Необходим е широк ляв фронт, смята кандидатът за председател на БСП

Корнелия Нинова: След вота на 12 септември идва време за консолидация

6831 | 9 септ. 2020 | 14:26

Аз отивам на този избор като председател със спечелени президентски избори, удвоени депутати от 38 на 80, увеличени евродепутати от 4 на 5, от нула на 4 областни кмета, общ брой увеличени кметове и общински съветници, изтъква тя


Автор Павлета Давидова, в. "Дума"

 

КОРНЕЛИЯ НИНОВА е родена на 16 януари 1969 г. Има висше образование по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Народен представител от "БСП за България". Председател на БСП от 2016 г. и кандидат за втори мандат.

- Г-жо Нинова, как смятате да повишите доверието към БСП и да привлечете нови симпатизанти и членове?

- По два начина, които са взаимосвързани. Вътре в партията и към всички избиратели навън. Това е поемането на конкретни и изпълними обещания, от които след това не се отмятаме. Партията да не бъде въвличана в скрити договорки за лична изгода, което отблъсква хората и води до загуба на доверие. Ще продължа да давам път на младите хора с приемственост между поколенията. Така действах през последните четири години, така мисля да продължа. И особено важно е представянето и следването на конкретни секторни политики, подчинени на грижата за хората. Само така може да се изгради доверие вътре и навън, което да ни даде шанс да променяме и управляваме страната.

- Защо членовете на БСП трябва да предпочетат точно вашата кандидатура за председател на партията?

- Те трябват да избират измежду всички кандидати на базата на свършеното дотук и програмите им за бъдещето. В моя случай аз отивам на този избор като председател със спечелени президентски избори, удвоени депутати от 38 на 80, увеличени евродепутати от 4 на 5, от нула на 4 областни кмета, общ брой увеличени кметове и общински съветници. Работи и е все по-влиятелна обещаната от мен и толкова искана от социалистите наша телевизия. С действията си парламентарната група доказа, че БСП е единствената парламентарна опозиция на сегашния олигархично-мафиотски модел на управление. Не се съгласих за личното си благополучие да стана председател на парламента и да предам един милион българи, които гласуваха за БСП. Нито да вкарам партията в безпринципна коалиция с ГЕРБ, за да се възползвам от власт и пари. Може би най-важното оттук насетне е, че заедно със стотици учени, експерти, членове и симпатизанти изработихме програмата "Визия за България." Тоест създадохме алтернатива за бъдещо управление.

- Готов ли е екипът, с който възнамерявате да работите? Има ли в него място за ваши опоненти?

- Има място за всеки почтен и подготвен другар. Подготвените, дейни, мотивирани и лоялни хора са основна ценност за всяка организация. В този план натрупвах доста опит. Няма място за хора със зависимости - от бизнес, от задкулисие. Зависимият човек не е свободен да взима решения в полза единствено на партията и хората. Тоест партията е средство за налагане на нашите политики, за да правим по-добър живота на хората, а не средство за лично облагодетелстване. Това няма да толерирам.

- Кампанията този път изглежда доста остра, противопоставянето оставя горчиво впечатление. Имате ли решение как това разделение да бъде преодоляно?

- Кампанията е остра само от едната страна. Върху мен се изсипа много негативизъм. Но не сте ме чули и няма да ме чуете да кажа и една лоша дума за когото и да е в БСП. Решението е в ръцете на всички социалисти, които на 12 септември ще определят бъдещето на партията. Подчертавам - всички. Когато мнозинството избере един, идва време за консолидация, работа по предстоящи задачи и справяне с нови предизвикателства. А те предстоят пред страната.

- Коалиционната политика на партията винаги е била щекотлива тема, необходими ли са промени в договореностите и търсенето на партньори? Как може да се гарантира тяхната отдаденост към лявата идея и БСП?

- Необходим е широк ляв фронт. В последния месец проведохме две срещи с над 30 леви формации - партии, неправителствени организации, съюзи. Обнадеждена съм от тези срещи, където се договорихме за общи решения и действия за смяна на модела на управление. Интересът е голям. Подкрепата, която намираме като обединителен център, е обнадеждаваща.

- БСП е в незавидно финансово състояние, какви мерки са необходими за стабилизирането й и на какво се дължи това положение?

- Дължи се на желанието на ГЕРБ да ни унищожи финансово, след като не успя да ни купи с постове и пари и да ни пречупи с натиск и компромати. Те намалиха рязко и без предупреждение субсидията от 11 на 1 лев и ни принудиха да връщаме със задна дата вече получени финансови средства. Не ни подчиниха и не ни унищожиха. Справихме се. Депутатите дарявахме средства от заплатите си, много от нашите членове и симпатизанти също помагаха. Заедно преодоляхме кризата. Сега субсидията е 8 лв. и финансовото състояние се стабилизира.

- Какви са плановете ви за левите медии - ДУМА и БСТВ?

- Както и досега - да се развиват и да бъдат стожер на свободната журналистика. Най-трудно беше в периода на финансови затруднения да ги запазим, но успяхме.

- С какво под ваше ръководство БСП ще подобри живота на българите?

- С изпълнението на програмата ни за управление, която е разработена така, че да даде тласък за развитието на българското общество. Конкретните примери са много. Искаме достъпно здравеопазване, защото болниците не бива да са търговски дружества. Възрастните хора трябва да имат по-добър живот, защото ще приемем закон за възрастните хора и ще се преизчислят всички пенсии. Младите семейства с деца ще имат повече средства да ги гледат, защото планираме въвеждане на семейно подоходно облагане. Време е за по-справедлива данъчна система с отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен. Малкият и средният бизнес трябва да имат условия да се развиват без страх, че големите ще ги унищожат. Децата ни ще учат по един учебник за един клас, в който ще пише истината за историята ни. Ще се борим за нови екологични политики, защото това е бъдещето и от това зависи здравето и дълголетието на цялото общество - чист въздух, храна и вода. Много са сферите, в които имаме план и знаем какво да се прави. Всичко това няма да е лесно, но е постижимо. Няма да е бързо, но ще стане.

 


От категорията

Валерия Велева: За поредната раздяла на Радев и целите в политиката

-1448546816.jpg

Вдигнатият юмрук беше емоционален символ на порива му той да е водачът на ...

23 септ. 2020 | 16:33

Виктор Орбан: Християндемокрацията срещу брюкселския либерализъм в битка на живот и смърт

-1518972872.jpg

"Бунтът срещу либералния интелектуален гнет не само се разширява, но и се ...

24 септ. 2020 | 12:42

Евентуална партия на Радев може да помете статуквото

-1505743367.jpg

На „следващия ден“ президентската формация ще се сблъска с проблема, който ...

24 септ. 2020 | 16:26

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот: За нещата, които съм мечтал и дори не съм сънувал...

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот -1600951569.jpg

Един човешки живот между радост и тъга, разочарования и успехи, между безсънни ...

24 септ. 2020 | 15:45