Снимка Пресцентър на БСП

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията, обяви председателят на БСП (ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗКАЗВАНЕТО)

Корнелия Нинова: Имаме живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие (ВИДЕО)

6796 | 26 март 2020 | 11:31

Управляващите ще използват периода на абкидация на Народното събрание, за да заметат следите на откраднатото и ще продължат безконтролно да работят по същия начин, добави лидерът на левицата

Снимка Пресцентър на БСП-1585226195.pngСнимка: БСП-1585215607.jpg

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България - имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за работата на Народното събрание по време на извънредно положение, предаде Агенция "Фокус".

"Уважаеми български граждани, както обикновено се обръщам към вас от четири години, някои колеги днес се сетиха за това обръщение. Уважаеми български граждани, сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България", каза Нинова.

"3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", подчерта Нинова.

 

Управляващите ще използват периода на абкидация на Народното събрание, за да заметат следите на откраднатото и ще продължат безконтролно да работят по същия начин, добави Нинова.

"Всички се сещаме кой 10 години налага диктатурата като метод на управление и накрая успява. Изтъкват се причини организационно-технически: няма прозорци, няма въздух, нямаме отстояние един от друг. Толкова ли е трудно да осигурите една огромна зала, в която да стоим на пет метра един от друг и да има прозорци и вентилация. Причината, която се изтъква, е организационно-техническа. Самите вие си я опровергавате, като казвате, че комисиите ще се събират и ще работят на разстояние един от друг. Значи комисиите могат, но депутатите в зала не могат. Вие сами се опровергахте. Техническото решение на въпроса е лесно. То е ви е само оправдание. Причината з това, което правите, е друга. Мотивите, в които обличате своето предложение са загриженост за здравето на хората", обяви Нинова.

"Едва ли има някой съмнение в България, че всички сме притеснени от ситуацията, че призоваваме към разум, спокойствие и решения, които да помогнат на българските граждани, затова и подкрепихме извънредното положение, но ако наистина сме загрижени за здравето на хората на първо време, сега не трябва да абдикираме и да се скриваме по домовете си. Днес вместо решение за затваряне на парламента, трябваше да гледаме предложение частните болници да се изравнят на общинските и държавните и да не са търговски дружества и така щяхме да помогнем за здравето на хората. Днес щяхме да решаваме как болниците, които са без пациенти и не им се плаща в момента по клинични пътеки, как да решим със закон да ги спасим", посочи още лидерът на левицата.

Тя заяви, че днес в парламента е трябвало да бъде премиерът Борисов и да иска актуализация на бюджета. "А не да раздава милионите еднолично. За да помогнем на здравето и живота на хората днес, ако трябва и на закрито заседание, трябваше те като не искат, ние Народното събрание да разблокираме държавния резерв да раздадем на хора, лекари и аптеки - маски, предпазни облекла и всичко необходимо", апелира Корнелия Нинова.

Според нея патриотите, вместо да държат речи срещу БСП, е трябвало да внесат предложение минималната пенсия най-накрая да стане 350 лв. "На тези хора след един месец ще им се наложи да си плащат сметките, да си плащат кредитите, да си обслужват домовете, това трябваше да направите днес, а не да натискате копчето, да бягате и да се криете вкъщи. Това щеше да е истинската загриженост за българския народ", допълни Нинова.

"Имате нужда от време да преосмислим законите, които, видите ли, в този момент не били актуални. Уважаеми колеги, мисля, че дори и краткото време на болестта, в която се намираме, на опасността и кризата, доказаха правотата на БСП, която от 4 години се опитваме да изтъкнем на вашето внимание", допълни Нинова.

"Днес слагате венеца на безконтролната власт. Днес ще използвате този период на абдикация на Народното събрание от работа, за да заметете следите на свършеното, открадното в последните 4 години и да продължите безконтролно да работите по същия начин, с висока степен на корупция, с висока степен на безотговорност в следващите дни, седмици или месеци, прехвърляйки всичко в ръцете на изпълнителната власт, прехвърляйки всичко в ръцете на един човек. Ще завърша с думите: живот на кредит, свобода под карантина, диктатура в действие, продължаване на кражбите и всичко това за сметка на българския народ, с който днес се оправдавате", допълни Нинова.

 

 

Ето и пълният текст на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова

 

Корнелия Нинова към управляващите: Предлагате живот на кредит, свобода под карантина, диктатура в действие

Целта на решението- безконтролно крадене оттук нататък

Уважаеми български граждани, както обикновено се обръщам към вас от четири години, някои колеги днес се сетиха за това обръщение. Уважаеми български граждани, сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане , парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България.

3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред. Живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие. Извънрденото положение не е повод да спре да функционира държавата. Тези мерки, които днес ни се представят като животоспасяващи, не са предложени нито от първия щаб, нито от втория щаб, нито дори от парламантарни групи или депутати. Всички се сещаме кой стои зад това. Всички се сещаме кой 10 години налага диктатурата като метод на управление и накрая успява.

Изтъкват се причини организационно-технически: няма прозорци, няма въздух, нямаме отстояние един от друг. Толкова ли е трудно да осигурите една огромна зала, в която да стоим на пет метра един от друг и да има прозорци и вентилация. Самите вие се опровергавате като казвате ,че комисиите ще се събират и ще работят на разстояние един от друг. Значи комисиите могат, но депутатите в зала не могат. Вие сами се опровергахте. Техническото решение на въпроса е лесно. То е ви е само оправдание. Причината е друга. Мотивите, в които обличате своето предложение са загриженост за здравето на хората. Едва ли има някой съмнение в България, че всички сме притеснени от ситуацията, че призоваваме към разум, спокойствие и решения, които да помогнат на българските граждани, затова и подкрепихме извънредното положение, но ако наистина сме загрижени за здравето на хората на първо време, сега не трябва да абдикираме и да се скриваме по домовете си. Днес вместо решение за затваряне на парламента, трябваше да гледаме предложение частните болници да се изравнят на общинските и държавните и да не са търговски дружества. Така щяхме да помогнем за здравето на хората. Днес щяхме да решаваме как със закон да спасим болниците, които са без пациенти, не им се плаща в момента по клинични пътеки и са пред фалит.

Искате да помогнем на здравето на хората. Може би трябваше днес тук да бъде министър – председателят и да представя актуализация на бюджета. А не да продължава да раздава милионите еднолично. За да помогнем на здравето и живота на хората днес, ако трябва и на закрито заседание, трябваше те като не искат, ние, Народното събрание, да разблокираме Държавния резерв- да раздадем на хората, лекарите и аптеките маски, предпазни облекла и всичко необходимо.

Патриотите вместо да държат речи срещу БСП, трябваше да внесат предложение минималната пенсия най-накрая да стане 350 лв. На тези хора след един месец ще им се наложи да си плащат сметките, да си плащат кредитите, да си обслужват домовете. Това трябваше да направите днес, а не да натискате копчето, да бягате и да се криете вкъщи. Това щеше да е истинската загриженост за българския народ.

Казвате , че имате нужда от време да преосмислим законите, които видите ли- в този момент не били актуални. Тепърва трябва да ги преосмисляме, през това време да полежим малко вкъщи и да се върнем с нова мисъл. Уважаеми колеги, мисля, че дори и краткото време на болестта, в която се намираме, на опасността и кризата, доказаха правотата на БСП, която от 4 години се опитваме да изтъкнем. Няма нужда повече да преосмисляме дали болниците трябва да са търговски дружества. Няма нужда повече да преосмисляме дали търговските вериги в момента слагат надценки, които представляват спекула на пазара. От 4 години се борим с този Закон за търговските вериги. Защо трябваше през криза и през болест да дойде това осъзнаване на проблема, за който БСП алармира от години – и за болници, и за българско производство, и за търговски вериги. Ако ви трябва още време да мислите, това означава, че сте стояли 4 години в тази зала абсолютно напразно.

Днес слагате венеца на безконтролната власт. Днес ще използвате този период на абдикация на Народното събрание от работа, за да заметете следите на свършеното, открадното в последните 4 години и да продължите безконтролно да работите по същия начин, с висока степен на корупция, с висока степен на безотговорност в следващите дни, седмици или месеци, прехвърляйки всичко в ръцете на изпълнителната власт, прехвърляйки всичко в ръцете на един човек. Ще завърша с думите, с които започнах : живот на кредит, свобода под карантина, диктатура в действие, продължаване на кражбите и всичко това за сметка на българския народ, с който днес се оправдавате.

 Корнелия Нинова на парламентарната трибуна

Управляващите ще използват периода на абкидация на Народното събрание, за да заметат следите на откраднатото и ще продължат безконтролно да работят по същия начин, добави лидерът на левицата

От категорията

Закриват Медицинския съвет за коронавируса на проф. Коста Костов

Закриват Медицинския съвет за коронавируса на проф. Коста Костов -1586015898.jpg

Тезите на доц. Мангъров за масовите тестове и масовото заразяване предизвикаха ...

4 апр. 2020 | 18:57

Цветлин Йовчев: Решенията на Радев не са обосновани. Той вече изгуби политическите си инструменти

Цветлин Йовчев: Решенията на Радев не са обосновани-1568700642.jpg

Не знам какви други мерки, освен социална изолация, могат да се предложат. ...

4 апр. 2020 | 18:31

Емил Караниколов: Много е хубаво хора, от които не зависи нищо, да дават предложения

-1585722365.jpg

С всеки изминал ден икономиката все повече буксува, последиците ще ги усетим и ...

4 апр. 2020 | 19:43

Борисов към Нетаняху: COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство, периодът изисква солидарност

-1541145437.jpg

Във фокуса на разговора бе значимостта на надеждните диагностични методи и ...

4 апр. 2020 | 19:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


26 март 2020 | 12:23Нинова е права, че се крият зад технически и организационни оричини и нищо не им пречи да осигурят голяма зала. Примерно голяма сала да се оборудва в НДК и там да се провеждат заседанията докато трае епидемията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


26 март 2020 | 12:17Нинова не е точна, защото през тези 29 години на съществуване на българската нация, тя, нацията оскотя и се опростачи, и се принизи до такава степен, че избра да я управляват бандити.А бедността, диктатурата, карантина и всякакви други идиотщини са последствия от избора на оскотелите хора.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


26 март 2020 | 23:16Степанов грешиш за рейтинга! Тиквата няма повишен рейтинг! Или вярвал на Идиоти?!


Лулчев


26 март 2020 | 18:06Колега FuckEU, попадна в целта! Двоен шпионин съм руско_английски още от времето на гражданската война в Русия.Бях приятел на Распутин, а след това с В.И.Ленин.Сега съм на пенсия и министър Лапнипишкова ми прави sвирки и ми издаде държавна тайна, че Тиквата е проЗД.Веднага съобщих това на Путин и Б.Джонсън , настана суматоха, рублата падна, а г_н Джонсън чака бебе и не искам да го тревожа с другата държавна тайна, че българските циг@ни ще се върнат в UK, когато му се роди бебето.


FuckEU


26 март 2020 | 17:19Ще, ще, в Русия са наясно, че истинските българи нямат нищо общо с колониалното ни управление, което води геноцид над народа си. Театралните заигравки с дипломатите не са от съществено значение между двата народа, въпреки пропагандата и в двете държави.


Димитър Степанов


26 март 2020 | 16:40Съмнявам се капиталистическа Русия дали ще ни помогне, след като ние им гоним дипломатите, спираме общи енергийни проекти, наричаме ги окупатори и гоним български русофили. А иначе досега само Турция ни помогна , въореки наследството от робството. ЕС не е помогнал с една маска на умираща Италия, пък камо ли на нас. Русия в момента е изпратила освен другото 600 обдишващи апарата и в Италия от вчера има лекомподобрение. Лулчев не е никакакъв руски агент и това че знае руски и английски е отлично. А това че ти не знаеш руски, като много млади българи е трагично.


FuckEU


26 март 2020 | 16:01Прав си Лулчев, но не бих се съгласил с теб, че има българска нация. Нациите са нещо различно от поданици, рая или население. Иначе взех да се съмнявам в теб да не си агент на Путин, влече те да пускаш постове на непонятния за мен руски, въпреки че използват нашата Българица :) . Иначе се надявам, Русия да помогне и на България при разрастване на кризата, щото от мюсюлманодженсърското съюзче и нато нищо добро няма да видим. За възможностите и плановете на българоубийците в управлението ни дори не ми се говори.


Димитър Степанов


26 март 2020 | 13:47Най напред транспортните самолети бяха 9, вчера станаха 15. Не се знае колко ще станат в бъдеще. Проблемът вероятно според руски вирусолози, които са били в Африка срещу ебола е, че много хора в северна Италия са употребявали много антибиотици и сега това се явява една от причините за високата смъртност, докато в Китай, Япония и Южна Корея лекуват много с природна медицина. Времето ще покаже.


Димитър Степанов


26 март 2020 | 13:41Кои доставки са безполезни? И при тях има неблагодарни олигофрени, като у нас. Да кажат какви доставки искат, руснаците ще им доставят каквото е възможно. Но надявам се 100 лекари и диагностично оборудване не са им излишни. И все пак е рано за такива изводи. И още нещо много важно. Важно е желанието да ти помогнат в тежък момент, защото те досега твърдяха, че ЕС дори една маска не им е пратил.


Лулчев


26 март 2020 | 13:18Слагат руски знамена, но май ще ги свалят, Степанов...(" Большую часть российских поставок в Италию, которые должны послужить для помощи в борьбе с коронавирусом, назвали бесполезной. Такое заявление сделали высокопоставленные источники, на которые ссылается газета La Stampa." ) https: lenta.ru news 2020 03 26 bezpolzy ?utm_source yxnews&utm_medium desktop&utm_referrer https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews


Димитър Степанов


26 март 2020 | 13:11Лулчев, прав си за този процес, но той е ясен, както на Нинова, така и на всички нормално интелигентни българи. Но бъди сигурен, че светът след тази пандемия няма да е същия. ЕС си отмени всички фанатични неолиберални простотии и разреши държавите в ЕС да подкрепят фирми и хора. Какво стана с Шенген? Какво стана с лицемерната солидарност? Защо Германия, Франция и т.н държави заявиха, че ако големи компании фалират държавата ще ги национализира? Знаеш ли, че в Италия свалят знамената на ЕС и на тяхно кясто издигат руски знамена? Светът ще бъде друг след тази пандемия и българите, колкото и да са маргинализирани няма как да останат същите. Уверен съм в това. Сега населението е заслепено от пропагандата и страха и затова Тикваров си вдигна рейтинга, но когато отмине епидемията и започне нормалния живот, и лъсне истината за срива в икономиката, тогава отрезвяването няма да ни избегне.