Мари Къналян черпи гости за Коледа с приготвеното от нея арменско ашуре

Празнично арменско ашуре от Мари Къналян

14191 | 18 апр. 2020 | 17:57

Мари Къналян черпи гости за Коледа с приготвеното от нея арменско ашуре-1577207418.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085797.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085780.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085727.jpg

Празнично арменско ашуре от Мари Къналян

Фоторепортерката Мари Къналян е носител на престижното и респектиращо отличие на Министерството на диаспората в Армения – почетният медал „Аршил Горки”. То й бе връчено лично от арменския посланик у нас Н. Пр. Арсен Схоян в присъствието на зам.-председателя на Националното събрание на Армения Хермине Нагдалян.

Дамата е автор на десетки изложби, вкл. и в Дом "Витгенщайн" във Виена. Но снимането не е единственият й талант.

Мари Къналян е отлична готвачка. Специално за читателите на Епицентър.бг тя сподели рецептата за

Празнично арменско ашуре 

Необходими продукти: 500 грама грухана пшеница, 700-800 грама захар (в зависичост от желанието за сладост), златни стафиди, 1 чаша счукани орехи, 1 пакетче канела, настърганата кора от 1 портокал

Приготовление: 
Пшеницата се оставя от предната вечер в голяма тенджера от 5 литра, която се напълва почти до горе. Ври половин час. Затваряте капака и и оставяте житото да нощува.
На сутринта, понеже варивото е попило водата, се долива до първоначалното положение. Изсипвате пакетчето канела, златни стафиди - количество по избор, 1 чаша счукани орехи, 700 или 800 грама захар (в зависимост колко сладко предпочитате ашурето), настъргвате кората от един портокал.

Някои арменци слагат и розова вода за аромат.

Получената смес се оставя да ври час-час и половина на по-слаб огън. Когато бръкнете с лъжицата и ашурето се стича бавно, без да е водно, вече е готово.


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.