Корнелия Нинова. Кадър: БТВ

За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни,посочи лидерът на БСП

Нинова: Борисов е притеснен за мигрантите. Искаме отменяне на Постановление 208! (видео)

7628 | 24 юни 2018 | 10:20

Борисов взе много остро завоя към Орбан, има опасност на този завой да му изскочи колата, Лидерът на БСП насоява правителството да отмени Постановление 208, което предоставя на бежанците същите социални и здравни услуги, както на гражданите на България.


"Борисов се държи странно. В петък дотича в парламента, без да сме го викали. Борисов е притеснен, че с моето изказване бе разкит тайния смисъл на разговорите на срещата днес за мигрантите. От чужди медии разбираме, че по време на Срещата на върха в София са се водили разговори за подписване на двустранни договори, например между Германия и България, между Германия и Гърция, за връщане на мигрантите в първата страна, където са приети. Меркел заяви, че ще се дават пари за лагери за бежанци".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

 

"Ако не бях повдигнала въпроса, ние нямаше да знаем какви позиции днес Борисов ще защитава", посочи още Нинова.

На въпрос на водещата, че премиерът е заявил в петък, че ще поиска затваряне на външните граници на ЕС, Нинова категорично заяви, че това са кухи фрази. "Не вярвам, че това ще се случи. Досега Борисов безприкословно се съгласяваше с Меркел".

 

Нинова разкритикува позицията на германския канцлер, който покани бежанците, за да си реши Европа демографската криза. "Кой мозък в Европа реши, че ще решим демографскта криза като внасяме мигранти", попита Нинова.

Нинова каза, че ще повярва на Борисов, че мисли за интересите на държавата, ако се върне от срещата в Брюксел и отмени тази част от стратегията за мигрантите на Министерския съвет, в която се казва, че страната ни гледа на тях като работна сила, която ще оправи икономиката и ще реши демографската криза.

 

Лидерът на БСП подчерта, че ще настояват правителството да отмени Постановление 208, което задължава общините да предоставят на бежанците същите социални и здравни услуги, както на гражданите на България, осигуряване на жилище, образование и т.н.  "Да отмени и изречението, което казва, че ще осигурим на мигрантите социални осигуровки, здравни осигуровки, жилища. Първо да ги осигури на българите", подчерта тя. 

 

Водещата вметна, че в петък премиерът е заявил пред парламента, че на срещата днес ще защитава позицията за затваряне на външните граници на ЕС. Лидерът на БСП отвърна: "Тези думи на Борисов са кухи. Не вярвам, че това  ще се случи. Досега Борисов се съграсяваше безприкословно с Меркел."

 

По повод проведения в петък разговор между Борисов и Орбан, по време на който премиерът е съобщил на унгарския си колега каква позиция ще защитава днес на срещата, свикана на Юнкер, Нинова заяви: "Борисов взе много остро завоя към Орбан, има опасност на този завой да му изскочи колата". 

Нинова каза също, че досега Борисов безрезервно е слушал Меркел и получавал потупване по рамото. "Сега ли се сети, че има проблем. Звъни на Орбан в опит да вземе завоя, но този завой е много остър и може колата му да излети от пътя. Когато през 2016 г. прочетох от трибуната на парламента тайното Постановление 208 на правителството му за заселване на мигранти в България, всички ни се нахвърлиха какви сме антиевропейци. Тогава ние не се поколебахме да влезем в спор и с нашето политическо семейство ПЕС. Същото направихме и с Истанбулската конвенция. Докато ГЕРБ слушаха и изпълняваха чужди решения, ние се изправихме и срещу опоненти и срещу наши, за да защитим България", посочи тя.

 

Водещата цитира думи на Сидеров, който в петък иронизира Нинова и я посъветва да се учи повече в политиката, на което Нинова отвърна: "Волен Сидеров е част от това управление и докато всички тези процеси с миграцията вървяха в Европа и в България, мълчеше заради властта, заради парите и облагите. Така че, ако обича, да не ни поучава".

 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът. Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността – от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си, коментира още лидерът на БСП по повод искания вот на недоверие към кабинета в сектор „Сигурност”.

 

Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи, посочи Нинова.

 

„Няма да спрем с критиките към управлението. Ще продължим, докато ги има проблемите в сектор Сигурност.

Назначаването на политически фигури и изпълняването на политически поръчки е причината, която демотивира полицаите.

Вот на недоверие ще има и мотивите не са свързани само с бягството от ловешкия затвор”, обясни председателят на БСП.

 

Тя посочи като един от мотивите- битовата престъпност и обещанието за 6000 нови полицаи, във всяко село – полицай, което не се е случило, като в същото време битова престъпност расте.

 

Нинова бе категорична, че вътрешният министър изобщо не е на място. „Няколко правителства на ГЕРБ системно, упорито изтеглят държавата от сигурността. ГЕРБ прие закон, с който прехвърли охраната на хората върху частни фирми.

 

Тук се генерират около 1,5-1,7 млрд. лв.”, каза Нинова. Тя посочи, че това се случва и в други сектори. „Те създадоха условия частна болница да може да се създаде в двора на общинска или държавна и да се изтеглят дейности към частните. Същото се случи и в образованието- с прехвърляне на средства от държавните и общински училища към частни”, обясни председателят на БСП.

 

 „Миналата седмица внесоха още законодателни предложения – да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата”, допълни тя.

 

Нинова призна, че с Борисов не си говорят често, но много добре си спомня последния път – в края на 2017 г. „След като 3 пъти по негово нареждане парламентът отхвърли иновативните лекарства за онкоболните, при мен на „Позитано” дойдоха майки с деца, имахме тежък разговор. Преглътнах си всички емоции и му звъннах аз и казах: Това трябва да го промениш. Дадох му аргументи, разговаряхме с майките и той се обади, нареди на парламента и те гласуваха обратно”, посочи лидерът на социалистите.

 

Това не е добър пример за парламентарна демокрация, но това е последният път, когато сме водили неформален разговор, извън политиката. Обясних му го човешки: „Не можеш, човече, да оставиш онкоболните в това състояние, каквото и да ви коства”. И той просто нареди на групата си да гласуват обрано, което унизително за българския парламент, но поне решихме въпроса”, отбеляза Нинова.  

 

По думите ѝ генералното решение на проблема на майките на деца с увреждания е „да имаш характер да отрежеш интересите в системата”.

 

Лесно е да се намерят начини да им се помогне, но трябва мъжество да отрежеш интересите на фирмите, които доставят помощните средства и печелят от това, интересите на различни  организации, които ги представляват и печелят от това. Това е разковничето”, смята Корнелия Нинова.

 

Трябва ние да работим и през август, за да решим проблемите на майките с деца

Корнелия Нинова каза, че ако се търси решение на проблема на майките на деца с увреждания, то трябва характер, за да се отрежат интересите.  „Интересите на фирмите, които доставят помощните средства и печелят от това, интересите на различни организации, които ги представляват”, обясни Нинова. Лидерът на левицата подчерта, че депутатите трябва да работят този август, за да се решат проблемите на тези хора.Корнелия Нинова пред БТВ

Борисов взе много остро завоя към Орбан, има опасност на този завой да му изскочи колата, Лидерът на БСП насоява правителството да отмени Постановление 208, което предоставя на бежанците същите социални и здравни услуги, както на гражданите на България.

От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


24 юни 2018 | 14:13Изключително нагла лъжкиня в Русе БСП плаща на майките по 50 лв дневно сигурно и в другите градове е така нищо не я интересува само да се домогне до властта за изборите в Галиче нищо не каза не е касиран вотът само кухи фрази и опорни точки


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


24 юни 2018 | 17:36Защо ми се струва ,че зад името Ваня Генова се крие олигофренът Севтополчо? За жалост Нинова е на 100% права. А олигофренската джендър ГЕРБерастка дружина вече не е за съд а за разстрел!