Снимка БНТ

Подготвени, предвидими, консолидирани - така лидерът на БСП описа състоянието на партията

Корнелия Нинова: БСП връща доверие. Ще продължим да бъдем диалогични

16413 | 21 септ. 2021 | 08:08

Според нея ГЕРБ отново е първа политическа партия в проучванията заради невъзможността да се състави правителство в предишния парламент

Снимка БНТ-1632201144.png-1632211582.jpg

"Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи".

 

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че е последните 5 години БСП е  била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите на предишния модел - пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус.

 

"Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават", каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. "46-тият парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики", припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е - част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. "Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие" категорична бе тя.

 

Нинова допълни "Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин - диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите".

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента им. На първо място тя посочи "С десни политики, ще постигаме леви цели".  По думите и този надпартиен лозунг е неверен. "Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това", заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен - думите, че е актуализиран бюджета, като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоусигуряващите се и за майките, което е лява политика. "Актуализацията на бюджета която внесе МС е коренно различна от тази която излезе от парламента. 

 

Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професио, което е също лява политика, какво и за общините.  Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели", обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицитът на 3,9% и така е успял да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор. 

 

"Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства - пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?", попита тя    

На второ място Нинова посочи лозунгът "Продължаваме промяната". "Еми, тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия - не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има "ин хаус" поръчки", заяви тя. 

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

"Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат", заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни на парламента, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт. "Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите.

 

Едно е да смениш шефа на фонд "Земеделие", но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на зкаонодателството", подчерта тя. 

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и от там трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция "БСП за България" остава консолидирана.  

"За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи . Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си", обясни тя. Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта от тук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на "Изправи се БГ. Ние идваме" и Демократична България за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова заяви: "Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект - Изправи се БГ да не влезе, а ДБ се разцепи и бързат да се предложат.  Ние ще подходим по различен начин - отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им", обясни лидерът на левицата. 

 

Нинова заяви, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, за това левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя даде: Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за "Джендър" идеологията и Истанбулската конвенция?

На въпрос за проведените разговори между новия проект и "Екогласност", Нинова заяви: "Водени са такива разговори и дайствали да използват регистрацията на "Екогласност". Непочтен ход, но колегите от "Екогласност" са рещили въпроса, като са отказали". Коалиция "БСП за България" остава единна".

"На тези избори ние ще се явим като коалиция "БСП за България". Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна да водим разговори в парламента", каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: "За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката", подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: "НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори - номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти".

Нинова призова за обща кампания за инфомиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите 2 в 1, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52