Красимир Каракачанов: Аз може да съм виновен за много неща, но никога не съм продавал БГ паспорти!

Чист съм пред съвестта си, твърди вицепремиерът и лидер на ВМРО

Красимир Каракачанов: Аз може да съм виновен за много неща, но никога не съм продавал БГ паспорти!

5049 | 30 окт. 2018 | 16:49

Веднъж завинаги трябва да си отговорим на въпроса – ние броим ли хората от Македония за българи или ги броим за чужденци и ще ги мачкаме като говеда, ще ги караме да се редят на опашки и да плащат рушвети.


- Г-н Каракачанов, акцията на ДАНС в Агенцията за българите в чужбина разкри престъпна схема за търговия с българско гражданство. Шефът на агенцията е предложен от вас, вие сте човекът, който би трябвало да контролира целия процес. Безспорно ударът върху вас е имиджов, както и върху цялото правителството. Преди да започнем нашия разговор, видях, че и BBC пусна информация, че в България се продават паспорти и схемата е свързана с ВМРО. Как ще коментирате?
- Първо, твърденията, че ВМРО контролира тази агенция от много години, не са верни. ВМРО е предлагало двама директори на тази агенция - единият беше проф. Пламен Павлов в периода на 1998-2001, и вторият – настоящият депутат Борис Вангелов, който заема поста по време на предишното правителство на Борисов. През останалото време директорите на агенцията са назначавани от съответните правителства, които са били на власт. Тоест, първото невярно твърдение е, че тази агенция винаги е била под наш контрол.


Второ, към момента в тази агенция, а и по времето на миналото правителство, когато наш представител е предложен там, ние не сме имали назначен нито един човек на ВМРО – член или симпатизант. Всички тези служители, за които се говори, че вчера са били разпитвани, са държавни служители от 10, 15, може и повече години в тази агенция.
Трето, сегашният директор на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите „Обединени патриоти”. Той е председател на гражданско сдружение „БГ Патриот”, което е коалиционен партньор на нашата коалиция. Той беше предложен на този пост, защото в годините назад той проявяваше големи активности по отношение на работа с българските общности в Западните покрайнини, Сърбия, Македония и т.н.


Това са фактите. Ако обаче се докаже, че този човек, не говорим дали оправдава или не нашето доверие, е участвал в схеми, от които е извличал финансови и икономически дивиденти за себе си, то той трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона.


- Защо обаче мълвата свързва ВМРО с тази доходоносна дейност и то чрез Агенцията?
- Да поясня - не Агенцията за българи в чужбина издава български паспорти. Гражданството се издава от един междуведомствен съвет в Министерство на правосъдието, в които влизат представители на Външно министерство, на МВР, на ДАНС, Дирекция „Българско гражданство” в Министерство на правосъдието. Там всички подадени документи се проверяват. Агенцията за българите в чужбина само провежда интервюта с кандидатите и потвърждава или не издадените удостоверения от разни български организации в чужбина. Агенцията за българите в чужбина дава само и единствено удостоверението за български произход, което обаче не се приема безрезервно - то минава през проверки на ДАНС, на МВР и на всички други служби, които са в този междуведомствен Съвет за българско гражданство. И най-накрая всичко минава през вицепрезидента, който издава указ. Това е процедурата.


- Но се говори за огромен бизнес, за хора и фирми, които са създали цяла мрежа, контролирана от Агенцията за българите в чужбина.
- Какво е възможно да се прави в Агенцията за българите в чужбина? Да се ускоряват или забавят дадени интервюта за гражданство, срещу което да се дават 2 лева, 200, или за 2000. Ако някой си е позволил от това нещо да прави бизнес, трябва да си носи последиците. В последствие обаче се активизира целенасочена политическа атака и се сипят обвинения по отношение на ВМРО, които се основават само и единствено на писанията на една жена - бившата директорка на Дирекция „Българско гражданство”, която е освободена преди година и половина от Министерството на правосъдието.

 

Нека погледнем коя е тази госпожа Катя Матева, защото на базата на нейните писания бяха викани и разпитвани двама министри на правосъдието – бившият и настоящият. Беше проведено следствие. Факт е, че ние в миналия парламент многократно сме атакували политиката на Министерство на правосъдието по време на министрите Христо Иванов и Екатерина Захариева – за това, че се забавят преписките за издаване на българско гражданство. От една страна, българската страна има закон, който казва, че облекчено се издава гражданство на хора с български произход. И години наред, от 1996-1997 до 2013-та, не е имало абсолютно никакви проблеми. Всеки кандидат от Западните покрайнини, от Македония, от исторически области, от Украйна и Молдова, който иска българско гражданство, го е получавал.


В един момент тази практика беше стопирана през 2013-та от Министерство на правосъдието. В основата на това стопиране се оказа именно директорката на Дирекция „Българско гражданство” Катя Матева, която започна да не признава документите, удостоверяващи български произход. Стигна се до парадокси, че хора с години чакат за документи, при положение, че по времето на първото правителство на Борисов, покойният вече проф. Божидар Димитров тогава беше министър на българите в чужбина, беше облекчил процедурата и тя се осъществяваше в рамките до една година – от подаването на документите до получаването им или отказа за гражданство.

 

Изведнъж нещата се върнаха в ситуация, при която хората чакат години, разкарват ги по няколко пъти - защото не е много лесно да дойдеш от Ниш или от Цариброд, Битоля или Охрид, да подаваш документи, да плащаш разходи, да се явяваш на интервюто и то в различни месеци. Получаваха се и много парадокси. Например, майката и бащата получават българско гражданство, на децата им се отказва или обратното – децата получават гражданство, а на родителите се отказва. Това е пълен абсурд!


- Е, как така – една чиновничка да блокира провеждането на национална политика. Не хвърляте ли върху нея прекалена отговорност?
- Ние като държава имаме ясната визия, че населението в Македония, което е от славянски произход, е българско по исторически произход. Неслучайно, България не е признала нито македонско малцинство, нито македонски език, нито македонска нация у нас. В нашите учебници все още фигурират имената на цар Самуил, на Гоце Делчев, на Дане Груев, на братя Миладинови и много други български възрожденци, които са от Македония. Ние смятаме, че македонската история и населението на Македония са част от българската история.

 

И в един момент идва една госпожа на една агенция решава, че тези хора трябва да доказват с документи своя произход. И ако, например, при молдовските или украинските българи в старите съветски документи пише „националност българин”, то в Македония от 1913 г. думата „българин” е забранена.

 

Първо през сръбско управление, после през Титова Югославия и сега в демократична Македония. Няма институция в Македония, било то полиция или общинската управа, която да издаде документ на едно лице, че то е от български произход, защото официалната държавна политика на Република Македония е да отрича българския произход - тоест да отрича съществуването на българи. Всички сме свидетели на тези напъни и родилни мъки, с които бе подписан прословутият договор със Скопие. Добре, от една страна, ние подписваме договор, че имаме обща история с Македония, а в същото време казваме „докажете, че сте българи”.


- Но законът изисква представянето на документи. Как може да се заобикалят правилата?
- По този въпрос съм искал две срещи с тогавашния премиер Орешарски, правил съм срещи с тогавашната министърка на правосъдието Зинаида Златанова. На една от срещите бе повикана и ресорният заместник-министър и въпросната Катя Матева, които ми казваха, че тези хора трябва да извадят автентични документи. Но откъде да ги извадят? Последните български документи, издавани от български организации, църковни и селски общини, задруги, кръщелни свидетелства и т.н., са от 1913 г. След това името българин в Македония е забранено и се преследва. Не е възможно да се извади какъвто и да е документ и по презумпция е ясно, че ако дойде човек от Охрид, Битоля или Скопие, който се казва Иван Стоянов или Иван Стояновки, той няма какъв да е, освен българин. Ако се казва Ибрахим Халили, Мехмед Ахмети или нещо друго, явно не е българин. Цялата тази ситуация фактически доведе до забавяне на процеса и до създаване на корупционна схема.


- Защо?
- Защото, когато има проблем и хората чакат, те гледат да заобиколят бавно работещата система през посреднически фирми, адвокатски кантори и всякакви други хора, като търсят връзки, за да им се ускори задържането на документите. Това води до плащане на някакви рушвети. И сега нека помислим - ако са верни твърденията на тази госпожа, че ВМРО е в дъното на схемата, ние какъв интерес бихме имали.


- Да продължи далаверата и да взимате пари, както ви обвиняват. 
- Бихме имали интерес, ако сегашното трудно положение се запази, да върви схемата, да вземаме пари, ако процесът продължи да се точи бавно и мудно. Но ние искаме да се ускори. Затова няма логика в обвиненията, че ние взимаме пари. През всички тези 20 години и особено последните три, когато по вина на г-жа Матева са се забавяли тези процеси, ние сме настоявали да се облекчи процедурата. Предлагали сме законопроект в миналото НС, който да изясни какво значи българин, живеещ в чужбина, за да не се стига до парадокса на българин от Охрид, чийто дядо е съратник на Раковски, писмата му са запазвани в българските исторически издания, да доказва, че той е българин. Това са пълни абсурди! На практика се получи, че тези тотални нихлюзи ни докараха дотам, че започнахме да провеждаме антибългарската политика на Белград и Скопие. Това е ефектът, когато караш един българин от Македония да се реди на опашка, да плаща рушвети, да чака с години, той казва „майната ви на държавата, какъв българин съм аз, не ме бръснете за нищо!”.

- Щом сте знаел за тази корупционна схема, защо не сте алармирал съответните органи?
- Не знам кой я е провеждал, но е видно. И това, което тя пише, че сме оказвали политически натиск, не е вярно. Същата г-жа Матева, която бавеше преписките на етническите българи от Македония, пробутваше турски граждани, които нямат никакво основание да стават български граждани. Защото това не са избягалите от възродителния процес или техните деца, родени в Турция, а турски граждани, които по изселническите спогодби през 50-те, 60-те, 70-те години доброволно са се изселвали, доброволно са се отказали от българско гражданство и са приели турско. По нашия закон те нямат право да възстановяват българско гражданство. Въпреки това, тя пробутваше такива хора. Има разследване на прокуратурата по тези случаи. Има и решение на Административния съд, че Катя Матева незаконно спира преписки на хора от Македония. И сега същата жена излиза и казва, че някой създавал корупционни схеми. Веднъж завинаги трябва да си отговорим на въпроса – ние броим ли хората от Македония за българи или ги броим за чужденци и ще ги мачкаме като говеда, ще ги караме да се редят на опашки и да плащат рушвети. За корупционните схеми аз съм говорил по медиите, по телевизиите и от трибуната на НС с едно единствено изискване – да се облекчи процедурата, да не се чака по 3 години и хората да не дават излишни пари.

- В разследването на френския вестник "Нувел Обсерватьор" се казва, че българско гражданство е продавано дори на чужденци, които са криминално проявени?
- Дали едно лице е криминално проявено или не, установява ДАНС. Първо, лицето трябва да предостави свидетелство за съдимост от съответната държава. Ако това лице е получило българско гражданство и е имало чисто досие, а след това е извършило престъпление, това е друга тема. Но аз съм изключително скептично настроен към това „разследване”, защото ние в България, когато чуем чужд вестник и се наакваме веднага. Истината е, че въпросният господин Ноде не е правил никакво разследване. Той е ползвал доносите на същата тази госпожа Катя Матева. За достоверност на това, което казвам, ще ви дам въпросите, зададени на мен, тъй като в нейните писания се фиксираше ВМРО. Ние не сме се крили, не сме говорили задкулисно, ние сме я мачкали тази жена от трибуната на Народното събрание. А въпросният г-н Ноде от "Нувел Обсерватьор" директно взима нейните доноси и ги пише като достоверни факти - добре звучи, една черна държава, там на Балканите да бъде наклепана.

- Г-н Ноде обади ли Ви се преди да публикува разследването?
- Той пусна една статия, след което към края на март ми изпрати въпроси с желание да му отговорим по имейл. Поканих го да дойде и да говорим надълго и нашироко по тези въпроси. Отказа – нямал време. Затова му предложих да си изпрати въпросите и ще му бъде отговорено. Изпрати ми пет въпроса. Това не бяха въпроси, а внушения, включително дали съм бил член на БКП - не съм бил; дали съм давал салюти за Съветската армия на 29 февруари – не съм давал и всички го знаят; питаше и за закупуването на бойните самолети дали ще са съвместими с НАТО – отговорих и само последният въпрос беше свързан с издаването на паспортите, като се визираше мнението на Катя Матева. Отговорих на всичките му въпроси, но нищо от това той не публикува. Е, това ли е разследване? А това, че въпросният господин е френски гражданин, прави ли го обективен? Извинете, но подлизурщината съществува не само в българската журналистика. Това е политическа поръчка.

- Защо смятате, че е политическа поръчка? Разследването на ДАНС едва ли е само заради внушенията на г-жа Матева!
- Нека разграничим нещата. Не изключвам някой в ДАБЧ да е нарушавал закона и да се е облагодетелствал, това е едната страна. Но нито ДАНС, нито прокуратурата казват, че в тази престъпна схема има намесена партия. Те казват: арестувахме тези и тези.

- Велизар Енчев поиска, докато тече разследването, вие да се оттеглитте от поста си.
- Велизар Енчев се базира само и единствено на твърденията на Катя Матева. Въпросният Енчев, който говори за политическа отговорност и морал, влезе в миналия парламент от квотата на НФСБ, предаде своята партия, стана независим и започна да плюе своя лидер. Въпросният господин дори се кандидатира за президент, няма да сравнявам негавия резултат с моя резултат, но той взе по-малко гласове дори от Митьо Пищова. На практика и Енчев търси политически дивиденти, като смята, че ако падне правителството, такива като него ще могат да се натаманят в коалицията на БСП, защото виждаме него и неговите хора на протестите до кого застават. Това е смисълът на игричката. Но самият той, освен кадрови разузнавач е бил и журналист, макар и под прикритие, и би следвало да знае, че нещата се проверяват и тогава се приказва по тях. Но е решил да се прави на морален и е изсипал камара обвинения, но кое от тях е вярно? 

- Казвате, че нито една стотинка не е отишла във ВМРО? 
- Да. Така е. Много глупости правят политиците в България, включително и аз, правил съм компромиси, конюнктурни коалиции - дали съм бил прав или не, ще каже историята. В моето житие и битие, докато съм бил председател на ВМРО, нито една стотинка по темата българско гражданство, не е придобита в наша полза.

 

 

Ако някой го докаже, съм готов веднага да си подам оставката и ще се застрелям със собствения си пистолет публично на площада.

А не да се водим по голословните твърдения на един политически озлобен човек и на една изгонена чиновничка с доказано извършени нарушения. И аз сега да съм изправен на трибунал заради тези твърдения...

 

 

Готов съм на детектор на лъжата да ида, на каквото искате, на съдебен процес, за да докажа истината ВМРО има своя кауза и тя се нарича „българщината с Македония“, ние сме инвестирали в Македония и в човешки ресурс и това се вижда. Нека някой излезе и да каже, че на мен или на мои колега депутат, член на ръководството на ВМРО е дал пари за българско гражданство или за каквото и да било друго – за записване на македонски студенти, за здравни услуги.

 

Напротив, години наред инвестираме тези хора да идват да учат у нас, даваме им стипендии, помагаме им за българско гражданство, защото това са етнически българи, това е българска кауза. Хора, които твърдят друго, ще ги гоня съдебно докрай. Това не може да продължава. Аз съм виновен за много неща може би, но за това нещо – никога в живота си!


- Отстрани скандалът изглежда така: Валери Симеонов получи удар от морална гледна точка, вие получавате удар от гледна точка на корупция. Имиджово вие, Обединените патриоти, се сривате. Властта ви изхвърли в калта.
- И в същото време има една партия ДПС, която както знаете, много не обичам и която не може да преживее факта, че благодарение на патриотите те втори мандат не са във властта. Друг не я извади от властта. БСП бяха коалиционни партньори с тях в три правителства, ГЕРБ не успяха. Единствените, които успяха да ги извадят и в миналия, и в този мандат на Борисов, сме ние. ДПС говорят какви ли не работи за нас – че сме фашисти, ксенофоби и т.н. Нека навържем нещата, един кадър на ДПС като тази въпросна дама, която актуализира стари неща от преди сигурно две години, изведнъж става фактор за удар срещу нас.


- В ДПС обаче правят разграничение между вас и Валери Симеонов, не ви слагат в един кюп.
- Не казвам, че ни слагат. Но пък чухте декларацията им, че ако не се махне Валери Симеонов, ще свалят цялото правителство. Ясно целта на ДПС и на БСП е да свалят правителството, но в края на краищата в България трябва да има поне минимална базова почтеност. Не може да лансираш неща, без да провериш дали са верни или не са.


- Откъде намерихте този Петър Харалампиев, за да го предложите?
Той е коалиционен партньор още от 2014-та година с неговото гражданско сдружение. Беше активен в работата с българските общности в чужбина чрез неговото сдружение. Това е тема, която ни импонира.

- Да не би пък ГЕРБ да искат да сложат ръка върху този процес на даване на паспорти и да ви изтикат от схемата?
- Този процес може да бъде решен простичко. Ние сме дали предложение за поправка в закона още в миналия парламент, да се изясни кой има право да бъде българин в чужбина. Предлагал съм публично това гражданство да не бъде формално, да се използват посредници, които да пренасят документи и да уреждат гражданството, а процесът да се ускори.


- След публикацията в BBC допускате ли, че срещу България отново ще се развихри кампания?
- Не изключвам. Защото, каквото си направим ние, българите, друг не може да ни го направи. Същият този френски журналист е сезиран с неверни твърдения от български гражданин, едва ли не, че съм някакъв изрод. Може би и въпросният г-н Енчев - голям патриот, да клепаш държавата си е много патриотично! Всички тези неща си ги правим самите ние.


- Обади ли ви се премиерът?
- Не, за какво да ми се обажда.


- Как ще приключи тази история?
- Както и да приключи, аз съм чист пред съвестта си и в живота си. Тази глупост не съм я вършил, както и да приключи.

- Как върви процесът с офертите за придобиване на боен самолет?
- Днес приключва работата на комисията. Нарочно не съм им се бъркал. Чакам да направят картинката – самолет еди кой си, толкова пари, толкова експлоатация, толкова струва издръжката на година на един самолет, там се изчислява всичко на авиочас. После влиза в работа втората комисия, тя е политико-военния борд и започва преговори. До момента не са водени преговори, само са изчиствани офертите и са задавани уточняващи въпроси. Във втората комисия има представител на ДАНС, на Министерство на икономиката, на Министерство на финансите.

- Да не би тази атака да е и заради самолетите, защото този г-н Нове хем задава въпроси за българските паспорти, хем пък се интересува и от придобиването на новите самолети.
- Всички въпроси и твърдения, че аз съм предпочел не западни самолети, а съветски, са внушение от български измекяри. Измекяри е точната дума. Това, че аз съм чествал 23 февруари - Денят на съветската армия с оръжейни салюти, е лъжа. Ако се върнем малко назад, ще видим кой го лансира в общественото пространство. Че съм член на БКП, също е лъжа. Но това му е казано от българи измекяри, които клепат България и викат „политиците са виновни”. Да, част от тях също са политици, само че виновен е този, който си клепа държавата!


От категорията

Проф. Валери Стефанов: Празнично е! Но и някак тъжно в една опустяваща страна...

-1588694643.jpg

Интелектуалецът е фигура, чието призвание е да изследва истината, а не да ...

24 май 2020 | 00:03

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

-1559913082.jpg

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, ...

25 май 2020 | 11:53

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Хонконгският грип от 1968 г и новият коронавирус - вижте разликите

Факсимиле: "Дойче веле"-1590399109.png

Той взима 1 милион жертви по целия свят. Само във ФРГ умират около 40 000 души. ...

25 май 2020 | 12:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


31 окт. 2018 | 09:03Дори според най песимистични оценки, поне 20 хиляди паспорта са издадени по "втория начин". Реално са повече, но да приемем тази цифра. По 5000 евро на бройка това са 100 милиона евро! Съвсем лесни пари без никакъв разход насреща. Чиста печалба... Е, как такава златна жила ще се работи, без политически чадър? 100 милиона евро, за да откраднеш например от строителство, трябва да ти дадат проекти за 1 милиард. Евро. 2 милиарда лева. Няма олигарх, който да е получил толкова. А от паспортите 100 милиона евро чиста пара и всичко това стига до някакъв директор на агенция. Дори не е зам. министър. Възможно ли е това? Ако е, ще се гръмна на площада със служебния пистолет на Каракачанов... Добри Божилов


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


wass


30 окт. 2018 | 20:41Шкембе войвода изглежда като паднал от небето спрямо Болен и Уж wc премиера, но всъщност е най умния измежду тях. Можеха да го захапят само за паспортите и го погнаха, но човекът се е застраховал. В същото време другите двама хайдути ги държат здраво и не им остава друго освен да се пъчат, че нещо зависи от тях. Единия го крепят дпс и Русия, другия го крепят САЩ и олигарсите. Интересното е, че някои хора наричат това политически елит, а всъщност подобни хора са ни докарали национални катастрофи и гражданска война.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


30 окт. 2018 | 21:31Ами те заедно с джендърите от ГЕРБерастката банкянска дружина и сега ни докараха национална катастрофа, остава да извадят и чифтетата и да се почваме!