Снимки: ММС

Заедно с кмета Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов

Красен Кралев участва в дискусия „Бъдеще в Европа – какво предстои?“ в Благоевград

686 | 7 дек. 2017 | 16:15

Тя беше организирана от Министерството на младежта и спорта, съвместно с Община Благоевград и Областна администрация Благоевград, като част от Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз

Снимки: ММС-1512656159.jpg-1512656179.jpg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заедно с кмета на Благоевград Атанас Камбитов и областния управител на област Благоевград Бисер Михайлов участва в дискусия „Бъдеще в Европа – какво предстои?“. Тя беше организирана от Министерството на младежта и спорта, съвместно с Община Благоевград и Областна администрация Благоевград, като част от Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Това съобщиха от ММС.

„След по-малко от месец България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС, роля която ще ни даде възможност да поставим някои от важните за нас въпроси и да търсим разрешаването им“, каза министър Кралев. По думите му принадлежността към Европейския съюз и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС могат да помогнат в много проблемни области.

Той посочи за пример участието му в срещата на Съвета на учредителите и Изпълнителния комитет на WADA в Сеул, като представител на ЕС и координираната позиция на всички участващи европейски държави (България, Белгия, Румъния, като представители на ЕС и Турция, Норвегия, Полша като представители на Съвета на Европа) за несъгласие с наложения преди четири години от Световната антидопингова агенция мораториум върху лицензирането на нови антидопингови лаборатории. В резултат на тази позиция мениджърският екип на WADA е поел ангажимент процедурата за лицензиране на европейски лаборатории да бъде отворена отново и да се взема предвид не само географския фактор. Това е от изключително важно значение за България, защото отваря широко вратата пред нашата антидопингова лаборатория да финализира процеса по лицензирането си.

Друг пример, който посочи спортният министър е поетият ангажимент от страна на българското правителство да постави въпроса за разрешаване на конфликта в европейския баскетбол между ФИБА и Евролигата, чиито спортни календари не са съгласувани, като това пречи на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да участват в квалификациите на националните отбори за Световната купа през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Както е известно преди две седмици министър-председателят Бойко Борисов и министър Кралев проведоха среща с генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман и се ангажираха да поставят за обсъждане проблема по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Благодаря на министър Кралев и екипа му, че избраха Благоевград за тази среща. Смятам, че за това е натежал фактът, че Благоевград е млад град, тук има и много добре изградена спортна инфраструктура“, каза в приветствието си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

На срещата представителите на спортни клубове и младежки организации, заместник-кметове и експерти от общински администрации в областта бяха запознати с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферите на спорта и младежта. В сферата на спорта имаме три основни приоритета: насърчаване на европейските ценности чрез спорт, борбата срещу допинга в спорта и спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации. Министерството на младежта и спорта си е поставило за цел да работи за доразвиване на ролята на младите хора в изграждането на единно и мирно общество, чрез засилване на европейските ценности и за засилване на демографския подем.


„Приоритетите ни в секторите „Младеж“ и „Спорт“ отразяват и усилията, положени от предшестващите ни Председателства, и нашето виждане за развитието в двете сфери“, добави министър Кралев. „Вярвам, че ще се поздравим с успешно Председателство на Съвета на ЕС, което ще ни даде увереността, че сме не само част, но и имаме важна роля в развитието на Обединена Европа“, завърши той.

В последвалата дискусия бяха обсъдени и други актуални теми за статута на треньорските кадри в спорта, липсата на добра връзка между образователната система и спорта, както и възможностите за ползване на училищната спортна база от спортните клубове в общините.

 


От категорията

Звездни майтапи: Стоичков се предложи за заместник на Меси, поиска да играе срещу Интер

Снимка: Канал 3-1540325621.jpg

Камата представи "офертата си" лично пред треньора на каталунците ...

23 окт. 2018 | 23:12

Домусчиев към Русев и Ганчев: Концентрирайте се върху вашите проблеми

-1506679845.jpg

Изумяват ме словесните атаки на двамата собственици на грандовете, написа ...

22 окт. 2018 | 20:17

Фюри: Пулев е старец за мен, дядка

-1534431964.jpg

Англичанинът, който в кариерата си има 22 победи (11 с нокаут) и 1 загуба, ...

21 окт. 2018 | 14:09

Лудогорец победи Левски с 2:1 и поведе в класирането

-1503603976.jpg

Така шампионите с 29 точки станаха лидери с една пред Левски и с 4 пред ЦСКА, ...

20 окт. 2018 | 22:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.