Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК.

БСП предлагаме алтернатива не на ГЕРБ, а на системата на прехода, край на бягството на държавата!

Нинова: Не на джендър-идеологията в българските училища! Семейството ни е по мило от третия пол!

12668 | 21 юли 2018 | 13:35

Не се обръщаме към политическите си опоненти. Обръщаме се към народа си, заяви лидерът на БСП. Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК. Ревизия на решението на конгреса за влизане в еврозоната, поиска Нинова


 

"Не на джендър идеологията. Ботев ни е по-скъп от Робинзон Крузо. Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности. Призовавам за образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение".

 

Това заяви лидерът на БСП по време на разширеното съвещание на Националния съвет, на което тя представя алтернативата за управление на страната "Визия за България". Залата избухна в аплаузи.

 

"БСП започва разговор за бъдещето на България. Ние поставяме началото на един процес, който няма да бъде лек. Днес ние предлагаме алтернатива не на ГЕРБ, а на системата на прехода. Днес ние се обръщаме към народа си. - да сложим край на прехода и да посочим друг път за развитие на България. Чуйте идеите ни, ако има желание - по Вазовски, който с каквито идеи, може да си включи в този процес. Знаем, че ще има съпротива", посочи в началото на своето експозе Нинова и подчерта, че  тази система ни убива, както са казали майките на деца с увреждания, и тя не може да бъде кърпена повече. 

 

По думите й тази система е създадена в годините на прехода, за което всички партии имат принос.

„Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт, друг път за развитие на България. Имаме ли сили да се освободим от разделението от миналото - българи срещу българи и да се обединим българи за бъдещето“, попита Нинова.


Тя посочи, че БСП не претендира, че са най-умните, всезнаещи и единствени. „Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по Иван-Вазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така. Някои от идеите ни ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: „Не се стъписвайте пред имена и групировки“, каза Нинова. Тя посочи, че им е казала да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България. 

 

В обстойното си изложение Нинова предложи да се спре с разграбването на националните богатства - стратегически предприятия да бъдат забранени не само за приватизация, но и за концесии.  

 

БСП предлагат промени в четири ключови сфери - икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. "Предлагаме да спрем разграбването на националните богатства", заяви Нинова и допълни, че в момента не обществото, а малцина се възползват от тях. Тя каза, че БСП не е против концесионирането, но балансът е бил нарушен и трябва да се възстанови.

От БСП предлагат онези стратегически обекти, които са забранени за приватизация, да бъдат забранени и за концесия. "Да не се дават на концесия БДЖ, летища и пристанища, "Български пощи", многопрофилни болници, плажовете, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и др. Тези предприятия да не се управляват на партиен, квотен принцип, а на конкурсно начало, настояват от левицата.

 

България да развива с участието на държавата стратегически отрасли на икономиката като енергетика, електроника, земеделие, машиностроене, фармация, химическа промишленост.

 

Голяма грешка да смятаме, че мигрантите могат да решат кадровия проблем на бизнеса, не- трябва да си създаде кадри, посочи Нинова.

Нинова се обяви да намаляване на ДДС върху храните, поиска таван на субсидиите и насочване на субсидии към производството на зеленчуци, плодове и месо.

 

Соцлидерът не скри, че е притеснена от демографската криза, от грешната система на образование и др. Тази система ни убива, подчерта Нинова. Икономически кръгове си купили политици от всички цветове и това е скритата държава.  Да спрем разграбването на националните богатства, призова лидерът на червените.

 

Тя атакува новия закон за концесиите, който е скрита приватизация. Лидерът на червените поздрави КЗК за забраната на сделката на "Инерком" с ЧЕЗ.

 

Каква икономика искаме да развиваме, пита тя. Лидерът е против икономиката на парче и се обяви за родното производство.

 

Безплатни детски градини, един учебник на един клас, са част от идеите в сферата на образованието.

 

Обръщайкии се специално към Сергей Станишен лидерът на БСП поиска дебат за ревизия на решението ня конгреса на БСП за членството на България в Еврозоната.

Нинова подчерта, че България не е готова, че по милост да ни пратили в чакалнята на чакалнята на Еврозоната и че редица икономически светила ни съветват да не влизаме в този клуб на богатите държави.

 

„За еврозоната и приемането на еврото нашата партия на конгреса е решила – да, но виждате какво се случва в момента. Оставете това, че Европа ни отряза. Нека да проведем разговора за България, за българката икономика и за стандарта на живот, за българските цени и живота на обикновения човек, коментира лидерът на БСП. Ако в обсъжданията се установи, че не сме готови, трябва да се събере червения конгрес и да ревизира решението си, обясни Нинова.

Трябва да сме адекватни към промяната, каза още Нинова.

 

Според Нинова страната трябва да има външна политика с характер, стъпила на националния интерес. Тя каза, че българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си Русия. "Българският национален интерес диктува балансирана политика със САЩ, Европа, Русия и Китай", коментира лидерът на БСП.

 

Нинова предложи за дискусия темата за Висшеградска четворка. "Сигурна съм, че сега ще има много бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една година две противниците на този вид политики ще се убедят, че съм права", поясни Нинова.

 

Защо правим това по този различен начин?

Защото 29 години политически грешки, грабеж на национални богатства, сговор между власт и пари, между леви и десни ни доведоха до стряскащите думи на доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН: „България е в клинична демографска смърт“. България изчезва“, заяви още Нинова.

 

От БСП аргументират изготвения проектодокумент с нуждата от нова перспектива за страната. Според опозицията изтъкваните като успешни макроикономически достижения не само не представят реалното състояние на страната, но и крият системни проблеми, които трябва да се решават.

 

„Един от най-големите проблеми на страната ни са регионалните различия, довели до обезлюдяване на цели региони и струпване на населението в големите градове. Със всички тежки последици за това – пустеещи земеделски земи и напускащи страната българи. Ето защо, оттук нататък, предлагаме всички политики да пречупваме през регионите“, допълни лидерът на БСП.

 

 От левицата настояват страната ни да поеме нов път към устойчив икономически растеж, базиран на потребление и износ. Според визията на левицата той включва инвестиции в нови и с висока добавена стойност производства, както и прилагане на секторна стратегия за привличане на инвестиции в страната. Анализирана е още необходимостта от благоприятна бизнес среда и развитието на „зелена“ икономика, която да намали екологичните рискове.

 

От БСП обръщат специално внимание на кадрите и работната ръка, като предпоставка за развитието на икономиката. „Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат проблема с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление: „Нямаме – ще си внесем“. Не! Нямаме – ще си произведем“, призова Нинова.

 

В проекта „Визия за България“ се обръща внимание на българското производство, избягването на двойния стандарт при храните, както и необходимостта от намаляването на ДДС при храните. В сферата на здравеопазването на БСП предлагат гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични средства, за неосигурените.

 

Сред една от първите и неотложни задачи, според левицата, е спасяването на българското училище. Те настояват за улесняване на достъпа да образование на децата в малките селища и от бедните семейства, както и разширявания на персонализирания учебен процес, съобразен с отделния ученик и с неговите възможности. Приоритет е поставен и в областта на вътрешната сигурност, обществения ред и борбата с корупцията. „Пари има, но много се краде. Политиката се храни от кражбите“, смята лидерът на БСП.

 

Край на бягството на държавата, смяна на договорените правила между политическите субекти, за това настоява още Нинова. Тя предупреди, че тези идеи ще срещнат жесток отпор - това ще е отпор т на 10 млрд лева на паралелната държава. Пожелавам смелост и неподкупност, завърши накрая Нинова.

 

 


От категорията

Нинова: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд!

-1638448660.png

В проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира, ...

6 дек. 2021 | 17:57

"Продължаваме промяната" искат да имат политкомисари във всяко министерство (ВИДЕО)

Даниел Лорер Кадър: бТВ-1638807120.jpg

"Ние сме на второ място по смъртност в света. Това е потресаващо. Аз съм ...

6 дек. 2021 | 18:08

Вадят "Вера Су" на сух док във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна

-1634574739.jpg

Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на кораба, представители на ...

6 дек. 2021 | 22:20

Десислава Атанасова: Всяка намеса на полицията в българска медия е недопустима
(Видео)

Десислава Атанасова Кадър: бТВ-1638813650.jpg

Служебният министър на културата, който доскоро разнасяше ковчег по улиците на ...

6 дек. 2021 | 19:58