Той си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на МРРБ, посочват от министерството

Председателят на АПИ Апостол Минчев се разделя с поста си, заради спрените ремонтни дейности

7181 | 20 юли 2021 | 10:29

Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища на практика блокира дейността на фирмите. Министърът на регионалното развитие кани всички засегнати на среща в петък


Министър Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев само след 53 дни на поста, съобщиха от регионалното министерство.

 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Причината е проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на Агенцията. Инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане.

По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища на практика блокира дейността на фирмите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова кани всички кметове и фирми, засегнати от писмото, подписано от г-н Минчев, на среща в министерството в петък – 23 юли, от 11.00 ч.

 

Цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" бе сменено в края на май заради "плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 година".

По-рано днес пък Министерството на финансите съобщи, че ръководителят му Асен Василев и колегата му Виолета Комитова са изпратили сигнал до главния прокурор за действията на Агенция "Пътна инфраструктура" по разходването на средства от държавния бюджет.

Към сигнала са приложени доклади към управителния съвет на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекцията не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)".

Според министрите решенията на ръководството на пътната агенция да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като управителния съвет на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема.

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. В 40 договора общото надвишение е 2.9 млрд. лв. над стойността на договорите.

Според справка на АПИ при одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. от 382 млн. лв. тя е възложила дейности на стойност близо 2.9 млрд. лв., като от тях 1.45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1.4 млрд. лв. за 2022 и следващи години. С това са нарушени Законът за публичните финанси, Законът за финансово управление и контрол в публичния сектор и Законът за обществените поръчки.
Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите без необходимите допълнителни споразумения.

Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

 

 


ОЗК

От категорията

Eлeнкo Бoжкoв: Oт януaри нe ни чaкa нищo дoбрo c цeнaтa нa пaрнoтo

Eлeнкo Бoжкoв: Oт януaри нe ни чaкa нищo дoбрo c цeнaтa нa пaрнoтo-1632552544.png

Вcички прикaзки, чe мoжeм дa ce oгрaничим и дa ce cъбeрeм в 10-прoцeнтнo ...

25 септ. 2021 | 09:47

АТДБ с разяснителна кампания преди началото на отоплителния сезон

-1591696412.png

Инж. Кремен Георгиев подчерта, че целта им е да се избегне забавено пускане на ...

23 септ. 2021 | 11:56

Дмитрий Песков: "Газпром" е готов да увеличи доставките за Европа

-1606400492.png

От Кремъл подчертаха, че руската компания изпълнява всичките си задължения по ...

26 септ. 2021 | 20:54

Мирослав Севлиевски: В сектор „Енергетика“ липсва експертност

-1595926100.png

Според него китайците са виновни за поскъпването, понеже очакват инфлация в ...

26 септ. 2021 | 20:28