Лидерът на социалистическата партия коментира дали иска да стане министър-председател

Корнелия Нинова: Аз съм алтернативата на Бойко Борисов в областта на политиките!

6393 | 10 ноем. 2018 | 13:08

Ако управляваше БСП, щеше да е различно: финансирането да върви с промяна в моделите, категорична е тя

-1537387916.jpgВ предаването „Седмицата“ по Дарик радио-1541849423.jpg-1541421525.jpg

Аз съм алтернативата на Бойко Борисов в областта на политиките.

Така отговори в предаването „Седмицата“ по Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос иска ли да бъде министър-председател.

 

Корнелия Нинова коментира искането на прокуратурата за снемането на депутатския имунитет на Елена Йончева, като нарече странни обвиненията за пране на пари.
Според нея Йончева разполага с документи, които водят до изводи за корупция свързани с трасето на пътя, където стана катастрофата край Своге и попита защо властите са проспали тази цялата документация.


Нинова попита още как строители ще попречат на депутати от БСП да влизат в НС във връзка с искането на социалистическата партия да се направят проверки за строителството на пътища и допълни, че Строителната камара е поставила искането да не се извършват такива проверки.


На въпроса, дали Елена Йончева да бъде номинирана за евродепутат, Нинова каза, че е рано за подобен разговор.


Пактът за миграция на ООН бе също тема на разговора. Нинова посочи, че в него има текстове, които категорично не могат да бъдат приети. И като пример даде заложеното в документа, че се изравняват статутите на имигрантите бягащи от войни и икономическите имигранти.


Нинова критикува промените в местни данъци за автомобилите и посочи, че е посъветвала кметовете на БСП да се придържат към най-ниските ставки за данъците.

 

„Ако управляваше БСП, щеше да е различно: финансирането да върви с промяна в моделите“, категорична бе Нинова. „Не просто наливане на пари, а даване на пари с ефект, който да стигне до хората“, допълни тя.
Корнелия Нинова каза още, че до края на годината ще тръгне и телевизията на БСП.

 

Няма да тълкувам мотивите на главния прокурор. Правим изводи от фактите- че поисканите имунитети идват след две години, в момент, в който, особено Елена, много ярко се прояви в разследващи нейни материали и филми“, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио. Тя уточни, че мотивите изглеждат интересно- за пране на пари за закупуване на фотокамери и техника за снимане на филми в Сирия. „Странни са всички тези неща“, каза тя и припомни, че "сигналите" започнаха от ГЕРБ- от Антон Тодоров, Делян Добрев, Тома Биков,  всички тези обвинения по времето на Кумгейт. Тя уточни, че при проф. Георги Михайлов обвиненията започват  след ярките му прояви по вота на недоверие за здравеопазване. „Две остриета на БСП! Опозицията не управлява, не раздаваме обществени поръчки“, каза Нинова. Тя коментира, че Елена Йончева разполага с документи, които водят до изводи за корупция и злоупотреби, като подчерта, че става въпрос за трасето край Своге, където стана катастрофата. Тя обясни, че става въпрос за протокол, направен години преди катастрофата, в който различни институции констатират нарушенията и злоупотребите при строителството на отсечката и казват, че незабавно трябва да се коригира, но никой не си е мръднал пръста. „Някой трябва да носи отговорност- защо някой, цяла година, е проспал тази препоръка“, попита Нинова. Тя коментира, че депутати са поискали обективна проверка на обстоятелства - искат информация, искат независима лаборатория. Корнелия Нинова каза, че при срещата си със строителната камара,  е гарантирала, че при смяна на управлението ще има ред, правила, закон и всички ще бъдат равнопоставени, че никой няма да бъде изнудван да връща пари от обществени поръчки. Тя припомни, че камарата е поискала да не се внася искане до АПИ.  „Отказах и казах, че няма да спра Елена. Нито искам, нито мога, защото искам истината- ако има нарушения, да има отговорност“- отбеляза лидерът на БСП.

 „Различното в правенето на Алтернативния бюджет е, че не както друг път, наддаваме - те дават 500 млн. за здраве, ние 600 млн., те за социални помощи - 100, ние 120. Това не решава проблема. Различното е, че предлагаме финансирането да върви с промяна в моделите“-каза Корнелия Нинова по темата за бюджета. Тя изтъкна, че дадените от правителството 500 млн. за здравеопазване не намаляват цената на лекарствата, не правят здравеопазването по- достъпно, не задържат лекарите, не подготвят нови медицински сестри. „Нашият бюджет решава точно това. Не просто наливане на пари, а даване на пари с ефект, който да стигне до хората“, поясни Нинова. Тя коментира, че в Алтернативния бюджет е заложено за образованието пари да се дадат за безплатни учебници до 12 клас. „Не са много пари, но биха помогнали на много хора“, подчерта тя. Нинова обясни, че друго предложение е да има един учебник по предмет за цялата страна. „Няма система в образованието, колкото и пари да се наливат“, коментира лидерът на левицата.

Приетото от правителството решение казва, че кметовете и общинските съветници вземат решението за увеличението на данъка за стари автомобили и слага граници „от- до“ в числа. Това, с което се обърнах към нашите кметове е – направете усилие да се придържате към долната граница“, каза Нинова по темата за увеличаващите се данъци за стари автомобили. Тя поясни, че хората не са виновни, че са бедни, за да карат стари коли. Нинова смята, че е по- добре да се направи усилие да бъдат повишени доходите. „Въпрос на приоритети е да се помогне на хората“, категорична бе тя. Корнелия Нинова препоръча да се направи и друго за здравето на хората– да намали ДДС на лекарствата или да се платят дълговете на общинските болници, за да не се закриват, или най-накрая да има програма за профилактика.

Лидерът на БСП съобщи, че  в неделя ще бъдат приети правилата и начинът за номиниране за евродепутати. Тя коментира, че вярва в преизбирането на Сергей Станишев, за който поясни, че е „наша номинация“. „След сериозни разговори в нашето политическо семейство, ПЕС, се стигна до решение да се остави свобода на отделните държави да си направят листата и платформата - с какви послания, с какви политики се изпращат кандидатите.  По- важното е българите да гледат хората в листите и лицата, които издигаме и защо отиват там“, аргументира се Нинова. „Ще изпратим хора, които ще отстояват политиките на България и на БСП“, изрази увереност лидерът на БСП. Тя обясни, че има няколко неща от които няма да отстъпи - от позициите за Истанбулската конвенция и за Пакта за миграция на ООН. Нинова коментира, че в пакта има хубави текстове, които касаят нашата диаспора, но между добрите текстове, с дребен шрифт, има тревожни неща, например - да се издават документи за самоличност на хора, които са пристигнали без такива. „Ние сме за помощ на бежанците при война- това е международно, българско човешко право, но разширяването на кръга на миграция по екологични, икономически и социални причини е опасност“, обясни Нинова.

 

Хората ни смятаха за част от статуквото. Затова предложихме „Визия за България“. Ние не сме еднакви. Ако бяхме едно и също, щях да приема да съм председател на парламента, колегите ми да са министри. Избрахме трудния път- да останем в опозиция и да се различим от статуквото. Пътят е верен, просто трябва да продължим усилията и да не се предаваме“, категорична бе Нинова. Тя изрази увереност, че е алтернативата на Бойко Борисов, но в политиките, не в постовете. 

 

 

 


От категорията

Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря! Боядисват се яйцата и се замесват козунаците за Пасха

-1491970452.jpg

На вечерята Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. След това Божият ...

25 апр. 2019 | 00:01

Цвета Караянчева на концерта на Васко Кръпката: Винаги бдете, деца!

-1553879044.jpg

Концертът в зала "Универсиада"бе по повод 30-годишнината от ...

25 апр. 2019 | 07:49

Деница Златева: И един глас над ГЕРБ, е победа за нас

-1548655794.jpg

Няма значение дали си на втора или седма позиция, но със същия хъс ще работим ...

25 апр. 2019 | 08:37

Иво Христов: Първанов шарлатанства с името на БСП

Снимка БНТ-1556170078.jpg

Към момента политическата ситуация е такава, че има два мастодонта - единият ...

25 апр. 2019 | 08:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


10 ноем. 2018 | 19:05Бойко Борисов премиер на българия и член на БКП и СИК. Да ви е честита сикаджийската демокрация! Пактът за миграция на ООН е поредното гов о, което България трябва или да изяде или да изрине.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пешо


10 ноем. 2018 | 18:40Соца си отиде точно днес преди 29 години .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


10 ноем. 2018 | 14:47Нинова е с прекалено обременена политико приватизационна биография. Корнелия Нинова има интимната задача да изгони руската партия от Позитано , за да възтържествува американската . Ако например синът й реши да зареже кариерата си в САЩ и реши да направи кариера в Москва, знаете ли колко много неща ще се променят с госпожата и с политическата линия на БСП?! Явно, че решенията и действията на Корнелия не са обмислени и не са стратегически сериозни, а, напротив, те са хаотични и случайни, ситуационни. Взимайте си бананите, върнете ни социализма...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


10 ноем. 2018 | 16:56Цветанов отново обучава социалисти в Института за политика! Дали ген. Луков е обучавал ремсисти!? http: pogled.info bulgarski tsvetanov obuchava i sotsialisti v instituta za politika dali gen lukov e obuchaval remsisti.98864


Незабравка


10 ноем. 2018 | 13:56Законите в Брюксел се приемат от хора! Хора с разум,които да защитават държавата си и хората в нея! Тука не се припознава,ограничения умствено боко,нито алчният боко,нито послушния боко! Той е един портиер предал род и Родина! Затова това е алтернатива. Умна,с характер,българска майка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


10 ноем. 2018 | 18:55Законите от Брюксел се правят в полза на две големи държави, по същество метрополиите. Да не кажем че се правят в полза само на една държава.


Watchdog


10 ноем. 2018 | 13:27''Политиките'' се осъществяват със закони. Законите се пишат в Брюксел под диктовката на Берлин. Каква точно ''алтернатива'' желае да бъде г жа Нинова не е ясно. Да бъде новия мениджър, служител от средно ниво на корпорацията ЕС, добре. Но до каква точно промяна ще доведе нейната служба е неясно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


10 ноем. 2018 | 18:53Една Истанбулска конвенция...А хилядите регулации и Директиви, по същество закони...Там какво може да се ''опъне''...А точно тези неща са важни за добруването на народа. Там не може да се ''опъва'' защото има Договори с ЕС. Тези договори са обвързващи.Т.е. следва да се изпълняват. Не е въпрос на ''опъване''


Antikiller


10 ноем. 2018 | 13:38Тя, за разлика от Боко се опъна сериозно на всички отвън, които натиска ха да приемем Истанбулската конвенция. Това иска да каже ще защитава българските интереси.