Мари Къналян черпи гости за Коледа с приготвеното от нея арменско ашуре

Празнично арменско ашуре от Мари Къналян

12795 | 24 апр. 2019 | 19:08

Мари Къналян черпи гости за Коледа с приготвеното от нея арменско ашуре-1577207418.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085797.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085780.jpgМари Къналян с приготвеното от нея арменско ашуре-1546085727.jpg

Празнично арменско ашуре от Мари Къналян

Фоторепортерката Мари Къналян е носител на престижното и респектиращо отличие на Министерството на диаспората в Армения – почетният медал „Аршил Горки”. То й бе връчено лично от арменския посланик у нас Н. Пр. Арсен Схоян в присъствието на зам.-председателя на Националното събрание на Армения Хермине Нагдалян.

Дамата е автор на десетки изложби, вкл. и в Дом "Витгенщайн" във Виена. Но снимането не е единственият й талант.

Мари Къналян е отлична готвачка. Специално за читателите на Епицентър.бг тя сподели рецептата за

Празнично арменско ашуре 

Необходими продукти: 500 грама грухана пшеница, 700-800 грама захар (в зависичост от желанието за сладост), златни стафиди, 1 чаша счукани орехи, 1 пакетче канела, настърганата кора от 1 портокал

Приготовление: 
Пшеницата се оставя от предната вечер в голяма тенджера от 5 литра, която се напълва почти до горе. Ври половин час. Затваряте капака и и оставяте житото да нощува.
На сутринта, понеже варивото е попило водата, се долива до първоначалното положение. Изсипвате пакетчето канела, златни стафиди - количество по избор, 1 чаша счукани орехи, 700 или 800 грама захар (в зависимост колко сладко предпочитате ашурето), настъргвате кората от един портокал.

Някои арменци слагат и розова вода за аромат.

Получената смес се оставя да ври час-час и половина на по-слаб огън. Когато бръкнете с лъжицата и ашурето се стича бавно, без да е водно, вече е готово.


От категорията

Фалшива шкембе чорба с гъби кладница

Фалшива шкембе чорба - с гъби кладница-1579694857.jpg

22 ян. 2020 | 14:06

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

-1543834129.jpg

17 ян. 2020 | 13:23

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

-1547639775.jpg

16 ян. 2020 | 11:10

Свинско с праз

Свинско с праз-1578928156.jpg

13 ян. 2020 | 17:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.