Корнелия Нинова и Георги Гергов на предизборен митинг.

Обществото е устроено така, има ли скандал – иска оставки

Корнелия Нинова пред изпитание: Да помоли Георги Гергов да напусне Изпълнителното бюро

17030 | 21 апр. 2017 | 16:36

Лидерът на БСП няма друг ход, освен да изпълни със съдържание собствените си думи – промяната трябва да започне от нас


„Доказахме, че сме единствената партия, която стои близо до хората, чухме желанието им за промяна и я започнахме от себе си!"

„Днес промяната е задължителна!

„Не промяна, а кардинална смяна на модела на управление!“

„Поискахме промяна. Не успяхме да убедим хората на 100%, че ние сме тази партия, която ще я донесе, но това не ни спира!“

 

Тези думи, звучащи като постулати, принадлежат на Корнелия Нинова, лидер на БСП. Последният носи дата 20 април.

Думата „промяна“ е ключова за Нинова от мига, в който тя оглави социалистическата партия.

Във всяко свое изказване от парламентарната трибуна Нинова заявява, че държавата има нужда от промяна, че държавата трябва да се ръководи от правила, че правилата трябва да важат за всеки. Във всеки доклад пред Националния съвет на БСП тя изтъква, че тази промяна започва от партията.В нейн личен лозунг се превърна заклинанието: „Ще закрием паралелната държава!“

 

Но точно нейният екип я изправи пред изпитание, давайки повод да се говори отново, че БСП е партия на олигарси.

Защото от няколко дни в медиите върви разказът за една среща. Срещата между собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, за която посредничел бизнесменът и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов.

 

За срещата Нинова научи от медиите. И медиите я подложиха на кръстосан огън. И именно пред медиите тя трябваше да покаже новия морал и промяната: „Няма да позволя БСП и стотиците хиляди хора в партията да носят отговорност за личните действия на който и да е нейн член, бил той и част от ръководството. Няма да позволя по никакъв начин БСП да бъде въвличана в това!

И добави: „Във вторник ще се събере Изпълнителното бюро, ще обсъдим въпроса и ще ви информирам за резултата.“

 

И сега медиите ще следят под лупа всяко нейно действие. И след заседанието на Изпълнителното бюро във вторник ще питат какво стана. Нинова няма друг ход, освен да превърне собствените си думи в реални действия.

 

Но какви?

Обществото е устроено така, че има ли скандал – иска оставки. И Нинова ще трябва да вземе трудното решение да предложи на Георги Гергов - човека, който с влиянието си винаги е подкрепял партията, който с присъствието си в нея в най-трудните ѝ години през прехода бе нагледното доказателство, че тя се социалдемократизира и не презира богатите и успешните - да напусне Изпълнителното бюро.

 

Ако Нинова не направи това, ако Гергов не разбере, че тя е длъжна да постъпи така, ще страда публичният образ на БСП. Всеки ден в парламента медиите ще питат Корнелия Нинова какво ще направи по казуса с Георги Гергов. И тя рано или късно ще бъде принудена да го отстрани от Бюрото. Но под натиск, което дълбоко ще уязви и социалистическата партия, и нея самата като нейн председател, и Георги Гергов като човек с морал и чест.

 

Корнелия Нинова сигурно е наясно, че с отстраняването на Гергов си отваря още един фронт. Истина е, че с промяната, която започна в БСП, напористата лидерка разпали доста огньове. Разделяйки се със знакови до вчера имена, за да даде път на младите, тя си отвори вътрешно-партийни фронтове от Видин до Варна и от Ямбол до Враца. Отстранените още не са ѝ простили. На всичкото отгоре се вижда, не само от членовете на БСП, че лидероманията продължава да вирее в нечии глави на членове на ИБ, които открито по места работят срещу нея. Без принципи. Във вреда на партията.

Изпълнителното бюро е ново. Но въпреки положените усилия и преглътнати обиди се вижда, че то не работи като единен механизъм, вътре в него има лобита, които враждуват. И Нинова непрекъснато трябва да потушава напрежения, да омекотява вътрешно-партийни боричкания, да гради новия образ на партията и да налага навън новите правила в държавата. При това, в непрекъснато съревнование с ГЕРБ и в сложна обществена среда. Занимание - изключително трудно. Ако нямаш съмишленици - почти обречено на провал!

 

Затова пред Нинова, чийто избор е това Бюро, има два пътя – да ги търпи и „отглежда“ или да ги изчисти.

Колкото и да е трудно, Нинова трябва да вземе това решение, защото как БСП ще претендира, че е носител на промяната, ако нейни кадри дават поводи да се говори за смесване на партийни и бизнес интереси?! Защото думата олигархия не означава ли това – бизнес, здраво стъпил на политическа основа?

Затова преплитането на бизнес интересите на Георги Гергов с партийната му позиция хвърля сянка върху социалистическата партия. Дори, когато от гледна точка на закона, действията му са напълно редовни. Просто от гледна точка на морала, не са. (Както всъщност е уязвим от гледна точка на морала и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, в чийто хотел нощуват командировани военни и полицаи. Независимо дори, че собственик на въпросния „Кози рог“ не е той, а фирмата СКАТ ООД, в която той е съдружник).

 

Животът е такъв! Колкото си по-нагоре в обществената йерархия, толкова по-често ти се налага да взимаш решения, от които ще боли, ще се развалят приятелства, ще се пресичат пътища. Но големите ЛИДЕРИ взимат онези решения, пред които малките се спират.

Пътят на промяната никога не постлан с рози. Дори за партиите, на които розата е символ.

 

 Бел.ред. Пет часа след публикуването на този анализ, Корнелия Нинова обяви в "Панорама", че е поискала оставката на Георги Гергов.


От категорията

Радев пред УНСС: Да включим прожекторите! Да осветлим процесите в държавата! (пълен текст)

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1523886610.jpg

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България ...

16 апр. 2018 | 16:08

Проф. Иво Христов за ударите в Сирия: Видяхме атракция, която устройва всички!

Проф. Иво Христов
Снимка БНТ-1523885324.png

Т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е ...

16 апр. 2018 | 16:27

Долу ръцете от децата!

Даниел Симеонов. Кадър: БТВ-1524492724.jpg

Предаването "Втори план" на БТВ за сина на Валери Симеонов премина ...

23 апр. 2018 | 17:11

Йоаким Каламарис: Всички знаят, че 80% от населението в Скопие е българско

Снимка "Фокус"-1524480869.jpg

Гръцките войници, които са заложници на Анкара, са европейски войници. Но ...

23 апр. 2018 | 12:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Колев


22 апр. 2017 | 01:05Сетила се Мара да се побара.... Сега ли научи др. Комедия Нинова кой е Гергов Герги?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018