Снимка Пресцентър на БСП

Червена атака от парламентарната трибуна

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Докъде докарахте европейска България? (цялото слово на Нинова)

7036 | 19 май 2017 | 13:47

Има опозиция, има алтернатива – промяната рано или късно ще стане, изтъкна лидерът на БСП


Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува ГЕРБ в остра декларация от парламентарната трибуна, като припомни неизпълнените обещания на управляващата партия в предизборната кампания. Председателят на социалистите изтъкна и скандалните кадрови решения на управляващото мнозинство.

 

Ето и цялото слово на корнелия Нинова:

 

Минаха почти два месеца от изборите за 44-то Народно събрание и почти месец от избора на правителството на Бойко Борисов. През това време парламентът не работи пълноценно. Мисля дори, че поставихме рекорд с най-кратък парламентарен ден от 23 минути. Как изглежда това извън тази сграда? Зле. И е още един аргумент да се срива авторитетът на институцията.

Защо това е така? Правителството на Бойко Борисов няма законодателна програма. В предизборната кампания вие – дами и господа от ГЕРБ, твърдяхте, че сте готови да управлявате, че се връщате за трети път на власт и влизате с летящ старт. Да го видим този старт – по-точно фал-старт.

Фактите - от началото на работата на 44-то Народно събрание към вчерашна дата или внесени 6 законопроекта – 4 от БСП, 1 от ГЕРБ, 1 от „Воля“ и един внесен и оттеглен от ОП и ГЕРБ. Това е законодателната ви инициатива.

ГЕРБ и ОП преди изборите обещаваха повишаване на пенсии, повишаване на заплати, борба с битовата престъпност и отпадане на маловажен случай, борба с корупцията и ЗИД на НК и НПК. Къде са? Нищо от това не се случва, но без да са го обещавали внесоха лобисткия закон - удължаване срока за строителство по Черноморието и другите курорти в страната. Значи преди изборите – доходите и сигурността на народа, след тях – на депутатите и приближени до тях интереси.

Ние от „БСП за България“ внесохме предложение в КСО за преизчисляване на всички пенсии, предложение в ГПК за ограничаване злопотребите на ЧСИ, закон за храните – за защита на родното, българско производство, законопроект за български жестомимичен език в помощ на хората с увреждания. Временна комисия за неизплатени заплати и осигуровки на работници. Временна комисия за замърсяване водата с уран.

Ние не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма. Вие очевидно нямате такава. Нека НС да се занимава с нашата – тя е на бюрата ви.

Втората основна част от работата ни е парламентарен контрол. Нека видим и там съотношението управляващи – опозиция. ГЕРБ са задали 1 въпрос, ОП – 3, „БСП за България“ – 48. Но по-важното е, че от тези 48, министрите на Борисов са отговорили на 5. Т.е. правителството на Бойко Борисов не си изпълнява задълженията и по парламентарния контрол.

2 месеца нищоправене на управляващи и правителство. Но през това време кипеше трескава работа по разпределяне на власт и пари.

Помните ли в предизборната кампания коя беше една от опорните точки на Бойко Борисов – ето го моя екип. БСП нямат екип. Искаме дебат между екипите, а не между лидерите. Какъв се оказа този екип:

-       Зам.-министър на енергетиката, срещу когото 6 работодателски организации пишат гневна декларация.

-       Зам.-министър на външните работи, за когото се разгоря спор дали е бакалавър или магистър, но с принос, че е един от онези млади, които целуват публично ръка на Борисов на обучение на младежи ГЕРБ. Има ли връзка това отношение към дипломацията с празния стол на България на срещата с Пекин, който събуди недоумението на много европейски лидери и на участниците в тази среща.

-       Кумата на г-н Цветанов става зам.-министър на Младежта и спорта.

-       Зам.-министър на транспорта, когото Съюзът на българските превозвачи и Международните превозвачи обвиняват в злоупотреби.

-       Целият състав на БДЖ е настръхнал от новоназначеното ръководство.

-      Зам.-министър на МВР, който каза, че проблемите трябва да се решават с бой и се възхищава, където се прилага насилие

-      Мога да продължа с подобни скандални назначения във всички сектори, но няма да ми стигнат 10 минути. Затова ще завърша с последното – зам.-министър в правителството на граждани за европейско развитие на България с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от Бухенвалд.

Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни български и европейски ценности. Ние искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. И понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от колегата Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното: когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определят днешната ситуация като майтап. Аз казах на Крум Зарков веднага да се извини публично на българския народ и той го направи. Бойко Борисов каза: „на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи и е човешко“. Извинение от едната страна, от другата – човешко било да правиш хитлеристки знаци, да се снимаш и да се пускаш в социалните мрежи с тях.

Трета разлика - Крум Зарков беше издигнат за народен представител и народът пряко го избра. Ако народът беше решил, че той не е достоен, нямаше да е тук. Тези зам.-министри не са получили волята на народа – те са избор на Бойко Борисов и той носи отговорност за това.

Но ние имаме въпроси, не само към вас, а и към ЕНП – политическото семейство на десните партии и на ГЕРБ. Това правителство отговаря ли на критериите ви за демократично и европейско? В предизборната кампания висши представители на ЕНП идваха в България да заклеймяват БСП като антиевропейска и недемократична и призоваваха тя да не бъде избирана, защото ще изведе България от ЕС. Това беше направено заради нашата позиция да защитим българската икономика и производство, като отхвърлим СЕТА. Къде са днес тези ваши европейски лидери и защо мълчат? Къде е тяхната оценка за това, че много представители вече на уж европейското правителство в България правят хитлеристки знаци, снимат се и ги публикуват и се гордеят с това. Що за двойни стандарти са това на ЕНП?

През тези два месеца на подялба на власт, скандал след скандал и гузното мълчание на Борисов, народът ни получи:

-       Увеличение на цените на газ, парно и вода.

-       Съдът отмени минималната работна заплата.

-       Съдът отмени националната здравна карта на Борисов -2

-       Еколози протестират срещу лобистки закон.

-      Майки на деца с увреждания протестират за нечовешките условия за отглеждането им.

-       6 работодателски организации декларират несъгласие с решение на правителството.

-       Синдикати в МВР излизат с гневна позиция и не дават и 100 дни на това правителство.

-       Напрежение в служители и синдикати в БДЖ.

-       Очаква се увеличение на тока от 1 юли.

-      Текат проверки на българската прокуратура и Европейската банка за развитие на санирането със съмнение за корупция.

-       Тече проверка на строителството на магистрали от прокуратурата със съмнение за корупция.

-       Столична община се опита да даде извън закона договори за 36 милиона на приближени до властта фирми.

Това е реалният живот, извън тази сграда и извън вашата представа за политика и управление.

Негодувате, дами и господа от ГЕРБ, но можете ли да отречете тези факти? Това е истинската същност на правителството на „Борисов-3“ и истинската картина на живота в България.

На фона на всичко това искам да поздравя парламентарната група на „БСП за България“. Последователни сме – не в приказките, а в делата – нашата програма вече е факт – ние защитихме чрез законите интересите на хората, които ни изпратиха тук. Благодарение и на нас беше оттеглен лобисткият закон и беше спряна далаверата за 36 милиона в Столична община. Когато управляващите се скриха, ние бяхме при протестиращите майки. Когато трябва да бъдем на висотата на обединител на различия в името на България, пак ние го направихме с Декларация на НС за Македония. Ние доказваме, че има и опозиция, и алтернатива и сме отговорни държавници. Това е пътят на промяната, която е нужна и която рано или късно ще стане.


От категорията

Корнелия Нинова: Никаква ваканция за депутатите! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1529408088.png

Тупа се топката по проблемите на хората с увреждания, категорична е лидерът на ...

19 юни 2018 | 14:34

Цветанов: България е една от трите страни в ЕС, която ще получи по-висок бюджет с около 8%

Снимки: ГЕРБ-1529409232.jpg

Земистник -председателят на ГЕРБ подчерта, че е много важно да се обясни на ...

19 юни 2018 | 14:51

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!-1529436321.jpg

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания. Той ...

19 юни 2018 | 22:24

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК-1529435864.jpg

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършил е юридическия факултет на СУ ...

19 юни 2018 | 22:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Gorgona


20 май 2017 | 08:04Към тези, които плюят по Нинова айде с факти оборете това, което тя казва! Не разбирате ли хора, че това правителство ще продължи с уреждането на свои хора и съсипването на всички, които искат с нормална работа да живеят нормално! Не разбирате ли, че заради това всички напускат България? Не разбирате ли, че ще оставим държавата си на циганите и чужденците? Вчера слушах по ТВ една жена да обяснява, че получавала много хубава заплата 460 лв!!! Това са по малко от 14 лв на ден!!! Полудяхте ли да харесвате боко???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър


20 май 2017 | 00:55Кака Кури пак не си е пила хапчетата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


19 май 2017 | 22:05Големи нещастници списват тук!!! Боко оправи бакиите на Веждито в КТБ и никога не е имал пари в КТБ щото си има банка!!! Тогава СИБАНК, а сега БАКБ проформа на Цветелина Бориславова, която му изпра поне 0,5млрд.евра!!! А таз дебелогъзата комунистка кака КУРТИ се превъзнася много но скоро ще хапне дръвчето, защото червените кукловоди вече не я харесват много...много!!! ВЕРВАЙТЕ МИ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


19 май 2017 | 18:31ХИМЛЕР ТОДОРОВ Като две капки вода https: lh3.googleusercontent.com lFypkGb9HTNfEY6Uhcmg7WqsosfL2gF6UNSHhg 3I_hvXQqVoM8BqdDtMDYaKykM t0JkJRZNjd2z25maysM2GzHZ2iwMSuaFUD4eEaxrREtqURbvdKxmef_z_WSzgcCS_snj1TZDe7HISJYhChhkOHHFmTAbLy2is34DDlZpu1Wm5fN135rVZ7ai6CaFyRUGFC8gbi1SaYJOlfiyyMTZYhzXaLzjVzP9mME7ZAy1 1jY9ZBSoEnUKv9TQ5xm5IUc78LkEU Q4mMAXEYYUjCGvxNUZHhIz3VuVfVQXkqr JGZ70zJ9hXl4INOu5ooUO9GBao9ii8gPojCBm09EDPn4CY8iwxgG3qeWci8FtH_zDo20x8aEM7G0ksTOqm6ibdx 25VNIbIpZlFNqid7FBvdyMAG1hT_MF3cAzkA9R1ixebp04erJQLqZ1BFVIJTwPZBT7RYaElkv6giO0YHwS4MNcdQcpO3PPkwE sYtUK6U8ynGsOReZlhwy6 d ax4N5EbX1BQnNV 4T2S2VrG8F0e ZmFl0efjT7PzK4Gu_kFX0CdlFE46oslLqODQ8QqBx8dtLXqja4rQHYJFQSL2YTjjPC3j K5UM8yjBaqC5qCD8ub5Z2PH w443 h362 no


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


19 май 2017 | 17:59Уффф, тази взе, че пренави пружината. Започва да досажда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


19 май 2017 | 17:17Нинова е права във всичко. Лошото в случая е това, че кучето си лае, а кервана на БАЙ Х..Й си върви. Назначава си своите хора, започва процедури по отдаване на концесии за вечни времена, подготвят се нови решения за закупуване на самолети курници на безбожни цени, естествено срещу тлъсти комисионни. Не за някого, а лично за БАЙ ви Х..Й. Да не си и помисляте, че ТОЙ ще дели с някого. Забравете. Загубил човека 20 МИЛИОНА в КТБ и сега ще требе да ги избива по некакъв начин. И още, и още, и още има за писане.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Teofana Tekelieva


19 май 2017 | 17:16Съгласна съм с изказването на Корнелия Нинова.Всичко е истина. Няма лъжи. И стига с тези снимки от старите ленти,по които компетентно говорят и бивши членове на БКП, а и тези ,които се родиха след 1989 г. И,моля,стига с тези епитети.Незнаех,че българският език има толкова цинизми...Запазете ги за себе си. С това доказваме само колко сме станали зли ,свирепи един към друг.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


19 май 2017 | 15:22Абсолютни лъжи , само създавате напрежение и подклаждате скандали, не ви ли омръзна , не се правете на толкова загрижени за хората, лицемери подмолни, използвате страданието на хората и се правите на герои


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Златка Бързакова


19 май 2017 | 16:02Няма ли да спрете с негативизма ?Ясно е, че мразите Нинова.По добре запазете злобата за себе си.