Снимка: Kremlin.ru

53-годишният московчанин е инженер по образование, десет години ръководи данъчната служба

Кой е Михаил Мишустин, с когото Путин смени Медведев?

3497 | 16 ян. 2020 | 14:40

През 2015 г. той бе поставен на 54-о място в списъка на сп. "Форбс" на най-добре платените служители в Русия


Високопоставен държавен служител, непознат на широката общественост, Михаил Мишустин, който вчера бе номиниран за премиер на Русия от президента Владимир Путин, от десет години ръководи данъчната служба, където си изгради репутация на ефективно работещ човек, пише Франс прес, цитирана от БТА.

 

Мишустин, който е на 53 години, от Москва и инженер по образование, ще замени на премиерския пост Дмитрий Медведев, който заяви, че правителството му подава оставка след обявените от Владимир Путин сериозни конституционни промени.

 

Мишустин е роден на 3 март 1966 г. Доктор по икономика. През 2010 г. защитава дисертацията в Академията за национална икономика към правителството на Руската федерация си на тема „Стратегията за формиране на данъчното облагане в Русия“.

Начело на данъчната служба Мишустин е постигнал сериозни успехи според държавните медии. Управлява с твърда ръка. Представят го като човека, който осъществява най-силния контрол по отношение на бизнеса. По негово време са направени най-много и най-мащабни данъчни проверки, иновативни нововъведения и реформи в посока автоматизация. Постига рекордна събираемост на данъците.

 

"Той създаде най-добрата система за събиране на данъци в света", заяви държавната телевизия "Россия 24" минути след анонса на номинацията му.

 

Независимо дали това твърдение е преувеличено или не, Мишустин организира реформата и цифровизацията на данъчната служба - една огромна бюрокрация, която дълго време не работеше ефективно и която той превърна в служба, вдъхваща респект.

Мишустин завършва висшето си образование през 80-те години на миналия век в един от техническите университети в Москва и постъпва на работа в руската администрация през 1998 г. като заместник-директор на данъчната служба, заемайки паралелно поста на заместник-министър за данъчната политика.

 

Впоследствие кариерата му продължава в няколко правителствени агенции: от 2004 г. работи във федералната служба по кадастъра, а три години по-късно постъпва в службата, натоварена с управлението на специалните икономически зони, създадени с цел привличане на чуждестранни инвестиции.

 

След като оглавява за известно време инвестиционния фонд "ОФГ Инвест", през 2010 г. Мишустин отново започва работа в руската данъчна служба, като е натоварен със задачата да я модернизира из основи.

 

Една успешно изпълнена задача, каза той през ноември миналата година в интервю за всекидневника "Комерсант", в което увери, че отклоненията в приходите от ДДС (разликата между очакваните и реално постъпилите в държавата средства) е под 0,6 процента, докато в Европа е около 10 процента.

 

"Сочат ни за пример, хора идват, за да учат от нас", изтъкна Мишустин.

За да изпълни задачата си, Мишустин стана пламенен поддръжник на цифровизацията на руската икономика. В края на 2018 г. данъчната служба обяви, че "за да подобри ефективността", ще създаде централизирана база данни, в която ще са включени всички налични данни за руските граждани и която ще е достъпна за всички правителствени служби. 

 

Мишустин, чиято работа бе оценена от Владимир Путин, няколко пъти бе забелязан в обкръжението на президента. Той участва в хокейния гала мач (Мишустин е член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА (Москва) в Сочи, Южна Русия, в който руският президент участва всяка година.

Въпреки това е "твърде рано" да виждаме в Мишустин възможен приемник на Владимир Путин, отбеляза пред Франс прес политологът Екатерина Шулман и го определи като "идеологически неутрална фигура".

Според няколко експерти Мишустин е близък до бившия финансов министър Алексей Кудрин - една от най-уважаваните фигури в средите на руските либерали, които са в опозиция на клана на "силовиките", идващи от службите за сигурност.

 

Мишустин е семеен и има трима сина. През 2015 г. той бе поставен на 54-о място в списъка на сп. "Форбс" на най-добре платените служители в Русия с доход от 183,31 милиона рубли (2,7 милиона евро). Независимо, че за личния му живот не се знае почти нищо, данъчните му декларации са публични и от тях става ясно, че за 2018-та година заедно със съпругата му са заработили 65 милиона рубли.

 


От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

Кеворк Кеворкяна: ГРАБЕЖЪТ

-1568320806.jpg

Понякога пък мен ме пробожда нещо в тази картинка - нещо неясно, но плашещо. И ...

24 февр. 2020 | 22:47

Георги Лозанов: Какво разказва каскетът

Георги Лозанов: Какво разказва каскетът -1582541306.jpg

А голямата имиджова битка на прокурора е да спечели доверието на народа, ...

24 февр. 2020 | 12:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.