Снимка Кадър БТВ

Знаем кои са проблемите на българското общество и знаем как да ги решим, изтъква лидерът на БСП

Нинова: Моделът трябва да се промени, да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората

5373 | 21 ян. 2021 | 17:27

Нямаме колебание за кандидатурата на Румен Радев за президент, но тази тема не сме я отваряли и обсъждали в партията, посочи тя (ВИДЕО)

Снимка Кадър БТВ-1611243109.pngЗнаем кои са проблемите на българското общество и знаем как да ги решим, изтъква лидерът на БСП-1611252020.jpgНинова в студиото на БТВ-1611247881.png

Българи, гласувайте! Без страх, свободно!

Не се поддавайте на внушенията, че този вот е предрешен.

С такъв призив се обърна към гражданите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе гост в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 

„Искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Въпросът не е партиен, той е държавнически. Има недоверие към политическата класа и институциите, което ги делегитимира. Връщането на доверието у хората е държавнически въпрос”, категорична бе председателят на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ по повод инициираните от партията срещи с извънпарламентарни формации и НПО-та за съгласуване на общи действия, осигуряващи честен вот на идващите парламентарни избори.


Нинова припомни, че има много примери за нарушения в изборния процес и това отблъсква хората от изборите. По думите й ниската активност в изборния процес довежда до ниска легитимност и на избраните, а във време на криза е нужно да имаш силна подкрепа, за да предприемаш мерки.


Запитана дали има съмнения в предстоящите избори, Нинова отговори утвърдително и лаконично: „Тези избори ще ги правят ГЕРБ“. Тя спомена и примерите с техни представители, които са носели чували с бюлетини, инструктирали са как да се гласува и за кого при предишни избори.


„Решението на въпроса за намаляване на силата на купения и корпоративен вот е масово гласуване, висока активност. Гласувайте, без страх, свободно, не се поддавайте на внушения, че е опасно да се гласува. И още повече на внушенията, че каквото и да случи, този вот е предрешен. Просто гласувайте за когото предпочитате, но гласувайте – това е изходът от купения, корпоративен, контролиран вот”, апелира Нинова.
„Високата активност е ключова за легитимност на изборите и институциите”, подчерта лидерът на социалистите.


На въпрос за „анти-ГЕРБ” фронта, организиран от левицата, Нинова коментира: „Подчинени на сериозната държавническа цел, като най-голямата опозиционна партия, поехме инициативата и подаваме ръка на всички, които искат, за гарантиране на честни избори. Това е надпартийна цел. Всички трябва да се обединим за честността на изборите”.


Лидерът на българските социалисти поясни, че БСП има структури в цялата страна, а някои от извънпарламентарните партии, които се заявяват за промяна, нямат такива. БСП, като парламентарно представена партия, има също и членове в секционните избирателни комисии. „Искаме да обединим нашите и техните възможности в името на демократичния, правовия ред, легитимността на институциите”, обясни Нинова.


Тя обяви за пореден път предложенията на левицата, внесени днес за промяна в Изборния кодекс, сред които са видеонаблюдение – да се предава онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протокола, и да се прави запис, който да бъде доказателство в съда при оспорване резултата от изборите. Другото предложение на левицата по думите й е свързано с изчистване на „мъртвите души” от списъците, публичен регистър на избирателите и активна регистрация.


„Важната тема е какво ще се случва след изборите. Нито една политическа партия, която претендира да влезе в парламента, досега не е сложила програма на масата. Ние сложихме – знаем кои са проблемите и знаем как да ги решим”, категорична е Нинова. Тя подчерта, че „Визия за България” е актуална – и най-вече принципът, заложен в нея за промяна на модела на управление.


Корнелия Нинова акцентира и върху това, че кризата и световната пандемия е доказала необходимостта от реформи, които от БСП са разписали още преди 3 години – реформа в здравната система - болниците да не бъдат търговски дружества, образованието - един учебник по един предмет, а съдържанието му да бъде отговорност на държавата, реформа в социалната система и в пенсионната.
Близо 2 милиона българи живеят на прага на бедността, критикува тя.

 

„Кризата задълбочи неравенствата”, обърна внимание лидерът на левицата, като наблегна на част от предложенията на БСП, залегнали във „Визия за България” и алтернативния бюджет за 2021 г. - преизчисляване на пенсиите, въвеждане на семейно подоходно облагане за младите хора с деца, реформа на ВиК сектора.
„Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората”, категорично повтори Нинова.

 

Няма напрежение между социалистическата партия и президента Радев, бе категорична Нинова. И подчерта, че въпросът дали Радев ще получи подкрепа от БСП за втори мандат, ще се решава след парламентарните избори.

 

В момента не предстоят президентски избори, посочи Нинова.

 

Нямаме колебание за кандидатурата на Румен Радев за президент, но тази тема не сме я отваряли и обсъждали в партията, каза Корнелия Нинова.

Запитана за отношенията си с президента и дали червените ще го подкрепят за втори мандат, тя каза:

"Мисля, че няма нужда аз тук да правя такива декларации след срещата ни в президентството, където и двете страни заявихме пред всички български граждани, че няма война между БСП и президентската институция и между мен и президента Радев. Що се отнася до втората част - дали БСП го издига за втори мандат, ще го решаваме след парламентарните избори." 

На въпрос дали има колебание, Нинова отговори: "Не, нямаме колебание. Просто тази тема не сме я отваряли, обсъждали в партията. Мисля, че всички ние и президента сме такова мнение."


Според нея не е естествено да се обсъжда тази тема в момента. "Нито предстоят президентски избори, нито предстоят номинации, нито в нашата партия, нито в някоя друга - да сте чули да се номинира президент", попита риторично тя.

 

Въпросът за честността на вота е държавнически и ние имаме съмнения за честността на изборите, защото тези избори ще ги правят ГЕРБ, каза в началото на участието си в БТВ Корнелия Нинова. Според нея всички трябва да се обединят за честността на изборите.

"Въпросът е държавнически и се отнася до държавността. Вие знаете, че има недоверие у мнозинството български граждани към политическата класа, към институциите, което ги делегитимира. Това е държавнически въпрос. С тези срещи, които правим, искаме да върнем на хората в институциите и доверието в изборния процес", каза Нинова.

По-рано през деня бе проведена първата серия от срещите на БСП с извънпарламентарни партии и НПО.

"Малкото участници в изборния процес правят тези, които са избрани недостатъчно тежки като политически представители. Те нямат достатъчно легитимност", коментира още тя. Според нея във време на криза трябва да имаш голяма подкрепа.

Запитана как БСП са решили към кои организации да отправят покана, Нинова обясни - към тези, с които сме си сътрудничили през годините.

 

Запитана дали формацията на Мая Манолова Изправи се.Бг е сред поканените, Нинова отговори, че още не са разговаряли с тази формация.

 Нинова: Моделът трябва да се промени, да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората

Нямаме колебание за кандидатурата на Румен Радев за президент, но тази тема не сме я отваряли и обсъждали в партията, посочи тя (ВИДЕО)

От категорията

Отново висок брой на ковид-заразени - 2 403, ръст на пациентетите в болници - 5 009 души

-1611182783.jpg

Излекуваните общо са 208 411 души. Хоспитализирани са 5 009 души, 423 са в ...

3 март 2021 | 00:37

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза-1614716436.jpg

По-рано днес д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в ...

2 март 2021 | 22:14

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.-1614716973.jpg

Тържествата на Шипка са отменени, за да се ограничи президента, а не за да ...

2 март 2021 | 22:27

Радев търси компании за финансовото укрепването на фонда на „Три морета“

Радев търси компаниии за финансоовото укрепването на фонда на „Три морета“-1614715410.jpg

Ролята на инвестиционния съветник е важна за намиране на работещи и ефективни ...

2 март 2021 | 22:02