Корнелия Нинова

Работата не е тежка, но психологическият момент е труден - не мога да преживея смъртта на хора, с това не мога да свикна, каза тя

Корнелия Нинова: Няма премиер в Европа, който да не стъпва в парламента, както прави Борисов (ВИДЕО)

5916 | 3 дек. 2020 | 17:35

Изправят се европейските лидери пред народите си и обясняват и никой не е прехвърлил политическата си отговорност пред разни щабове, подчерта Нинова.


"Бях болна, лежах в болница, видях уморените лекари, сестри и санитари и реших да се включа на първа линия в битката срещу ковид".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" в отговор на въпрос, защо е решила да стане санитарка.

Тя разказа какво точно прави в ковид-отделението на бившата Окръжна болница.

 

"Като доброволец правя това, което ми наредят лекарите. Чистим помещенията, дезинфекцираме коридори и помещения, раздаваме храна на болните, преобличаме ги, помагаме им да се хранят, чистим легла, сменяме чаршафи. Следобед се изнасят биологични и токсични отпадъци в чували. Има ред", каза Нинова.

Запитана дали тя е на снимката, разпространяваща се във фейсбук, която Епицентър.бг публикува, Нинова отговори положително. "Това съм аз в ковид отделението на Окръжна болница", уточни тя.

 

"Бях в болница, видях много от уморените лекари, медсестри и санитари и реших, че като изляза, ще помогна с каквото мога. За жалост правихме опити в парламента и не се прие закон за доброволчеството. 

Работата не е тежка, но психологическият момент е труден - не мога да преживея смъртта на хора, с това не мога да свикна.

 

Относно обвиненията на някои хора, че това, което прави, е ПР, лидерът на БСП заяви: "Бих им казала - заповядайте! Има достатъчно работа за всички. Елате само един ден. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си смените мнението. Недостатъчно кадри, уморени хора...".

 

"Аз видях трите страни на ковид-кризата. Бях болна от К-19 и знам каква е битката, беше трудно. Бях на системи със задушаване, болки, треска. Бях от страната на болните хора. Сега съм на страната на тези, които се грижат за болните. Виждам труда и усилията. Отделно съм председател на парламентарна група и най-голямата опозиционна група - там, където взимаме решенията", заяви Нинова.

 

"Днес депутат от ГЕРБ си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Призовавам ги да дойдат само за един ден там", каза още тя.

 

По думите й, ако дойдат само за един ден, депутатите от ГЕРБ ще осмислят внимателно гласуването и няма да го правят механично, а ще се замислят доста по-обстойно какви решения да взимат. ГЕРБ са машинки за гласуване, беше оценката й за парламентарната работа на управляващото мнозинство.

 

"Трябва да решим въпроса с лекарите и медсестрите, със заплащането и развитието им. Заплатите им да не зависят ситуационно и да се чудят дали ще получат увеличение или не, да не се настройват един срещу друго. Призоваваме да има държавна наредба за определяне на ззплащането на хората в здравеопазването. Тоест те да са гарантирани, че имат базов доход", уточни лидерът на БСП.

 

Тя разкритикува и поведението на Борисов.

 

"Искаме в България да се спазват закони. Няма премиер в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Всяка седмица премиерът в европейските страни са в парламентите, информират какво се случва. Обсъждат се и се взимат решения. Тук нищо подобно", коментира Нинова. "Борисов дава интервюта от фейсбук и от джипа си - така не се управлява държава държавнически", категорична бе тя. 

 

Искахме днес да го питаме защо иска от парламента да дадем съгласие за една ваксина, която е отказана, а Борисов се е съгласил за нея. Да каже какво се е наложило да си промени мнението, обясни Нинова.

Какъв е проблемът да дойде и да говори, попита тя.

 

Изправят се европейските лидери пред народите си и обясняват и никой не е прехвърлил политическата си отговорност пред разни щабове, подчерта Нинова.

 

ГЕРБ са машинки за гласуване. Какво им пречеше днес да се запише изрично, че ваксините са безплатни и доброволни. Правят всичко на инат, а после се чудят защо народът не им вярва. Като нямаш обществено доверие, всичките ти усилия отиват нахалост, коментира Нинова..

 

Преливането на язовирите и безводието са двете страни на една и съща монета - лошо управление на ВиК сектора, каза още Корнелия Нинова. "Обяснението на управлението е: "Свиквайте, защото има екологични промени", каза тя.

Тя препоръча на всички, които се съмняват в състоянието на ВиК сектора, да прочетат два-три доклада на държавна институция. Корнелия Нинова първо даде пример с ревизията на Държавна агенция по метрология и технически надзор съвсем скоро на язовирите, където се казва, че има 700 опасни язовира в момента. Казват какво означава това - че могат да причинят опасност за живота и здравето на хората.

Лидерът на БСП обърна внимание на доклада на КЕВР за ВиК сектора, където се казва, че нито едно от дружествата не отговаря на плана, който са му дали. Тя посочи и анализ на НСИ, в който се казва, че инвестициите във водопреносната мрежа, в инфраструктурата на ВиК за година са се увеличили, но са се увеличили и течовете.

"60% от националното богатство вода изтича някъде. Какви са решенията на правителството и според нас какво трябва да се направи? Не е достатъчно да ги критикуваме. Ние трябва да имаме готови решения. Първи проблем, създадоха ВиК холдинг с 1 млрд. лв. капитал, създадоха държавно дружество, което да управлява язовирите и отпуснаха 500 млн. за ремонт на язовири. Излиза онзи ден отговорен държавен служител и казва, че нито един язовир не е ремонтиран. Хвърлят се пари, ефектът е обратен. В същото време постоянно вдигаш цената на водата на хората, за да събереш парите от хората, да ги инвестираш, за да се откраднат и след това ефектът да е обратен. Какво предлагаме от доста време - държавни инвестиции за възстановяване на "Напоителни системи". Внесохме предложение в бюджета за 1 млрд. лв. такива инвестиции. Вместо това управляващите позволиха на всеки земеделец да боде земята и там, където тръгне, да си полива." 

Според нея става дума за голямата политика за ролята на държавата.

 

"Ние сме за това държавата да има ключова роля в ключовите сектори: жп инфраструктура, енергийна инфраструктура и водна инфраструктура", допълни още Нинова. 

 Корнелия Нинова: Няма премиер в Европа, който да не стъпва в парламента, както прави Борисов

Изправят се европейските лидери пред народите си и обясняват и никой не е прехвърлил политическата си отговорност пред разни щабове, подчерта Нинова.

От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16