Конгресът на социалистите решава днес: БСП с Нинова или БСП без Нинова!

Болшинството от делегатите на конгреса ще отхвърлят оставката на Нинова. Линията "Нинова" няма алтернатива

Конгресът на социалистите решава днес: БСП с Нинова или БСП без Нинова!

16233 | 16 юни 2019 | 06:22

Варненският депутат Красимир Янкова обяви публично кандидатурата за председател на партията.За този пост се стяга и Валери Жаблянов, който ще прочете пред конгреса политическия доклад за представянето на партията на евровота


БСП  свиква днес в зала 1 на НДК 5-ото заседание на 49-тия конгрес, което ще протече при следния дневен ред, приет на заседание на Националния съвет.

 

1. Политически доклад на НС на БСП:

- За резултатите от проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент;

- За задачите на БСП за участие в предстоящите избори за Местна власт.

 

2. Констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП.

 

3. Стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

 

Дневният ред трябва да бъде гласуван от конгреса.

Рубиконът е  точка 2. Ако тя отпадне при гласуването на дневния ред на заседанието -  значи  Нинова е победила вътрешната опозиция. Ако остане - в зала 1 ще се говорят часове наред неприятни за БСП речи. Разделителните линии минават и през темата как ще се избира следващият лидер на партията - от конгрес или пряко от всички членове. 

 

Заседанието на конгреса бе насрочено след евроизборите, които БСП не успя да спечели и лидерът й Корнелия Нинова пое политическата отговорност за загубата като на втория ден след вота си подаде оставката. Според устава на партията трябва да бъде стартирана кампания за пряк вътрешнопартиен избор за председател на БСП.

Междувременно десетки партийни структури настояват Нинова да оттегли оставката си.

 

Вътрешната опозиция обаче е убедена, че Нинова носи вина за сгрешената кампания и загубата на вота, макар БСП да постигна с един мандат повече от предишните европейски парламентарни избори и спечели още 50 000 избиратели отгоре.

 

В дните след изборите в БСП се развихри истинска война между двата лагера, която протече публично през медиите с грозни обвинения, обиди и заклинания.

С  тежки критики срещу Нинова излязоха Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински. В последните дни преди форума към тях се присъединиха Юрий Асланов, Антон Кутев и др. Обвиненията им са, че тя че е едноличен и силов лидер, че в партията няма идеология, че напускането на парламента е грешка, че е успяла да втвърди избирателите на ГЕРБ.

 

Опозицията ще иска конгресът да констатира оставката на Нинова. Такава оставка в писмен вид обаче няма. Нинова може да се откаже от емоционаллната си постъпка, заради развихрилите си скандали в партията.

За заседанието на конгреса има внесено проекторешение, което предвижда форумът да възложи на Нционалния съвет до 3 месеца да приеме правила за провеждане на пряк избор на председател от всички членове на партията. Това ще бетонира Нинова на върха, докато дойде време да се включи в новата надпревара за втори мандат, каквато заявка вече направи. 

 

Опозицията в партията е твърдо против. Тя ще настоява да бъде избарн временен прредседател на партията до провеждането на прекия вот. Някои от тях искат дори да се върне старото правило в устава лидерът да се избира от конгрреса, а не от членовете на партията. 

 

Зад Нинова застана бившият лидер на софийските социалисти Румен Овчаров. Своя председател на партията подкрепят и Крум Зарков, Кирил Добрев, Атанас Зафиров. Хората около председателя насояват Нинова остава на поста до провеждането на пряк вътрешнопартиен избор, на който тя ще се бори за нов мандат начело на БСП. 

 

Със специално посланиие към Корнелия Нинова излезе любимецът на партията и зам.председател на БСП Стефан Данаилов, който чрез интревю в Епицентър.бг настоява Нинова да приеме всички критики за кампанията, да подаде ръка на опонентите си и да оттегли оставката, за да се спаси партията от колизии преди местните избори.

 

Ето какво заяви Стефан Данаилов в навечерието на когреса:

  

"Имам лична молба към Нинова да си оттегли оставката, това ще успокои партията. Има хора, които вече са заявили, че ще си върнат партийните книжки, ако тя остави партията на вътрешната опозиция - насред пътя. Срещу делегати на конгреса има заплахи да не я подкрепят. Този път Нинова трябва да мисли не за себе си, а за партията. Партията трябва да се съхрани, това е най-важното сега.

Не мога да разбера защо е тази омраза срещу Нинова. Учудвам се, че дори след като влезе в листата и сега отива в Европа, Станишев продължава да се изказва остро срещу нея. Сергей ми е приятел, но така не се прави. Не мога да си представя мъже да мразят толкова много една жена! Какъв лидер е Жаблянов? Той е дискредитиран човек! Беше зам.-председател на Народното събрание и го смениха. Разбирам, че колегите от опозицията са си го избрали за председател на партията – е, с него ще цъфнем и вържем! Тогава БСП ще разбере какво означава авторитаризъм! Пирински, цял живот е взимал от тази партия, още от времето на Живков и продължава да взима - сега пък за дъщеря си. Това е да нямаш преценка за себе си! Учудвам се и на Асланов - да каже: Аз ви заблуждавах, че печелите напред, за да не ви отчайвам. Той даваше такива прогнози! Може ли такова нещо? Да ни мами! И да му плащаме за това. Ами Дъбов? Защо Дъбов е против нея, след като на конгреса участва в нейното избиране? Защото не е станал посланик, защото Нинова не е успяла да уговори това с президента. 

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни занимаваше непрекъснато с три доклада и две къщи - някакви цифри размахваше, някакви снимки вадеше, от които никой нищо не разбираше. Тази агресия беше грешка.

Нинова не трябва да подава оставка. Тя има качества. Тя е роден лидер. Тя е като танк. И партията ѝ вярва. Заради нея, тя трябва да остане като председател. Казах й: „За да запазиш партията, ще си изкараш мандата докрай! Разбира се, че ще те хокат, че ще казват, че е театър, ще търпиш!”

Приличаме на един 136-тонен кораб, който 30-40 човека се опитват да го клатят, за да съборят капитана. Ако не дойдем на себе си, това ще се случи. Ако се отиде на война - това, което гласят опонентите, ще бъде страшно! "

 

В същото време вече се появиха претенденти на поста на Нинова.

Варненският депутат Красимир Янков обяви публично кандидатурата за председател на партията.

За този пост се стяга и Валери  Жаблянов, който ще прочете пред конгреса политическия доклад за представянето на партията на евровота и това се смята като заявка за лидерство.

Възможно е и други представители на вътрешната опозиция да се пробват в състезанието.

Част от опозицията ще настоява временният председател на партията да не бъде от нито един от двата остро враждуващи лагера. Трябва човек, който да успокои страстите в БСП и да я доведе до успех на местните избори през октомври, твърдят те. И сочат като най-подходящи бившите кметове Дора Янкова и Костадин Паскалев, които не са от нито един от лагерите и разбират от местни избори. 

 

Проблемът е, че според дневния ред на конгреса такава точка - за избор на нов председател не съществува. Но конгресът може да реши всичко.

 

Проучване на Епицентър.бг  установи, че болшинството от делегатите на конгреса ще отхвърлят оставката на Нинова.

По всяка вероятност конгресът ще възложи на Националния съвет да изготви в тримесечен срок правила за провеждане на пряк избор за председател на партията, който да се проведе догодина и да съвпадне с отчетно-изборната кампания в партията.

 

Много е важно какво ще заяви Корнелия Нинова пред конгреса, какво ще бъде словото й. Това ще предопредели и позицията на делегатите. 

Тя може да подаде оставка пред конгреса, а делегатите да откажат да я констатират. Това ще бъде като своеобразен вот на доверие към нея, което ще и даде моррално право да продължи да ръководи партията.

Опозицията и за това е приготвила отпор - има закани да се атакува съда подобен акт, което може да блокира действията на партийното ръководство и да попреми на БСП да се регистрира за местния вот.

 

Смята се, че опозицията може да разчита на едва 20% от състава на конгреса.

 

Нинова няма алтернатива и нейната политическа линия ще бъде препотвърдена от конгреса, е мнението на повечето набюдатели и анализатори.

 

Очаквайте пред целия ден новини и информации от конгреса на БСП

 


От категорията

Нинова: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд!

-1638448660.png

В проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира, ...

6 дек. 2021 | 17:57

"Продължаваме промяната" искат да имат политкомисари във всяко министерство (ВИДЕО)

Даниел Лорер Кадър: бТВ-1638807120.jpg

"Ние сме на второ място по смъртност в света. Това е потресаващо. Аз съм ...

6 дек. 2021 | 18:08

Вадят "Вера Су" на сух док във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна

-1634574739.jpg

Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на кораба, представители на ...

6 дек. 2021 | 22:20

Десислава Атанасова: Всяка намеса на полицията в българска медия е недопустима
(Видео)

Десислава Атанасова Кадър: бТВ-1638813650.jpg

Служебният министър на културата, който доскоро разнасяше ковчег по улиците на ...

6 дек. 2021 | 19:58