Политическите амбиции на националния защитник отвориха широк фронт срещу нея

Кого уплаши Мая Манолова?

12321 | 17 юли 2018 | 15:04

Валери Симеонов изгони омбудсмана от тристранката, Корнелия Нинова я защити. Но и двете действия на практика са срещу нея


Националният омбудсман Мая Манолова бе изгонена от заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, независимо че е автор на един от законопроектите, които се обсъждат – за пенсионирането на миньорите. Членовете на Съвета, които рядко са на едно мнение, бяха категорични в нежеланието си общественият защитник да присъства на сбирката им. Не било по правилата, отсече вицепремиерът Валери Симеонов, който го председателства. Възразиха и синдикати, и работодатели.

И Манолова бе изгонена.

В същото време БСП, партията чиито депутат дълги години бе Мая Манолова, публично я защити. Според Изпълнителното бюро на социалистическата партия „аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения.“

Едно нещо е сигурно. Манолова вся смут в душите на активните играчи на политическото поле.

Активността ѝ отдавна ги тревожи, популярността, която набира – още повече и затова не е чудно, че вече се оформя фронт срещу нея. Фронт, чиято цел е да сложи точка на амбицията ѝ.

Че Манолова е амбициозна не е никаква тайна. Не случайно, когато бе народен представител, я наричаха „червеното острие“ и "червената амбиция".

Сега я подозират ни повече, ни по-малко, че иска да стане я, президент, я, кмет на София.
Подозрението, че иска да стъпи като стопанин на „Дондуков“ 2 върви след нея като шлейф още от лятото на 2016 г., когато мнозина в БСП смятаха, че тя достойно би представлявала партията в ролята на кандидат-президент. Това бе преди на хоризонта да се появи звездата на ген. Румен Радев.

Радев стана президент, а лидерът на БСП Корнелия Нинова не пропуска случай да изрази солидарност с него.

Не така стои въпросът с Манолова – ръководството на БСП я подкрепя, но не както се подкрепя „наш човек“, а някак институционално, със запазване на дистанция и известни резерви.

Беше отдавна – на 18 март 2011 г., но соцлидерът Корнелия Нинова едва ли е забравила как двете с Манолова се състезаваха да атакуват премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна, а той развеселен се обърна към тогавашния лидер на БСП и бивш премиер Сергей Станишев с думите: „Колега, Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една, не двете едновременно! Това е психологически натиск!“

Тогава Нинова и Манолова бяха еднакво мили на сърцето на червения симпатизант.

Но после Манолова разшири полето на симпатиите.

Откакто стана омбудсман, тя не се спира. Обвиняват я, че се държи сякаш е политик в перманентна избирателна кампания. Но нима проблемите на обикновения човек имат почивен ден? И омбудсманът също няма почивен ден – Манолова е навсякъде, където стане напечено – при миньорите, при хората в с. Шарково, чиито животни са застрашени, при розоберачите. Тя първа осветли начина, по който колекторските фирми събират парите на длъжниците за ток и парно. Не се поколеба да изрече, че банките се ползват от свръхправомощия.
Манолова вижда проблема, опитва се да вникне в него и веднага да предложи решение. С други думи - хваща бика за рогата.
Това поведение се харесва на засегнатите, на които често преди никой не е обръщал внимание.


Не така виждат нещата в лагера на политиците с амбиции, аналогични на тези, в които подозират Манолова. За тях Мая Манолова е заплаха. И заинтересованите бързат да я елиминират. Първоначално опитаха с „мека сила“ - срещу аргументите на Манолова се изправиха експерти. Целта сигурно е била на техния фон тя да изглежда некомпетентна. Лоша стратегия – кога ли средностатистическият гражданин е бил на страната на „компетентните“.

После атаките добиха персонален характер.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пръв каза на глас това, което мнозина явно мислят: „Тонът, който Манолова държи на всички, е недопустим!“ Повод му даде сърцатата защита на майките на деца с увреждания, оказана от омбудсмана. Според синдикалиста те трябва да спрат да разхождат напред – назад нещастните деца. Манолов влезе в обяснителен режим, извини се на майките, че не е бил правилно разбран.

Но и Манолова бе принудена да се обяснява. И да изтъква, че противниците ѝ виждат в нея амбиции за повече власт и по-висок пост.
„Да, предложих бартер - моята оставка срещу промени в закона за хората с увреждания. Обвиненията са, че защитавам майките заради пиар, популизъм, или за това, че съм искала да ставам кмет на София. Нямам политически амбиции, имам амбиция да си върша работата!“, изрече пред медиите тя.

Това се случи на 26 юни. Последва затишие, което не продължи дълго.
До днес, когато тристранката не я допусна на заседанието си и затвърди подозрението, че Мая Манолова не просто дразни, направо плаши „някой“. И че този „някой“ е могъщ.

Остава да видим кой сгреши.
Дали Манолова, когато допусна евентуалните ѝ амбиции (за кмет на София, за президент) да бъдат осветени. Прекалено лична емоция имаше в начина, по който тя предложи прословутия „бартер“. А и със самия факт, че заговори за „бартер“, Манолова създаде впечатлението, че играе популярната в политиката игра „народ (когото тя защитава) срещу елит“.

„Елитът“ чу, видя и се мобилизира.

Каквито и да са целите, които преследва в бъдеще, омбудсманът ще се нуждае от широка подкрепа, а не от тяснопартийна. Днес прът в колелото на целите ѝ сложи Изпълнителното бюро на БСП. Защото подкрепата на БСП веднага лепва на Манолова червен етикет и зачертава от числото на тези, които биха дали глас за нея, хората, които по една или друга причина не харесват социалистите. Така Нинова отсега я елиминира като евентуален съперник на Радев при евентуалното му кандидатиране за втори мандат.

Нито синдикатите, нито работодатските организации участват пряко в избори. Но хич не е случайно, че в предизборните кампании всички партии се надпреварват да се срещат с тях.

Днес те показаха, че играят срещу Манолова. А като се има предвид, че решението тя да бъде изгонена от тристранката озвучи Валери Симеонов (освен вицепремиер, той е лидер на НФСБ - партия от Обединени патриоти), Манолова дразни и тези, които разчитат на т.нар. популистки вот.

 

А това прави фронта срещу нея наистина много широк.

 

 


От категорията

Симеон Николов: „Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос

Симеон Николов-1472586819.jpg

Грешката да се откажем като морска страна от подводния си флот трябва рано или ...

14 дек. 2019 | 17:40

Петър Младенов преди 30 години: "По-добре танковете да дойдат!" И танковете бяха готови...

Петър Младенов преди 30 години: "По-добре танковете да дойдат!" И танковете бяха готови...-1576283014.jpg

Вече 30 години няма еднозначен отговор дали най-дългогодишният външен министър ...

14 дек. 2019 | 02:23

На „Примаковските четения” в София беше обсъдено политическото лидерство в многополюсния свят

Момент от връчването на Наградата за лидерство (посмъртно) на акад. Евгений Примаков. Тя се връчва от проф. Светлана Шаренкова и от проф. Стоян Денчев (вляво). Приема я акад. Александър Динкин, директор на Института за световна икономика и международни от-1576418021.jpg

Акад. Евгений Примаков посмъртно бе удостоен с Награда за лидерство в ...

15 дек. 2019 | 15:52

Ванга за 2020 година: След бомбардировките в Сирия, идва Трета световна война!

Сн. НТВ-1576394354.png

Ocвeн тoвa тя прoгнoзирa, чe Китaй щe пoлучи cтaтут нa cвeтoвнa cилa и щe бъдe ...

15 дек. 2019 | 09:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


18 юли 2018 | 07:04Герберите начело с Падишаха отвориха фронтове срещу всички. Срещу хората с дребно препитание в ЮИ България. Там Пекинската юрдечка не посмя да се появи. Срещу майките с тежко болни деца. Срещу руснаците, отново начело с Биби и А.Йорданов и един бивш зам министър на МО знаменосци. Срещу ПГ на БСП Болен Лидеров и Манев бяха войводите. Срещу омбудсманката ПГ на БСП няма какво да прави в НС. Онези прости гербаджии на Цв.Цв. навириха брадите и с плам в очите се понесоха напред. А трябваше от МС да изгонят Касапина, Порожанов и ресорният зам.премиер. Не го сториха. Тогава да си управляват и да приемат закони САМИ. Некадърници


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


18 юли 2018 | 01:10Не е важно кого уплаши Мая, важното е, че ти никой не успя да излъжеш... онзи дърт рептил скоро ще мре, синът му е вече на хероин, вижда се и вашия край, на после всеки от вас ще дава отчет ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


една


17 юли 2018 | 22:00Най после някой да я постави на мястото й! Биографията на Мая Манолова е твърде много ангажирана с БСП. Едва ли защитата на Изпълнителното бюро на столетницата ще направи образа по червен.Мисля, че са длъжни да я защитят. По лошото е, че тя се държи като слон в стъклария. Сякаш не иска да реши проблема на миньорите, а да видят, че се опитва да го прави. С това поведение по скоро ще им навреди.Никой омбудсман не може да ходи неканен на всякакви съвещания и сбирки. Основният му капитал са авторитета и доверието. Той няма правомощия да решава проблеми, а да ги поставя. В случай, че е умел и ловък дипломат, посредник или медиатор той успява. В случай, че крещи, удря по масата или тропа с крак не.Понеже Мая Манолова гони рейтинг, а не защита на правата на гражданите тя работи с много шум и нулева ефективност. Начинът по който защитава нечии искания, всъщност проваля техните каузи.Това я прави неподходяща за поста на омбудсман.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Яна


20 юли 2018 | 01:31Мадам справете се с нормативната база. Манолова има право да бъде на съвещанието, а Ви дразни именно, защото е добър омбудсман на фона на предишните двама .