Кой свали Борисов преди пет години

Какво стана преди пет години през февруари

Кои "гадове" свалиха Борисов през 2013 година

16554 | 28 февр. 2018 | 18:03

През февруари 2013-а до лозунгите „ЧЕЗ, ЕОН, EVN – вън!“ се появяват други - „Мафия!“ и „Сбогом, ГЕРБ!“ Вече има и политически искания, дори призиви за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

Кой свали Борисов преди пет години-1519832416.jpgТака изглеждаха улиците на българските градове през февруари 2013 г.-1519827782.jpg

Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г., само че по друг сценарии. Но със същите изпълнителни – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания.“

Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в парламента във вторник. И гневно посочи, че едни "гадове" с "ювелирна акция" искат да го свалят от власт, но този път той няма да им се даде. Премиерът се оплака пред медиите, че от фейсбук научавал как хората се настройват срещу него.

 

До изявлението се стигна, защото скандалът с продажбата на енергоразпределителното дружество на никому неизвестната доскоро фирма „Инерком“ растеше като снежна топка, заплашвайки да се превърне в лавина, която да помете властта.

 

Но кой помни какво се случи през 2013 година?

Затова ще припомним.

 

През зимата на 2013 г., нито много топла, нито много студена, изведнъж избухват протести срещу високите сметки на тока. Много хора са сюрпризирани от фактури, в които задълженията са трифицрена сума. Това поражда недоволство. Първите протести са на 28 януари 2013 в Сандански и Благоевград. Гневни хора се събират пред офисите на енергоразпределителните дружества и палят сметките си за ток. Но едва ли в края на януари някой прогнозира докъде ще се стигне само двадесетина дни по-късно.

 

Правителството се радва на стабилно доверие - около 30%. Всъщност, както и сега.

На 27 януари е проведен т.нар. ядрен референдум, който не събира достатъчно гласове, за да стане автоматично валиден. На практика става това, което искат от ГЕРБ. Правителството очевидно е под груб външен натиск да спре т.нар. руски проекти в България, един от които е АЕЦ „Белене“. Въпросът на допитването е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ и има предвид точно изграждането на АЕЦ „Белене“. Затова провалът на референдума е успех за линията на управляващите. В централата на ГЕРБ може и шампанско да са пили по този повод. Избухналите на следващия ден протести едва ли са развалили доброто настроение на властимащите – нима няколко месеца по-рано през лятото не е имало протести срещу високите цени на горивата? И какво стана? Нищо!

 

Този път обаче не е така. Протестите обхващат цялата страна. България  пламва от четири страни - „пламъците“ тръгват от Варна, Враца и Благоевград и стигат до София. В тях участват 100 000 души. Гневни! Бедни! Няма как да не бъдат отразени дори от проправителствените медии.

Това са първите масови протести в България, организирани чрез социалните мрежи, затова са сравнявани с "Арабската пролет" в две години по-рано.

Дончо Дудев, едно от лицата на протестите, е един от администраторите на няколко страници в социалната мрежа, които призовават за протести срещу високите цени на тока.

В шествията по улиците на българските градове няма партийни знамена. Лидерите на опозиционните партии коментират, но не присъстват на митингите. Когато Мая Манолова, тогава острие на БСП, отива при протестиращите в Кюстендил (откъдето е народен представител), изрично заявява, че прави това като гражданин. Ако в демонстрациите има политически фигури, то те са от маргинални организации – червени младежи от „Че Гевара“, русофили като Ангел Славчев, представители на Съюза на комунистите. Има и структури, които опитват да покажат протестна мощ – като СИЛА, формация, организирала протестите срещу цените на горивата през лятото на 2012 г. Разбира се, където има много гневни хора, има и анархисти, и футболни агитки, и обикновени хулигани.

Атака“ и ВМРО, днешните съюзници на ГЕРБ във властта, тогава развяват знамена в подкрепа на протестите. Но все пак се включват по към края им.

 

Първите искания на протестиращите са изцяло „енергийни.

Те са за:

- национализация на електроразпределителните дружества в страната;

- премахване на всички посредници, и поемане на тяхната функция от НЕК;

- разсекретяване на всички договори в сектор Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица;

- електроенергията, произведена от АЕЦ-Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото;

- премахване на задължителното изкупуване на електрическа енергията от НЕК.

 

Но постепенно общественото напрежение расте, до лозунгите „ЧЕЗ, ЕОН, EVN – вън!“ се появяват други - „Мафия!“ и „Сбогом, ГЕРБ!“ Вече има и политически искания, дори призиви за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

 

На 18 февруари 2013 г. 26-годишният Траян Маречков се самозапалва на една от главните улици във Велико Търново. Той оставя и предсмъртно писмо с думите „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа“. Той е първият, но не единствен.

Два дни по-късно, на 20 февруари, пред кметството във Варна като факла пламва друг млад мъж – 36-годишният Пламен Горанов. И той отправя политическо искане - „оставка на Киро (подкрепеният от ГЕРБ кмет на града Кирил Йорданов – б.р.) и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г.“ Пламен Горанов умира на 3 март.

 

След Пламен Горанов, на 26 февруари 2013 г. в Раднево се самозапалва 53-годишният Венцислав Василев, а на 13 март 51-годишен мъж се запалва пред президентството.

 

Всичко това създава допълнително напрежение. Протестите вече не са така мирни. Стига се до сблъсъци с полицията. Такива има и при честването на Апостола на 19 февруари.

И... правителството подава оставка.

Всъщност 38 минути след самозапалването на Пламен Горанов, в 9.02 часа министър-председателят Бойко Борисов депозира оставката на правителството на ГЕРБ в парламента.

Но въпреки това протестите продължават. Не спират и на националния празник 3 март, само че тогава протестиращите носят наред с познатите лозунги портретите на Левски и Ботев.

 

На 21 февруари оставката на правителството е приета с 209 гласа „за“, 5 гласа против и 1 въздържал се.

Минути след гласуването Бойко Борисов хвърля бомба от трибуната на парламента - срещу него се подготвял атентат. Той съобщава, обръщайки се персонално към депутата от ДПС Христо Бисеров, че в Националната разузнавателна служба има материал на базата на сигнал, постъпил от „партньорска служба“. И цитира сигнала - "Затова, че са накърнени сериозни интереси на международната организирана престъпност се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган".

Темата така и не намира продължение.

 

Но всичко това кара френският посланик в България Филип Отие да обобщи, че причина за протестите е дефицитът на доверие срещу цялата политическа класа и целият български елит, поради това, че преходът твърде често е опорочаван в полза на частни и непрозрачни интереси.

 

Думи, които могат да бъдат написани и днес. Така че Борисов е прав – който или каквото и да го е свалило през 2013 г., същото чудовище го дебне и днес.

 

Въпросът е защо досега не „разнищи гадовете“.


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея-1553352667.jpg

Светкавицата на скандала ни разкри една бърлога от преяли номенклатурчици, ...

23 март 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


асен асенов


1 март 2018 | 14:53Този текст е ярък пример как се подменя дори скорошната история, която всички помним. Може наистина някои мисли написаното или си въобразява, че ще създаде нови спомени на хората? И да намесвате хората, чиито живот бе изгубен, заради панаира и егото на болните от амбиции опозиционери, е направо долна гавра.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


28 февр. 2018 | 23:36Във всички държави простите са абсолютно мнозинство. На това заложи българската олигархия в кръвосмешение с мафията при пробутването на борисов като лидер и цар с абсолютна власт под тяхна диктовка. борисов подаде оставка на 21.02.13 г. защото приятелят му цветанов окървави Орлов мост. Нямаме основания да смятаме, че милиционерите комунисти няма да повторят операцията ако пак има мащабни протести. борисов се закани, че този път няма да подава оставка, т.е. не излизайте на протести ако не искате да бъдете бити. Нинова е права. Няма вече българско председателство на ЕС.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


28 февр. 2018 | 21:47Защото "градовете" са те. Герб прилагащ геноцида срещу българският народ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


28 февр. 2018 | 20:09Народ от 80% дебили няма памет и си заслужава да го тъпче Боко Тиквата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


28 февр. 2018 | 19:22Доколкото разбирам, най големият "гад" за Б. Б. и Цв. Цв. е една личност, която те все още не смеят да назоват. Просто не са се сетили все още. Пламен Орешарски. Той им служеше за изтривалка. Трябва пак да го използват, за да не пострада идеалната "репутация", която са изградили сами за себе си в собствените си глави. Тези двамцата лъжат на поразия. Спокойно заявяват, че БСП е продало енергото. Чешкият министърпредседател изпратил секретни материали по сделката... Лъжа върху лъжа. Истинският виновник е бай Тошо. Виновен е българският народ, че построи АЕЦ, ТЕЦове, ВЕЦове, далекопроводи, трафопостове... Ако целият народ сега се занимаваше само със земеделие и овчарлък, ГЕРБ щяха да управляват спокойно и нямаше да се мъчат да дъвчат суджука на Добруджанеца, а щяха да си папкат по семинарите агнешко и щяха да управляват народното стадо дистанционно. Тошката... Тошката е виновен, че се писа демократ и сдаде властта на едни хо


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.