционен, както днес казва проф. Даниел Вълчев?

Четвърто, кой ще понесе отговорност, че актове на правно и конституционно "несъстоялия" се министър Кирил Петков могат да бъдат оспорени от заинтересвани лица или институции и бъдат обявени за нищожни, за което уведомява доц. Киселова?


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23