Повече няма да се разправям с тях. Отиват на съд и там да отговарят, каза за ГЕРБ-ерите тя

Корнелия Нинова: Искаме истината за „Цанков камък“ докрай, това е принципен въпрос!

3078 | 23 авг. 2017 | 13:05

Управляващите се опитват да избягат от съществения факт - че прокуратурата опроверга техните твърдения, посочва лидерът на БСП


Искаме истината за „Цанков камък“ докрай, това е принципен въпрос. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

 

Ето и цялото интервю на Корнелия Нинова пред "Фокус":


- Управляващи и опозиция отново влязоха в спор за проекта „Цанков камък“, КТБ и антикорупционното законодателство. Да ви припомня, че по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще съди всеки, свързал името й и това на партията с проекта „Цанков камък“, като показа и писмо от прокуратурата, от което става ясно, че Нинова не е свързана процесуално с казуса. Лидерът на БСП съобщи още, че утре внася и писмо до Специализирания съд кои са политиците, вземали пари от КТБ. За това и още ще говорим в следващите минути с Корнелия Нинова, която вече е на пряката ни телефонна линия.

 

Понеже фокусът се измести повече към писмото, което днес показахте, защо спестихте факта, че то е подписано не от главния, на от наблюдаващия прокурор?
- Нищо не съм спестявала. Даже ви го показах в оригинал на пресконференцията, за да го видите всички. Нищо не съм крила. Защо казвам, че е от главния прокурор? Защото моето писмо с молба да бъда информирана дали имам качество по отношение на проекта „Цанков камък“, процесуално или друго, беше до главния прокурор. А в отговора пише: „Във връзка с изпратено писмо до главния прокурор, което ни е разпределено по компетентност, ви връщаме отговор“. Отгоре пише „Прокуратура на Република България“, която се представлява от главния прокурор. Така че кой формално е подписал писмото за мен не е съществено. И те с това се опитват да избягат от съществени факт – че прокуратурата опроверга техните твърдения.

 

Водещ: От ГЕРБ вече обявиха, че не са визирали конкретно вас в сигнала си до прокуратурата за „Цанков камък“, а че вие самата сте се припознали. Така ли е наистина?
- Е, не би трябвало точно журналисти да ми задавате тези въпроси, защото те и пред вас даваха интервюта пред Съдебната палата многократно колегите от ГЕРБ, но дали са ме визирали или не, ще отговарят в съд. Повече с тях няма да се разправям. Отиват на съд и там да отговарят.

 

- Госпожо Нинова, ще стане ли обаче ясна цялата истина по този наистина в годините дълго коментиран проект „Цанков камък“ или отново хората ще виждат тези политически престрелки между управляващи и опозиция. Защо наистина се измества фокусът от важното и от това да се разбере истината по този казус и не само по него, разбира се?
- Ето затова предприехме тези действия, защото обвинението към мен не е лично, то е към партията, то е за да се отклонява вниманието от съществения въпрос. Затова предприехме тези действия и казахме, че искаме този път истината докрай. През целия преход се хвърлят някакви обвинения едни на други, накрая никакъв резултат. Няма никой обвинен, няма никой, понесъл отговорност. Уморено ни е цялото общество от тази липса на справедливост. Хайде да започнем от този казус, поне един да докараме докрай и с това да покажем, че може да стане промяна в този политически свят, нашия на политици, които само се замерят с обвинения без никакъв резултат! Затова поискахме и с писмото до австрийския посланик да бъдат сезирани австрийските власти, тъй като проектът е финансиран, проектиран, изграждан и контролиран от австрийски фирми. И днес някак си се спести тази част, че ние имаме отговор и от австрийския посланик, който казва, че е предал нашето писмо и нашата информация на австрийските служби. Искаме истината докрай. Това е принципен въпрос, той не е лично срещу мен или срещу някой друг, това е принципен въпрос, част от битката срещу паралелната държава.

 

- Предстои да видим наистина един казус, който ще следим с внимание. Нещо друго, което днес съобщихте – утре внасяте писмо до Специализирания съд за това кои са политиците, които са вземали пари от фалиралата вече КТБ. Да ви попитам сега как ще действате, ако там се окаже, че има имена и на хора, свързани с БСП?
- Принципно, като към всички. Който е нарушил законите, вземал е пари за някакви услуги незаконосъобразно, задкулисно, еднакво отговорно за всичките.

 

- От ГЕРБ обявиха, че не се притесняват по никакъв начин от това. Очаквате ли то да стане повод за скандал?
- Очаквам, да. Според мен позицията, че не се притесняват, е проформа.


- Предстои да обсъждате и в парламента след лятната ваканция, и вие, и управляващите, е антикорупционното законодателство. Вие вече обявихте преди време, че имате свой проект, днес също казахте, че продължават обсъжданията по него. Готови ли сте на консенсус с ГЕРБ, готови ли сте да обсъждате заедно антикорупционното законодателство, така че то наистина да бъде работещо и в полза на всички граждани, да си стиснете ръцете дори с опонента?
- От това, което виждам досега, не. Философиите на проектите ни се разминават. То не е само в член, алинея, запетая и т.н. И разликата е съществена в следното – тяхното предложение дава възможност изпълнителната власт, която и да е тя. Днес са те, утре ще сме ние, други ден друга партия и т.н., но изпълнителната власт да назначава този орган и да го контролира. Това е абсурд, защото всяка изпълнителна власт е центърът, генераторът на корупция – там са обществени поръчки, там са държавни пари и т.н. Не може този, който раздава обществените поръчки и обществените средства да се контролира през органа, който трябва да се бори за корупция. Това е първото ни сериозно разминаване. Второто е за разделението на властите, то произлиза от първото. Нашето предложение има съществена разлика в това, че бихме искали и президента като институция, днес е Румен Радев, утре ще е някой друг, става въпрос за принцип, да има отношение към това. Да има президентът да назначава председателя, парламентът с две трети заместниците и членовете на този орган, изпълнителната власт чрез другите, органи, които са към нея – Комисия за конфликт на интереси, за разследване на имущество и други органи, да подава информацията. Тоест имаме разпределение на властите, има взаимен контрол и се прилага принципът власт власт възпира. Те искат и това да е в ръцете само на изпълнителната власт. Абсурдно е да се съберем, защото тази философия е различна. Не е в някакви дреболии разликата. А, както и друго, ние предлагаме този орган да има разследващи функции. За какво ни е някакъв формален орган, който те предлагат, събран от досега съществуващите всякакви комисии, които показаха, че не са ефективни, и без разследващи функции. Какво ще прави това нещо? Абсолютна илюзия е, че това ще се бори с корупцията.


- От кого ще търсите подкрепа в парламента в такъв случай, ако няма да преговаряте с ГЕРБ за общ проектозакон за антикорупцията?
- Първо търсим подкрепа от професионалните гилдии. Преди това вече проектът мина през партията за обсъждане, Съюза на съдиите, адвокатите, Върховният административен съд, Върховен касационен, Главна прокуратура, всички срещи са уточнени вече, поканени са, започваме тези разговори. Проектът е отворен, ние не сме идеални, може да се получат и добри предложения той да бъде подобрен. Накрая ще направим среща с президента Радев и го внасяме в Националния съвет на партията за окончателно одобрение. Търсим обществена подкрепа, не толкова партийна. Обществото да узрее за това, че наистина има нужда от един такъв орган – независим, железен, безкомпромисен, който няма да се съобразява с нищо, освен със закона, с морала и с етиката си.

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018