Снимка Архив

На ГКПП „Връшка чука“ и ГКПП „Калотина“ трафикът на товарни автомобили е нормален

Колони от товарни автомобили са се образували на ГКПП „Видин - Калафат“

1776 | 26 март 2020 | 07:06

Изключително интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“


Километрични колони от товарни автомобили са се образували на ГКПП „Видин - Калафат“. Преминаването става бавно и с много изчаквания, съобщи Радио „Фокус“.

 

Изключително интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 6.00 часа.

Забранява се временно влизането на територията на Република България, считано 20 март до 17 април 2020 г. включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

Остава в сила забраната за влизане на територията на Република България на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на горепосочените.

Настоящата забрана не обхваща:


- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;
- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;
- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;
- лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

От 18 март 2020 временно се забранява влизането и преминаването през територията на Р. България на тежкотоварни автомобили, пристигащи от Ислямска Република Иран.

На границата с Република Сърбия на ГКПП „Връшка чука“ и ГКПП „Калотина“ трафикът на товарни автомобили е нормален. На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Пропускат се само товарни автомобили. Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП „Олтоманци“, ГКПП „Стразимировци“ и ГКПП „Брегово“.

На границата с Румъния: По информация на румънските гранични власти, от 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили. Транзитните товарни автомобили, които през територията на България пътуват за Румъния, могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП „Русе – Гюргево“ и ГКПП „Видин - Калафат“.

На ГКПП „Дунав мост 2“ трафикът е нормален, а на ГКПП „Дунав мост“ - интензивен на изход за товарни автомобили. На граничните пунктове „Силистра“, „Дуранкулак“ и „Оряхово“ трафикът на товарни автомобили е нормален. За 30 дни от 14 март 2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Никопол“, „Свищов“, „Кайнарджа“, „Крушари“ и „Кардам“.

На ГКПП „Гюешево“ трафикът е нормален за товарни автомобили. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП „Гюешево“. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП „Гюешево“ – ГКПП „Деве баир“. Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с РС Македония в двете посоки. По информация на македонските гранични власти, няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22.00 ч. до 07.00 ч.

По информация на гръцките гранични власти, на граничните пунктове за влизане в Република Гърция временно ще се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони. Трафикът на товарни автомобили на ГКПП „Кулата“ е интензивен и в двете посоки, на ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Илинден“ е нормален.

На границата с Република Турция на ГКПП „Капитан Андреево“ и на ГКПП „Лесово“ трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Засега не е преустановено преминаването на българските товарни автомобили.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.


От категорията

Сидеров получи обвиненията за нарушаване на карантината

-1536473853.jpg

Четири месеца аз очаквах, на първо място, мнението на Светия Синод, позициите ...

28 септ. 2020 | 13:53

Прокуратурата проверява общинарка от Пловдив за фалшива диплома (ВИДЕО)

Снимка: Агенция "Монитор"-1601289086.jpg

От държавното обвинение са се самосезирали след журналистическо разследване на ...

28 септ. 2020 | 13:29

Шофьорът сгазил 2-годишно дете на базар "Илиянци" е задържан за 72 часа

-1497251874.jpg

Водачът на товарния автомобил е привлечен в качеството на обвиняем за товa, чe ...

28 септ. 2020 | 16:01

10 лица, сред които полицай, отиват на съд за участие в незаконна преработка и пласиране на тютюн

-1554393918.jpg

Замислената от организатора на групата Е.Л. схема предвиждала създаването на ...

28 септ. 2020 | 15:39