Корнелия Нинова: Конгресът ще вземе решение за пряк избор на нов лидер

Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети, заяви лидерът на БСП

Нинова след пленума: Нищо не се е променило! Конгресът ще реши за пряк избор на нов лидер на БСП

22075 | 8 юни 2019 | 18:12

На най-висшия партиен форум ще бъде представен политическият доклад за изборите, който е одобрен от пленума. Така тя обори появилите се информации в някои медеии, че е била бламирана от Националния съвет.


Конгресът ще вземе решение за пряк избор на нов лидер. 
Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след завършилия пленум на БСП.

 

Тя подчерта, че на най-висшия партиен форум ще бъде представен политическият доклад-оценка за евроизборите, който е одобрен от пленума. Възложено е на комисия от 17 души да го допълни с внесените предложения. Така тя обори появилите се информации в някои медеии, че е била бламирана от НС.

Приет е докладът на Идейната комисия за това как "Визия за Европа" е била претворена в изборната кампания. Имало е оживена дискусия с много предложения и мнения. Комисия ще допълва и този доклад.

 

Председателят на партията ще се избира с пряк вот, подчерта няколко пъти Нинова.

Тя разкри, че е имало предложения за промяна на устава от 25 членове на НС, но техните идеи не са приети. Затова и такава точка не е включена в работата на конгреса. Няма да бъде върнато старото положение в устава - за избор на лидер от конгреса, заяви Нинова.

 

Тя обясни, че първа точка на конгреса ще бъде констатиране на оставката на председателя и стартиране на избор за нов председател с пряко гласуване.

 

Няма нищо драматично, нищо не се е променило от предварително начертания дневен ред и за конгреса, и за пленума, заяви Нинова пред медиите.

Ако на конгреса постъпи предложение за промяна в устава - трябва да се разглежда, каза тя.

Председател на комисията по доклада-оценка на изборите е Валери Жаблянов, който ще го представи на конгреса. Нинова приема това за демократично и правилно решение. Докладът е плод на колективен труд.  Ако аз бях начело на тази комисия и аз да правя този доклад, щяха да бъдат оправдани някои съмнения за  еднолична партия, за намеса на лидера и т.н, каза Нинова..

Подала съм оставката си, решава конгресът, заяви още Нинова и отхвърли слуховете за сценарии на конгреса.

"Не си падам по сценариите, питайте сценаристите в лицето на Станишев, подала съм си оставката, конгресът има дневен ред и ще реши как да действаме оттук нататък", обясни Нинова.

 

Тя заяви, че не харесва агресивния тон и лепенето на етикети, което правят някои членове на НС, това демотивира парттията.

 

Във връзка с критиките за избора на Петър Витанов за ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Нинова заяви, че не се е бъркала в този процес, това е избор на самите евродепутати, които са го определили с таен вот, не е политическо решение, не е решение и на ИБ на БСП. Кандидатурите били две - на Витанов и на Станишев.  Демократичното гласуване показало превес за Петър Витанов,  да не ми се приписват и това, предупреди Нинова. Моля да не ги обиждаме!, подчерта тя. Вижда се, че не сме вождистка партия - както са си решили, така е станало!"

 

Висок бе градусът и на днешния пленум на "Позитано 20". Социалистите обсъдиха подготовката за предстоящия конгрес на БСП и направиха анализ на изборните резултати. И по двете теми имаше точки на напрежение между ръководството и вътрешната опозиция.

 

Чуха се изключително силни думи като "патологичност" и "жалки политически действия" по отношение на лидера в оставка в БСП Корнелия Нинова. Тя отхвърли този начин на лепене на етикети

Втората конфликтна точка се оказа циркулиращата от снощи хипотеза, че оставката на Корнелия Нинова няма да бъде потвърдена от конгреса.

Подала съм оставка, конгресът решава, ще има пряк избор на нов лидер, няколко пъти подчерта председателят на БСП в оставка..

 

Пленумът излезе с позицията за евросубсиите - да се намалят, но точно с колко,  да се прецени след широка дискусия. 

 

 

 


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Служебният кабинет отпусна 61 млн. лева за допълнителни възнаграждения на медиците на първа линия

Снимка: Правителствена информационна служба-1638361590.jpg

Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС за отмяна ...

1 дек. 2021 | 14:22

Проф. Ива Христова: Няма случай на Омикрон в България, но вероятно не е далеч от границите ни

-1613718326.jpg

Според нея основната мярка, която страната ни трябва да предприеме, е затягане ...

1 дек. 2021 | 14:52

Дават още 100 млн. лв. за 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се по мярката "Запази ме+"

Снимка: МТСП-1638361941.jpg

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход ...

1 дек. 2021 | 14:31