Тръмп призова вицепрезидента Пенс да преразгледа гласуването в Избирателната колегия

Конгресът на САЩ се събира да потвърди победата на Байдън, но има опасения за продължителна битка

2949 | 6 ян. 2021 | 17:46

Конгресът почти сигурно ще обяви Байдън за президент, защото повечето членове му са против проверка на вота, но оспорванията може да доведат до забавяне на процеса


Американският Конгрес се събира днес, за да направи окончателно потвърждаване на резултата от президентските избори. Това обикновено е процедурен въпрос, но тази година може да се превърне в проява на междупартийна конфронтация заради поддръжници на президента Доналд Тръмп, които отказват да приемат загубата му, предаде ДПА.

Десетки републиканци, които подкрепят Тръмп, казват, че ще оспорят резултата, когато Конгресът се събере на съвместна сесия, за да преброи и потвърди гласовете на членовете на Избирателната колегия от всеки щат. Това обикновено е рутинна процедура, за да се потвърди кой е спечелил президентските избори.

Новоизбраният президент, демократът Джо Байдън, спечели както народния вот, така и необходимия брой гласове на електорите, за да бъде обявен за победител. Очаква се обаче републиканските сенатори Джош Холи от Мисури и Тед Круз от Тексас да призоват за проверка и разследване на твърдения за измами при гласуването.

Конгресът почти сигурно ще потвърди победата на Байдън, защото повечето членове на Конгреса са против подобна проверка, но оспорванията може да доведат до забавяне на процеса, тъй като законодателите може да обсъждат по два часа всяко възражение.

Процесът поставя във фокуса на вниманието вицепрезидента Майк Пенс, чиято роля е предимно церемониална, а също така може да предизвика евентуален разрив между него и Тръмп. Пенс е подложен на натиск от Тръмп да обяви настоящия президент за победител на изборите - ход, който може да е незаконен.

Днес Тръмп призова Пенс в Туитър да прояви "изключителна смелост" и да преразгледа на съвместно заседание на двете камари на Конгреса резултатите от гласуването в Избирателната колеги.

"Щатите искат да променят (електоралните) гласове, за които сега знаят, че са получени чрез нередности и фалшификации, този корупционен процес не е получил законодателно одобрение. Всичко, което Майкъл Пенс трябва да направи, е да върне гласовете обратно в щатите и ние ще спечелим." Президентът призовава: "Направи го, Майкъл, време е да проявиш изключителна смелост."

Майкъл Пенс ще председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, тъй като той е, според американската конституция, ръководител на Сената. Ролята му обаче е много формална - според закона той няма право да ревизира изборните резултати. В същото време Пенс по-рано приветства намерението на републиканците в Конгреса да оспорят резултатите от президентските избори.

Ситуацията става още по-драматична заради двата балотажа в Джорджия за Сената на САЩ - първоначални данни показват, че кандидатите на демократите побеждават своите републикански съперници, което дава мнозинство на Демократическата партия в горната камара на Конгреса.

Подобно развитие би било удар за Тръмп и неочакван обрат за щат, в който републиканците традиционно печелят от десетилетия.

Тръмп отказва да се признае за победен на изборите и отправя неоснователни твърдения за измами при гласуването.

Негови съюзници са подали десетки съдебни искове във връзка с изборите, опитвайки се да оспорят преброяването на гласовете в ключови щати. Почти всички искове са отхвърлени поради липса на доказателства.

Източници: БТА, Агенция "Фокус"

 


От категорията

Властите в Скопие: София не е изисквала българите да бъдат вписани в Конституцията

Заев и Пендаровски обявиха, че няма нужда от промяна на Конституцията заради българите-1604014754.jpg

От Министерския съвет в Скопие обявиха, че Македония е „гражданска държава и ...

5 март 2021 | 19:28

Жириновски с мрачна прогноза: Противопоставянето между Русия и САЩ ще завърши с война в Украйна!
(Видео)

Владимир Жириновски Кадър: YouTube-1614964355.jpg

Лидерът на ЛДПР припомни и предложението си за излизане от Парламентарната ...

5 март 2021 | 19:12

САЩ забраниха на украински милиардер да влиза в страната
(Видео)

Игор Коломойски-1614980089.jpg

Според Държавния департамент Игор Коломойски е участвал в значителни ...

5 март 2021 | 23:32

Европейската комисия: Страните от ЕС имат право да купуват „Спутник V“
(Видео)

-1611749068.jpg

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на руски или китайски ...

5 март 2021 | 15:42