Само БСП не подписа закона за намаляване на присъдите, изтъква лидерът на социалистите

Корнелия Нинова: Само ние защитихме Милен Цветков през 2018 г., когато бе свален от ефир

3275 | 21 апр. 2020 | 16:18

Всички дължим на Милен Цветков уважение – той беше непримирим и смел журналист, категорична е тя

-1587012831.jpg-1587475205.jpg

"Обществото в последните часове е разтърсено от смъртта на журналиста Милен Цветков, който беше убит на пътя от дрогиран младеж. Всички дължим на Милен Цветков уважение за това, че той беше непримирим, смел, журналист с характер, който безкомпромисно критикуваше властта. Многократно беше свалян от ефир, уволняван, но това не му попречи да бъде себе си", заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

И продължи:


"Сигурно днес ще се опитат да кажат, че БСП използваме тази смърт за политически цели. Затова искам да припомня нещо – когато свалиха Милен Цветков от ефир 2018 г., нашата парламентарна група беше единствената, която в парламента го защити. Защити свободата на словото, но и други принципи, други големи въпроси, които поставя на дневен ред смъртта на Милен Цветков. А това са въпросите за справедливост, безнаказаност, войната по пътищата, борбата с употребата на наркотици.


Наркотиците са чужди за нашето общество и култура, но сигурно всички знаете, че те са проникнали и в най-малките населени места. Те засягат младите хора и ги обричат на фатален край. Винаги сме били твърди по отношение на законодателството – да бъде максимално строго, но искам и да припомня нещо – преди 4 месеца, точно управляващите, точно ГЕРБ, внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се намаляваха наказанията на дрогирани шофьори.

 

Днес чух Борисов да казва, че иска много сериозни наказания за дрогирани шофьори. Къде беше той през декември 2019 г., когато неговите депутати внесоха това предложение?

 

Също искам да споделя, че ГЕРБ идваха при нас, лично Лъчезар Иванов, с искане да подпишем този закон в името на националния консенсус – политическо съгласие за намаляване на наказанията за дрогирани шофьори, които убиват невинни хора по пътищата, търсиха те. Разбира се, че отказахме и сме единствената партия, която не е вносител на този закон.


Суровостта на наказанията е абсолютно необходимо условие за борба с тези престъпления, но не е единственото решаващо. Винаги се плъзгаме в тази посока – дайте да вдигаме наказанията – вие сте свидетели колко пъти са променяни текстове в Наказателния кодекс, но истината е в приложението на закона. Там някъде се къса веригата и там се получава това чувство за несправедливост у българските граждани. Защото много често тези извършители на престъпления се ползват от протекции на властта. Затова няма ефективни присъди, затова няма чувство на справедливост и затова днес обществото ни е гневно от смъртта на Милен Цветков.


Винаги се оперира на парче – днес се случи трагедия, обществото се надигне, те имитират мерки, след това – затишие до следващия случай. Защото тяхната стратегия е да се работи на парче. Ние сме били последователни през последните години по тази тема – пътна безопасност, войната по пътищата, употреба на алкохол и дрога и шофиране в това състояние.

 

Затова и днес сме така твърди в позицията си спрямо управляващите и спрямо случилото се. Това е една тежка загуба, която беше предотвратима, ако законите се спазваха навреме и се прилагаха наказания без разлика на богати и бедни – всички да са равни пред закона."


От категорията

Радев пред президенството: Да изгоним мафията от изпълнителната власт! Мутрите вън! (Снимки+Видео)

-1594312463.jpg

Днес гневът се излива на площада, заяви президентът пред множеството пред ...

9 юли 2020 | 18:35

Проф. Коста Костов: Управляващите направиха компромис със стадионите, сега ще пострадат хората

-1584945549.png

„В първите два-три дни от заразяването чувствителността на PCR-теста е 30%. Ако ...

10 юли 2020 | 08:12

Премиерът Бойко Борисов ще даде пресконференция в 8,45 ч в Министерския съвет

-1592982937.png

10 юли 2020 | 08:09

Очаква ни слънчево време с максимални температури между 29° и 34°, в София 29°

-1562392415.jpg

Ще духа умерен изток-североизточен вятър

10 юли 2020 | 07:49