Невръстни ромски булки се предлагат на традиционните пазари. Снимка - БГНЕС

Кой прави бебета на 14-годишните?

6780 | 6 ян. 2015 | 12:29

Деца раждат деца, защото си затваряме очите за закона


По празниците дружно нацията ахна, че първите бебета, родени през новата 2015 г., били на непълнолетни ромски майки - едната на 14, другата на 16 години. И разбира се, побърза дружно да обвини тяхната култура и среда за това. Само че за да се стигне дотук - деца да раждат деца - системно са били нарушавани български закони и никой не си е мръднал пръста, за да гарантира прилагането им.

За да може едно момиче на 14 години да роди бебе, някой трябва преди това да му го е направил, и то когато е било още на 13 години. А това означава, че някой е престъпил чл. 151 на Наказателния кодекс. Според тази разпоредба извършител на полов акт с лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва със затвор от 2 до 6 години. И то ако е станало доброволно, твърди законът, а не в условия на принуда, когато наказанията са още по-тежки.

Нарушен е и чл. 53 на конституцията, според който образованието е задължително до 16-годишна възраст. И за изпълнението на тази задължителност отговаря министерството на образованието чрез регионалните си инспекторати (според Закона за закрила на детето).

Но никой по веригата не е направил никакво усилие, за да се спазят конституцията и Наказателният кодекс. Съвсем естествено е при това положение една 14-годишна ромска непълнолетна девойка да се окаже с бебе вместо на училище. И оттук нататък да продължи да затъва и да вижда в детските помощи единствено средство за препитание. А само ако някой беше приложил закона, преди да стане късно... Тогава щяха да са излишни и фондациите, и здравните медиатори, и всички изговорени публични присъди и клишета.

Зам.-министърът на младежда и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов каза вчера по Би Ти Ви, че едва от миналата година прокуратурата е започнала да търси отговорност на пълнолетни лица, които правят бебета на малолетни. Докато Каменов е бил начело на ДАЗД, по тези сигнали са получавани откази за образуване на наказателно преследване. Оправданието - това било различна култура и традиции, в които не можем да се месим. За миналата година обаче вече има образувани 200 дела и 180 осъдени, но на пробации, нито един ефективно.

При положение че имаме национален проблем с ромската общност, е много важно изброените по-горе разпоредби да се прилагат с цялата строгост на закона, а не да си затваряме очите и да се оправдаваме с политическа коректност. Дори ако трябва възрастта в чл. 151 на НК да се вдигне от 14 на 16 години и да се следи зорко за спазването му. Така естествено, без конфронтация и наливане на пари в бездънната яма на ромския проблем, нещата ще се регулират.


Още по темата

Първа спирка – враждебна реч, последна – етническа сеч

Роми

снимка: Николай Стойков-1419180167.jpg

Дала съм си дума - като чуя някой да говори за цигани, веднага питам: какво ...

21 дек. 2014 | 18:41

Веселина СЕДЛАРСКА

Циганите като стока с двойно предназначение

Роми-Clipboard04s.jpg

Можеш да спечелиш избори с това, че ги обичаш. Но също толкова успешно можеш да ...

25 юли 2014 | 15:05