Козунак по традиционна рецепта

4098 | 16 апр. 2020 | 10:28


Необходимите продукти:

1 кг. брашно

40 гр. мая

5 яйца

200 гр масло или 150 гр мас

½ чаша мляко

200 гр захар

лимонова кора или ванилия

 

Начин на приготвяне:

В чаша слагате маята, лъжичка захар, хладко мляко и разбърквате с лъжичка. След което слагате чашата на топло, за да кипне маята.

 

В брашното правим вдлъбнатина, в която изсипваме маята. С малка лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квасеца. Съдът трябва да е на топло, за да втаса. Докато втаса трябва да се приготви сместа, с която ще размесваме тестото.

 

В тенджера слагате яйцата и ги разбивате, докато станат на пяна, после прибавяте млякото, маслото, ванилията и захарта и отново разбърквате.

 

Размесването на тестото може да става с дървена лъжица или с ръце. Тестото се посолява със сол и се меси. Добре измесеното тесто трябва да се поръси с брашно, и да се покрие с кърпа. Съдът се слага на топло докато втаса тестото. След това вадите тестото на масата и започвате да месите. 

 

Слагате тестото да се пече в умерено загрята фурна. След като стане готов, козунакът се нарязва, чак когато изстине. Поднася се поръсен със захар.


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37